keresés
min. 3 karakter

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

2017. február 10.oldal nyomtatása

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.

/_f/Kozlemeny_kepek/017/latvanyterv.jpeg

„Az országos költségvetés elfogadását követően azonnal kérvényeztük a kormány tartalékalapjából a támogatást. Ezt megyei szintről kizárólag tanácselnök és a prefektus kezdeményezheti, ilyen módon kérhetünk célirányos támogatást. A kommandói tűzesetet követően folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden segítséget megszerezzünk, hogy új iskola épülhessen. A tartalékalapjából 3 516 478, 76 lejt igényeltünk, ezt az összeget teljes egészében új iskola építésére akarjuk fordítani” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Mint ismeretes Kovászna megye legmagasabban fekvő településén, Kommandón, január 9-én tűz ütött ki a helyi iskola épületében. A fából készült ingatlan 30%-a elpusztult, továbbá a tűz martalékává vált az iskola könyvtára és az informatikai labor is. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a tűzben elpusztult az iskola irattára és a kazán is.

„Az ideiglenes megoldások egyelőre működnek Kommandón, de minél hamarább új épületre van szükség. Reálisnak tartom, hogy a kormánytól megkapjuk a teljes kért összeget, hiszen egyrészt nem is óriási, másrészt az elszigetelt település egyetlen egy oktatási intézményéről van szó” – összegzett Tamás Sándor.

 

«2021. április»
HKSzCsPSzV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
Előre az Úz völgyében – Rendhagyó harctéri napló

Előre az Úz völgyében – Rendhagyó harctéri napló

Létrehozva: 2021. február 10.
Az Úz völgye közös érzelmi ügyünk – a Háromszék Vármegye Kiadónál frissen megjelent Előre az Úz völgyében című kötetét a szerzők azoknak ajánlják, akiket érdekel a székelység múltja, akiknek fontos ismerni a hazát, hangsúlyozták a szerzők a könyv bemutatóján, kedd este, Kézdivásárhelyen. A szerzőket a könyvbemutatón Nagy Zoltán történész, katonai hagyományőrző faggatta.

Újabb uniós pénz a megyei sürgősségi kórház korszerűsítésére

Újabb uniós pénz a megyei sürgősségi kórház korszerűsítésére

Létrehozva: 2021. február 4.
Újabb jelentős beruházásokra és korszerűsítésre nyert finanszírozást a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Közel 14 millió lej értékű, vissza nem térítendő támogatást nyert a kórház, melyet fontos orvosi eszközök és műszerek, valamint fertőtlenítő és védőkellékek beruházására fordítanak az elkövetkezőkben. Az európai uniós pályázati kiírás a koronavírusos betegeket ellátó kórházaknak szólt, az országosan elindított programmal elsősorban a koronavírus világjárvánnyal szembeni hatékony fellépést kívánják biztosítani, valamint a betegek ellátásához szükséges gépek és felszerelések beszerzését oldanák meg.

Vonzóbbá tenni a vidéki településeket

Vonzóbbá tenni a vidéki településeket

Létrehozva: 2021. január 28.
A megye településeinek igényeihez igazodik a Háromszéki Települések Modernizációs Programja. Ennek része az a kilenc megyei finanszírozású fejlesztési program, amelynek részleteiről döntött csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa.

Új munkatársakat keresnek a megyei kórházba

Új munkatársakat keresnek a megyei kórházba

Létrehozva: 2021. január 26.
Harmincegy új állás meghirdetését hagyta jóvá Kovászna Megye Tanácsa a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. Az egészségügyi intézménybe többek között szakorvosok, rezidensek, orvosi írnokok és szakképzetlen munkások jelentkezését várják. 

Hittel és odaadással a magyar kultúráért - Gazda Klára kapta a Háromszék kultúrájáért díjat

Hittel és odaadással a magyar kultúráért - Gazda Klára kapta a Háromszék kultúrájáért díjat

Létrehozva: 2021. január 23.
Gazda Klára néprajzkutató, egyetemi tanár kapta idén a Háromszék kultúrájáért díjat, amelyet hagyományosan a magyar kultúra napján adnak át. A díjat a koronavírus-járvány miatt Gazda Klára pénteken otthonában vette át, családtagok jelenlétében. A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által alapított díjat olyan háromszéki személyiségek kapják, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akik tevékenysége túlmutat a szakmájukon, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségünket szolgálták.

Sikeres vállalkozásfejlesztési program a Start-up Now

Sikeres vállalkozásfejlesztési program a Start-up Now

Létrehozva: 2021. január 16.
Sikerrel zárult a kezdő vállalkozásokat támogató StartUp Now európai uniós projekt. A Központi Régió hat megyét átfogó programjának eredményeit értékelték a Kovászna Megye Tanácsa nagy gyűléstermében megtartott zárókonferencián, január 15-én.

2021 a nagy fejlesztések éve Háromszéken

2021 a nagy fejlesztések éve Háromszéken

Létrehozva: 2021. január 14.
2020-ban a háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme volt a legfontosabb. Éppen ezért a megyei tanács hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésnek nem lehet sem adminisztratív, sem pénzügyi akadálya, és prioritásként kezeltük a szociális és egészségügyi rendszer támogatását” – emelte ki az év első tanácsülésén Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője. 

Szállítást biztosítanak az önkéntes véradóknak

Szállítást biztosítanak az önkéntes véradóknak

Létrehozva: 2021. január 14.
A járvány miatt tavaly felére csökkent az önkéntes véradók száma Kovászna megyében. Mivel a vérközpont terepen nem szervezhet véradást, ezért arra kerestek megoldást a megyei önkormányzattal és a prefektúrával közösen, hogy a donorokat szállítsák Sepsiszentgyörgyre. Erről tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, dr. Andrei Rosin, a sepsiszentgyörgyi vérközpont igazgatója és Cosmin Boricean alprefektus.

Nyolc helyszínen kezdődik az oltási kampány második szakasza

Nyolc helyszínen kezdődik az oltási kampány második szakasza

Létrehozva: 2021. január 13.
Nyolc oltási központot rendeznek be Háromszéken, hogy az oltási kampány második szakasza akadálytalan legyen. A koronavírus elleni oltást ingyenesen kérhetik a hatvanöt év fölöttiek és kortól függetlenül a krónikus betegek, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók is. 

Hulladékból komposztot – Háromszéken három éve gyűjtik az organikus hulladékot

Hulladékból komposztot – Háromszéken három éve gyűjtik az organikus hulladékot

Létrehozva: 2021. január 11.
A hulladékgazdálkodás élvonalába tartozik Kovászna megye. Háromszéken már három éve elkezdték a biológiai hulladék begyűjtését, a lécfalvi integrált hulladékgazdálkodási központban ma már nemcsak komposztot állítanak elő, hanem virágföldet is csomagolnak, többek között a Sepsi OSK stadion füves pályájához is biztosítottak alapanyagot. Erről Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója beszélt azon a hétfői lécfalvi sajtótájékoztatón, amelyet a januártól életbe lépő komposzt törvény kapcsán tartottak.

Megkezdődött a Covid-19 elleni védoltás Kovászna megyében

Megkezdődött a Covid-19 elleni védoltás Kovászna megyében

Létrehozva: 2021. január 5.
Egy egészségügyi asszisztensnek adták be az első COVID-19 védőoltást Kovászna megyében. A megye öt kórházába összesen 375 Pfizer-BioNTech COVID-19 oltóanyag érkezett január 4-én, hétfőn.  

Pénzt kaptak a kormánytól a háromszéki önkormányzatok

Létrehozva: 2020. december 23.
Összesen 18,5 millió lejt kapott a kormány tartalékalapjából Kovászna megye harmincegy közigazgatási egysége az év végén. Az országos visszaosztásból utalt összeget a megye városai és községei működési költségekre fordíthatják. 

Költségvetési kérdésekről döntött a megyei tanács

Költségvetési kérdésekről döntött a megyei tanács

Létrehozva: 2020. december 21.
Az idei év utolsó tanácsülését tartotta Kovászna Megye Tanácsa december 21-én, hétfőn, melyen főként a megyei egészségügyi-, valamint a szociális- és gyerekvédelmi rendszer működése kapcsán hoztak fontos döntéseket.

Háromszék nyertese lehet a turizmus átalakulásának

Háromszék nyertese lehet a turizmus átalakulásának

Létrehozva: 2020. december 4.
„Üzenetünk egyértelmű a fiatal szakemberek felé: várjuk haza őket Háromszékre! Szükség van a megalapozott szaktudásra a közszférában és a magánszférában egyaránt” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta Godra Árpád elnöki tanácsost, aki a háromszéki turizmus fejlesztéséért felel.

Költségvetési és szervezési kérdések terítéken - Ülésezett Kovászna Megye Tanácsa

Költségvetési és szervezési kérdések terítéken - Ülésezett Kovászna Megye Tanácsa

Létrehozva: 2020. december 3.
Decemberben időben megkapják fizetésüket a szociális ellátási és gyermekvédelmi rendszerben dolgozók annak ellenére, hogy a kormány még mindig nem tartotta be kötelezettségét és nem biztosította a bérekre fordítandó pénzösszeget – jelentették be Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki ülésén. A testület elsősorban költségvetési és szervezési kérdésekről döntött.

Elkészült az illyefalvi Olt-híd

Elkészült az illyefalvi Olt-híd

Létrehozva: 2020. december 2.
Illyefalván átadták a forgalomnak szerdán az új hidat, amelyet Kovászna Megye Tanácsa és a helyi önkormányzat közösen épített kormányzati forrásból finanszírozva. A 34 méteres betonhíd értéke 1,2 millió euró, a beruházásnak köszönhetően leegyszerűsödik a forgalom a település és az országút között.

Megkapják elmaradt béreiket a gyermekvédelmi és szociális rendszerben dolgozók

Megkapják elmaradt béreiket a gyermekvédelmi és szociális rendszerben dolgozók

Létrehozva: 2020. november 26.
Legkésőbb december 3-ig megkapják az elmaradt októberi fizetésüket a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság alkalmazottai – jelentette be szerdán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vass Mária, az igazgatóság vezetője.  

Infrastrukturális fejlesztésekre összpontosítva

Infrastrukturális fejlesztésekre összpontosítva

Létrehozva: 2020. november 13.
A világjárvány nemcsak az egészségünket, hanem a munkahelyeket is veszélyezteti, éppen ezért az elmúlt időszakban, nagyberuházásokba kezdtünk, hiszen az építkezési ipar az egyik megmentője a munkahelyeknek – fogalmazott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a csütörtöki tanácsülésen, beszámolva arról, hogy folyamatban van Erdővidék teljes úthálózatának felújítása. 

Összehangolják a háromszéki kórházak működését

Összehangolják a háromszéki kórházak működését

Létrehozva: 2020. november 13.
Összehangolják a háromszéki kórházak működését, tehermentesítik a megyei sürgősségi kórházat, erre a pénteken Sepsiszentgyörgyre látogató egészségügyi miniszter is rábólintott. Az elkövetkezőkben a megyei sürgősségi kórház látja el a súlyos koronavírusos eseteket, a közepes vagy könnyű lefolyású fertőzéssel rendelkező betegeket átirányíthatják már nemcsak a kovásznai szívkórházba, hanem a kézdivásárhelyi és baróti városi kórházakba is. 

Székelyföld megyei önkormányzatai idén is átadták az Orbán Balázs-díjakat

Székelyföld megyei önkormányzatai idén is átadták az Orbán Balázs-díjakat

Létrehozva: 2020. november 13.
Az Orbán Balázs-díjat 2011-ben alapította Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és Maros Megye Tanácsa. A legnagyobb székelyről elnevezett díjat azoknak adományozzák a közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye képviselői, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért. Az idei díjátadót – betartva a járványügyi előírásokat - a csíkszeredai Mikó-várban tartották meg pénteken, november 13-án, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében.

Háromszéki jelesek a Házsongárdi temetőben

Háromszéki jelesek a Házsongárdi temetőben

Létrehozva: 2020. október 31.
Harmadik, bővített és átdolgozott kiadása jelent meg a Háromszéki jelesek a Házsongárdi temetőben című kötetnek, amelynek bemutatójára október 30-án, pénteken a virtuális térben került sor. 

Felkészülten a téli időszakra

Felkészülten a téli időszakra

Létrehozva: 2020. október 29.
Kovászna Megye Tanácsának prioritása a megyei utak járhatóságának biztosítása, ennek érdekében a testület a csütörtöki soros ülésen elfogadta a hótalanítási szerződés megkötéséhez szükséges árbesorolást. Az önkormányzat a Kovászna Megyei Út és Híd Rt-t bízza meg, hogy idén is biztosítsa a hótalanítási szolgáltatást. 

Nagy értékű támogatás a kézdivásárhelyi kórháznak

Nagy értékű támogatás a kézdivásárhelyi kórháznak

Létrehozva: 2020. október 29.
Közel tízmillió lejt kapott a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház az országos költségvetésből, az egészségügyi minisztériumon keresztül. A támogatást az RMDSZ parlamenti frakciója járta ki, Dr. László Attila szenátor, az egészségügyi bizottság elnökének vezetésével. 

Megválasztották a megyei önkormányzat alelnökeit

Megválasztották a megyei önkormányzat alelnökeit

Létrehozva: 2020. október 23.
Henning László és Jakab István Barna töltik be a következő négy évben Kovászna Megye Tanácsának alelnöki tisztségeit. A pénteki tanácsülésen megalakultak a szakbizottságok is.

Alakuló ülést tartott Kovászna Megye Tanácsa

Alakuló ülést tartott Kovászna Megye Tanácsa

Létrehozva: 2020. október 22.
Csütörtök délben tartotta alakuló ülését Kovászna Megye Tanácsa. A tanácselnök és a megyei tanácsosok letették az esküt, átvették a 2020-2024 közötti időszakra szóló mandátumukat.   

Újabb uniós pályázatokat készítünk elő

Újabb uniós pályázatokat készítünk elő

Létrehozva: 2020. október 1.
Az új mandátumok igazolását megelőzően csütörtökön még egyszer összeült Kovászna Megye Tanácsa, ugyanis két uniós pályázathoz kapcsolódó döntést is meg kellett hozni, amely nem tűrt halasztást. 

Moduláris sürgősségen végzik a járványtani szűrést

Moduláris sürgősségen végzik a járványtani szűrést

Létrehozva: 2020. szeptember 24.
Moduláris elemekből álló sürgősséget építettek a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház udvarán, ahol a járványtani szűrést követően elkülönítve tudják ellátni a Coviddal fertőzött, nem fertőzött és a gyanús eseteket. A konténerekből épített, moduláris sürgősséget szerdán adták át, a munkálatot Kovászna Megye Tanácsa, a MOL Románia – a Polgár-Társ Alapítványon keresztül – és a sepsiszentgyörgyi Rotary Klub közösen finanszírozta.

Regionális együttműködés a kulcsszó - A vártnál jobban halad a Brassói Nemzetközi Reptér építése

Regionális együttműködés a kulcsszó - A vártnál jobban halad a Brassói Nemzetközi Reptér építése

Létrehozva: 2020. szeptember 22.
Brassó és Kovászna megyei önkormányzati vezetők tartottak hétfőn terepszemlét, majd közös sajtótájékoztatót a Vidombákon épülő reptérnél. Mint elhangzott, az utasterminál esetében az ütemtervhez képest egy hónappal vannak előbbre a munkálatokkal, a háromszintes épület teljes egészében áll, jelenleg a tetőn és a homlokzaton dolgoznak. 

Fejlesztések, sporttámogatások, turizmus - Ülésezett a megyei tanács

Fejlesztések, sporttámogatások, turizmus - Ülésezett a megyei tanács

Létrehozva: 2020. szeptember 20.
A 2016-2020 közötti mandátum utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa. Napirenden több fontos intézményt érintő költségvetésmódosítás szerepelt, illetve a kommandói kisvasút felújításához tervezett pályázatok előkészítéséről és sporttámogatásokról is döntöttek.

Kőbe vésett falutörvény Zalánban

Kőbe vésett falutörvény Zalánban

Létrehozva: 2020. szeptember 20.
Vasárnap, szeptember 20-án avatták fel Zalán központjában az első székelyföldi falutörvényt szimbolizáló emlékművet Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a Zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében.

Új híd épült Csernátonban

Új híd épült Csernátonban

Létrehozva: 2020. szeptember 18.
Kovászna Megye Tanácsa támogatásával építtette újra Csernáton önkormányzata a Kandia falurészt a községközponttal összekötő hidat. A száz évre szóló beruházás átadását péntek délután tartották, amikor a hidat építő munkásak a tiltótáblát is leszerelték.

Háromszék minden közigazgatási egysége kapott pénzt a kormány tartalékalapjából

Háromszék minden közigazgatási egysége kapott pénzt a kormány tartalékalapjából

Létrehozva: 2020. szeptember 17.
A Kovászna megyei városok és községek összesen 32,6 millió lejt kaptak szeptemberben a kormány tartalékalapjából, az összeget főképpen településfejlesztési beruházásokra fordítják, de egyéb kiadásokat is törleszthetnek belőle. 

Felújítják a Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskolát

Felújítják a Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskolát

Létrehozva: 2020. szeptember 11.
Október elején várható, hogy újabb uniós pályázat finanszírozási szerződését írja alá Kovászna Megye Tanácsa. A Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola teljeskörű felújítására vonatkozó projekt utolsó, aktualizált aktáit a héten nyújtották be a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Ügynökségen.

Idén is tele lesz az iskolatáska

Idén is tele lesz az iskolatáska

Létrehozva: 2020. szeptember 8.
Kovászna Megye Tanácsa 2 227 előkészítős kisdiáknak biztosít tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát a 2020-2021-es tanévre. A csomag ez alkalommal is külön lányoknak és külön fiúknak szóló, névcédulával ellátott iskolatáskát, grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és üzenőfüzetet tartalmaz.

Újabb két menedékhely a háromszéki túraútvonalakon

Újabb két menedékhely a háromszéki túraútvonalakon

Létrehozva: 2020. szeptember 8.
Augusztusban újabb két menedékhely készült el Kovászna megyében – tájékoztat a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat, amely Kovászna Megye Tanácsának alintézményeként működik. A Háromszéken található hegyeken összesen négy ilyen menedékhely áll a túrázók rendelkezésére. A faházak rossz időjárás, sérülés vagy más veszély esetén 4-8 személynek nyújthatnak menedéket.

A megmaradt szellemi fundamentum - Nagy Mózesre emlékeztek

A megmaradt szellemi fundamentum - Nagy Mózesre emlékeztek

Létrehozva: 2020. szeptember 6.
Az első háromszéki iskolaalapítóra, Nagy Mózesre szoboravatással egybekötött ünnepségen emlékeztek szülőfalujában, vasárnap. Az esztelneki szerzetes 340 éve alapította a Nagy Mózes Elméleti Líceumot szülőfalujában, amelyet 1696-ban a Kantába költöztetett. 

Kormánytámogatás a júliusi árvízkárok helyreállítására

Kormánytámogatás a júliusi árvízkárok helyreállítására

Létrehozva: 2020. szeptember 3.
Hidak, átereszek újjáépítésére, megyei út, települési utcák és erdei utak helyreállítására kapott 6,745 millió lejt Kovászna megye a kormány sürgősségi alapjából. Kovászna Megye Tanácsa és a prefektúra közös átiratban kért pénzt a júliusi heves esőzések okozta károk helyreállítását célzó, sürgős munkálatokra.

Több mint négyszázezer lej pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

Több mint négyszázezer lej pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

Létrehozva: 2020. szeptember 3.
Kovászna megye önkormányzatai idén közel fél millió lejt pályáztak a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 18 önkormányzat (két város és 16 község) folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

Év végére a Barót sajt is kapható lesz - Megyei szintű lett a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet

Év végére a Barót sajt is kapható lesz - Megyei szintű lett a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet

Létrehozva: 2020. szeptember 1.
Erdővidék összefogott Kézdiszékkel, hiszen több erdővidéki taggal bővült a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet. Igazi összefogást valósítottak meg a megyebeli gazdák és szakemberek, hisz több erdővidéki taggal is bővült a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet. Kedden, Baróton gyűltek össze a gazdák, ahol többek között az is elhangzott, hogy tovább bővítik a nagy sikernek örvendő Kézdi márka alatt található tejtermékek skáláját. Az első termék a Barót sajt lesz, amely év végére kerül a megyebeli üzletekbe.

A székelyföldi búzaösszeöntés üzenete: töretlen a székely nemzet összefogása

A székelyföldi búzaösszeöntés üzenete: töretlen a székely nemzet összefogása

Létrehozva: 2020. augusztus 30.
Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében első alkalommal tartottak vasárnap Székelyföldön ünnepi búzaösszeöntést a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében. Az eseménynek a csernátoni Haszmann Pál Múzeum kertje adott otthont. A hagyományos székely székek, székelyföldi települések és magánszemélyek által felajánlásra kerülő terményeket gyermekotthonoknak, jótékonysági szervezeteknek adományozzák. 

Elindult a folyamat: helyi érdekeltségű turisztikai települések Háromszéken

Elindult a folyamat: helyi érdekeltségű turisztikai települések Háromszéken

Létrehozva: 2020. augusztus 27.
A helyi érdekeltségű turisztikai település minősítés megszerzésének folyamatáról tartottak kerekasztal-beszélgetést augusztus 25-én, kedden Kovászna Megye Tanácsának gyűléstermében. A minősítés megszerzése a következő európai uniós pályázati ciklusban újabb projektek elindításában segíthet. Megyénkben Bálványos és Kovászna városa országos érdekeltségű turisztikai település, helyi turisztikai település minősítéssel nem rendelkezik egy település sem.

Új tüdőkórház épül Háromszéken

Új tüdőkórház épül Háromszéken

Létrehozva: 2020. augusztus 27.
Jóváhagyta csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa az új tüdőkórház építéséhez szükséges műszaki-gazdasági dokumentációt. A sepsiszentgyörgyi megyei kórház területén felépülő új tüdőkórház 4 szintes, 800 négyzetméteres alapterületű épület lesz, úgy a járóbetegrendelés, mint a kórházi ellátás itt zajlik majd. 

Biztonság és fejlesztés - ülésezett Kovászna Megye Tanácsa

Biztonság és fejlesztés - ülésezett Kovászna Megye Tanácsa

Létrehozva: 2020. augusztus 14.
Az emberek biztonságát, a megye fejlesztését érintő döntéseket hozott csütörtöki soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A legfontosabb napirendi pont a költsé

Megvalósul a megye egyik legfontosabb beruházása

Megvalósul a megye egyik legfontosabb beruházása

Létrehozva: 2020. augusztus 6.
2030-ra Kovászna megye településeinek 95 százalékában építik ki a vízhálózatot és 75 százalékában a csatornarendszert. Az erre vonatkozó, aktualizált mestertervet csütörtöki tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa. 

Bukaresti véleményformálók népszerűsítették Háromszéket

Bukaresti véleményformálók népszerűsítették Háromszéket

Létrehozva: 2020. augusztus 5.
Tíz népszerű blogger, vlogger, újságíró és televíziós szakember látogatott Háromszékre július végén a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület meghívására a Visit Covasna Safe Place kampánya keretében.  

Kiránduljunk itthon: Károly walesi herceg üzenetét mutatták be Zalánpatakon

Kiránduljunk itthon: Károly walesi herceg üzenetét mutatták be Zalánpatakon

Létrehozva: 2020. augusztus 4.
A belföldi turizmus, Románia kulturális és természeti értékeinek felfedezésére, a helyi szállodák és éttermek előnyben részesítésére ösztönöz Károly walesi herceg. Az erről szóló kisfilmet augusztus 4-én, zalánpataki házánál mutatták be a romániai turizmust támogató kampány részeként.

Becsületbeli ügy veteránjaink kitüntetése

Becsületbeli ügy veteránjaink kitüntetése

Létrehozva: 2020. július 31.
A Nemzeti Összetartozás évében hat háromszéki és erdővidéki veterán honvéd kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. A kitüntetést a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel július 30-án, csütörtökön szűk családi körben, rendkívüli óvintézkedések mellett vette át a sepsiszentgyörgyi Bartha Mihály, a baróti Boér Imre, a kézdisárfalvi Máté Lajos, a sepsiszentgyörgyi Nagy Sándor, a málnási Szövérfi Árpád és a lemhényi Tódor Antal.  

Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb

Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb

Létrehozva: 2020. július 23.
Egészségügyi ellátást, szociális rendszert és infrastrukturális beruházásokat érintő határozatokat hozott csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa. 

Árvízkárok helyreállítására kapott pénzt Kovászna megye

Árvízkárok helyreállítására kapott pénzt Kovászna megye

Létrehozva: 2020. július 17.
Partvédelmi munkálatokra, valamint hidak, átereszek újjáépítésére, települési utcák és erdei utak helyreállítására kapott 10,376 millió lejt Kovászna megye a kormány sürgősségi alapjából. Kovászna Megye Tanácsa és a prefektúra közös átiratban kért pénzt a júniusi heves esőzések okozta károk helyreállítását célzó, sürgős munkálatokra.

Belföldi úti célok megerősítése - Országos turisztikai szövetségben vállalt szerepet Háromszék

Belföldi úti célok megerősítése - Országos turisztikai szövetségben vállalt szerepet Háromszék

Létrehozva: 2020. július 16.
Idén a belföldi turizmus hangsúlyosabbá válik, Háromszéken is fontos felkészülni erre a változásra, a Safe Place kampányunkkal is épp azt az üzenetet erősítjük, hogy az utazni vágyók számára biztonságos turisztikai célpont Kovászna megye, mondta el Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki részt vett a megyei és térségi turizmust népszerűsítő egyesületek szövetségének (FAPT) átszervezését célzó on-line tisztújító küldöttgyűlésen.

Az első hónap mérlege: 15 bevetésen a baróti tűzoltók

Az első hónap mérlege: 15 bevetésen a baróti tűzoltók

Létrehozva: 2020. július 2.
Pontosan egy hónappal ezelőtt, június 2-án kezdte meg működését az új baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat, ahol hat hivatásos tűzoltó biztosít állandó szolgálatot. Az első hónap mérlegét Adrian Simtea, megyei tűzoltóparancsnok Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Lázár Kiss Barnával, Barót polgármesterével közösen vonta meg. Mint kiderült, az Erdővidéken szolgálatot teljesítő tűzoltók 15 bevetésen voltak, ez mellett a heves esőzések okozta károk elhárításában, árvízvédelmi akciókban vettek részt.

Maszk és fertőtlenítőszer a kovásznai és bodzafordulói kórháznak

Maszk és fertőtlenítőszer a kovásznai és bodzafordulói kórháznak

Létrehozva: 2020. július 1.
Ötvenezer lej értékben biztosított Kovászna Megye Tanácsa maszkot és fertőtlenítőszert a kovásznai Benedek Géza Szív és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház két alegységének, a kovásznai és bodzafordulói városi kórháznak. Az Egészségügyi Minisztérium alárendeltségébe tartozó szívkórház alegységei a Kovászna és Bodzaforduló térségében lakók számára nyújtanak kórházi ellátást.

Minden háromszéki településen korszerűsítették az elektromos hálózatot

Minden háromszéki településen korszerűsítették az elektromos hálózatot

Létrehozva: 2020. június 30.
Az országban elsőként Kovászna megyében sikerült száz százalékban korszerűsíteni az elektromos hálózatot és Háromszéken a legkisebb a hálózati veszteség, derült ki azon a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyet Józsa Csaba, az Electrica energiaszolgáltató Kovászna és Hargita megyéért felelős igazgatója és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tartott. 

Képzett és megbízható szakemberekre mindig szükség lesz

Képzett és megbízható szakemberekre mindig szükség lesz

Létrehozva: 2020. június 24.
A minőségi szakoktatás kérdése egyaránt fontos a közösség és a gazdaság jövője szempontjából, a fiatalokat érdemes mentorálni a pályaválasztásnál, derült ki azon a kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet a Tanulj szakmát uniós pályázat kapcsán szerveztek szerdán a Nexxon vállalat székhelyén. 

Egészségügy és közberuházások

Egészségügy és közberuházások

Létrehozva: 2020. június 18.
A megyei sürgősségi kórházat, a gyerekvédelmi rendszert érintő döntéseket hozott Kovászna Megye Tanácsa júniusi soros ülésén. A testület ugyanakkor több, pályázati forrásból finanszírozott beruházás esetében is kiigazította a műszaki-gazdasági mutatókat, hogy folytatni lehessen a munkát. 

Az emberek biztonsága a legfontosabb

Az emberek biztonsága a legfontosabb

Létrehozva: 2020. június 16.
Kovászna Megye Tanácsa 12 darab egyenruhára felszerelhető videókamerát, úgynevezett testkamerát vásárolt a megyei rendőrség számára. A BodyCam kamerák összértéke 11 ezer lej, a felszerelést a Kovászna Megyei Rendőrség ingyenes használatra kapta.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület versenyvizsgát szervez

Létrehozva: 2020. június 15.
A sepsiszentgyörgyi Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület állást hirdet tehnikai apparátusának turisztikai programszervező állásának betöltésére (COR 243102).

Újdonság a vendéglátásban: érintésmentes OKOS megoldás a hagyományos papír alapú menük helyett

Újdonság a vendéglátásban: érintésmentes OKOS megoldás a hagyományos papír alapú menük helyett

Létrehozva: 2020. június 11.
Egyedi ötlet segíti a vendéglátó egységek munkáját, a vendégeknek a kínálat eléréséhez mindössze az okos-telefonjukra van szükségük. Már háromszéki vendéglők is alkalmazzák a sepsiszentgyörgyi Contactonomy startup vállalkozás Contactless Menü megoldását. 

Biztonságos Háromszék a turisták számára

Biztonságos Háromszék a turisták számára

Létrehozva: 2020. június 5.
Kovászna megye az ország első régiója, amely COVID Safe Place tanúsítványban részesíti az óvintézkedéseket betartó szállásadó egységeket. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által elindított Visit Covasna Safe Place program révén ez idáig több mint 60 háromszéki szolgáltató részesült a bizonylatban.

Működik a baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat

Működik a baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat

Létrehozva: 2020. június 2.
Megkezdte működését az új tűzoltóegység Baróton. Júniustól hat hivatásos tűzoltó biztosít szolgálatot 24 órás váltásban, akik egyelőre Sepsiszentgyörgyről ingáznak a baróti kórház udvarán felépített egységhez. Az új tűzoltóállomást Kovászna Megye Tanácsa erdővidéki önkormányzatokkal közösen építette, működtetését a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség biztosítja.  

Tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat Erdővidéken

Tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat Erdővidéken

Létrehozva: 2020. május 28.
Az emberek biztonsága érdekében hozott döntéseket Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki soros ülésén, többek között a baróti tűzoltóegység befejezéséhez szükséges költségek biztosítása és a megyei kórház költségvetésének átrendezése szerepelt a napirenden.   

Teljes körű korszerűsítés 22,5 kilométeren

Teljes körű korszerűsítés 22,5 kilométeren

Létrehozva: 2020. május 26.
Az elmúlt ötven év legnagyobb összehangolt fejlesztése zajlik a Bodzavidéket Orbaiszékkel összekötő útszakaszon. A Nagyborosnyó-Nagypatak-Bodzaforduló közötti 22,5 kilométeres 121A jelzésű megyei út újjáépítését jövő év végére fejezik be.

Biztonságos körülmények között várják a véradókat

Biztonságos körülmények között várják a véradókat

Létrehozva: 2020. május 20.
Kovászna Megye Tanácsa húszezer lej értékben biztosított védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket a Kovászna megyei vérközpontnak. Országos premier, hogy az összegből fertőtlenítőkaput is vásároltak, a hazai vérközpontok közül elsőként itt működik ilyen felszerelés.

Most van, ami eddig nem volt: aszfaltút Futásfalván

Most van, ami eddig nem volt: aszfaltút Futásfalván

Létrehozva: 2020. május 19.
Egy nagyobb, összefüggő munkálat első megvalósítását adták át ma Futásfalván, ahol a falubejáratától a központig, a régi községházáig tartó hatszáz méteres leaszfaltozott útszakasznak örvendhetnek a helyiek. A falu történetében egyedinek számító egymillió lej értékű beruházás a helyi tanács költségvetéséből és a megyei önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg. A munkálatokat júniusban folytatják.

Elindult Erdővidék legfontosabb infrastrukturális beruházása

Elindult Erdővidék legfontosabb infrastrukturális beruházása

Létrehozva: 2020. május 18.
Két szakaszon kezdenek neki a Málnásfürdő-Barót-ágostonfalvi híd közötti megyei út újjáépítésének. Hétfőn kora délután átvette a terepet az építőcég, az ágostonfalvi hídtól a véczeri emlékműig tartó szakaszon, illetve a baróti körgyűrű bejáratainál már kitették az útlezárást jelző táblákat és elkezdődött a munkálat.

Összefogásból, szolidaritásból és fegyelmezettségből jelesre vizsgázott Háromszék

Összefogásból, szolidaritásból és fegyelmezettségből jelesre vizsgázott Háromszék

Létrehozva: 2020. május 15.
Kevesebb központosításra és nagyobb decentralizációra van szükség, a terepismeretet szükséghelyzetben sem szabad aláértékelni, a háromszéki, sepsiszentgyörgyi közösség fegyelmezettsége, összetartása példaértékű, hangsúlyozták közös sajtótájékoztatójukon a háromszéki elöljárók. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere pénteken Szükségállapot és vészhelyzet között címmel elemezte az elmúlt időszakot, meghatározva a következő önkormányzati prioritásokat is. 

Újabb segítségnyújtás az egészségügyi intézményeknek

Újabb segítségnyújtás az egészségügyi intézményeknek

Létrehozva: 2020. május 14.
Elsősorban az egészségügyi rendszert támogató döntéseket hozott csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa, ugyanakkor nem áll meg a munka a beruházások terén sem: bejelentették, jövő héten kezdődik a munka a 121A országúton, Nagyborosnyó és Bodzaforduló között és a Málnásfürdő-Hatod-Barót-ágostonfalvi híd közötti szakaszon.

Bővítik a tesztelési lehetőségeket Háromszéken - Használatba adták a megyei kórház PCR-laboratóriumát

Bővítik a tesztelési lehetőségeket Háromszéken - Használatba adták a megyei kórház PCR-laboratóriumát

Létrehozva: 2020. május 12.
A jövő laboratóriumát helyezték üzembe a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház számára. A HS Timber Production által adományozott gépsort a Kovászna Megye Tanácsának anyagi támogatásával kialakított helyszínen rendezték be a megyeszékhelyen. A koronavírus kimutatásában használatos, PCR-tesztelésre alkalmas molekuláris biológia laboratóriumot kedden adták át használatba a kórháznak.

Gyorssegély a megyei vérközpontnak

Gyorssegély a megyei vérközpontnak

Létrehozva: 2020. április 30.
Több olyan határozatot fogadott el Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki online tanácsülésén, amely a COVID-19 vírus okozta járványhelyzettel kapcsolatos, ugyanakkor a testület beruházásokkal, szervezési kérdésekkel kapcsolatosan is hozott döntéseket.

Hangsúlyosan foglalkoznak a megyei szociális hálóval

Hangsúlyosan foglalkoznak a megyei szociális hálóval

Létrehozva: 2020. április 29.
Kovászna Megye Tanácsa újabb anyagi támogatást nyújt a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság biztonságos működésékez. Az előirányzott 209 ezer lejt Covid-tesztek végézésre, védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek megvásárlására, valamint a rezidenciális központokban dolgozók napi ellátásának fedezésére fordítják.

Hosszú távú és összefüggő fejlesztések Brassó megyével

Hosszú távú és összefüggő fejlesztések Brassó megyével

Létrehozva: 2020. április 29.
Prioritás a Sepsiszentgyörgy-Brassó gyorsforgalmi út elkészítése, az Erdővidéket Brassó irányába nyitó megyei út javítása egyidejűleg történik a két megyében, a vidombáki reptéren pedig jól halad az építkezés – ebben a három témában egyeztetett a Kovászna és Brassói megyei tanács vezetősége.

A megyei tanács adománya a háromszéki családorvosoknak

A megyei tanács adománya a háromszéki családorvosoknak

Létrehozva: 2020. április 23.
Kovászna Megye Tanácsa védőfelszerelést és fertőtlenítőszert adományozott a megye minden családorvosának. A csomagokat április 22-én szállították ki Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Barótra, Bodzafordulóra és Kovásznára, ahonnan a körzeti vidéki orvosi rendelőkbe juttatják el azokat.

Lezárult a Pro Economica Alapítvány pályázata

Lezárult a Pro Economica Alapítvány pályázata

Létrehozva: 2020. április 15.
Befejezte a támogatások kifizetését a székelyföldi kisösszegű mezőgazdasági támogatási program keretén belül a Pro Economica Alapítvány. A magyar kormány gazdaságfejlesztési programja révén Kovászna megyében közel ötmilliárd forintnyi támogatás érkezett. 

Kétszer ad, aki gyorsan ad!

Kétszer ad, aki gyorsan ad!

Létrehozva: 2020. április 14.
Kedden délben osztották szét azokat az életmentő felszereléseket Sepsiszentgyörgyön, amelyet Magyarország Kormánya adományozott az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően azoknak, akik a koronavírus elleni küzdelem élvonalában harcolnak. 

Sikertörténetek koronavírus idején

Sikertörténetek koronavírus idején

Létrehozva: 2020. április 7.
Térdre kényszerítette a StartUp vállalkozások nagy részét a koronavírus okozata gazdasági helyzet. Sok új cég nehézségekkel küzd, azonban vannak, akik leleményesen helyt állnak, a szükségállapotnak megfelelően átprofilálódtak.  

Felfüggesztik a civil szerveteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Létrehozva: 2020. április 3.
Elvi döntést hozott Kovászna Megye Tanácsa: felfüggeszti idénre pályázati programját a civil, egyházi és sportegyesületek számára. A megyei tanácsosok csütörtöki ülésükön felhatalmazták az önkormányzat vezetőségét, hogy készítse elő az erre vonatkozó határozattervezetet. 

Indul Erdővidék úthálózatának teljeskörű korszerűsítése

Indul Erdővidék úthálózatának teljeskörű korszerűsítése

Létrehozva: 2020. április 3.
Erdővidék Modernizációs Programjának legfontosabb beruházásaként egy hónapon belül elkezdődik a Hatodon keresztül vezető, Málnásfürdő és az ágostonfalvi híd közötti 33 kilométeres útszakasz teljeskörű felújítása. A 75 millió lejes beruházást uniós és saját forrásból végzi Kovászna Megye Tanácsa.

Kezdik a koronavírus tesztelésre alkalmas laboratórium kialakítását

Kezdik a koronavírus tesztelésre alkalmas laboratórium kialakítását

Létrehozva: 2020. április 2.
Módosították és átszervezték a megyei kórház költségvetését, ugyanakkor a családorvosok védelmét szolgáló programot kezdeményezett Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén. A megyei tanácsosok döntöttek arról is, hogy az elkövetkezőkben online tartják az üléseket. 

Hazamehetett az első meggyógyult beteg

Hazamehetett az első meggyógyult beteg

Létrehozva: 2020. április 1.
Kiengedték az első meggyógyult, koronavírussal fertőzött beteget a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházból, ugyanakkor megkezdték az intézmény alkalmazottainak széleskörű tesztelését a ProVitam Egészségügyi Központon keresztül, jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a megye és a kórház vezetői.

Kéznyújtás a nehéz időkben is

Kéznyújtás a nehéz időkben is

Létrehozva: 2020. március 26.
Kovászna Megye Tanácsa egymillió lej pályázati keretet különített el a megyében szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára. Idén is kiemelten segítik főként az otthoni idős- és betegápolást, valamint a gyerekeknek és fogyatékkal élő személyeknek kialakított nappali központok fenntartását.

Összefogás a háromszéki kórházakért

Összefogás a háromszéki kórházakért

Létrehozva: 2020. március 26.
Intézmények, cégek, civil szervezetek és természetes személyek fogtak össze a Kovászna megyei kórházak támogatása érdekében, anyagi vagy tárgyi segítség nyújtásával, hogy a koronavírus-járvány idején a lehető legszakszerűbb betegellátást tudják nyújtani.

Elhalasztották a Visit Covasna Gálát - A koronavírus térdre kényszerítette a háromszéki turizmust

Elhalasztották a Visit Covasna Gálát - A koronavírus térdre kényszerítette a háromszéki turizmust

Létrehozva: 2020. március 25.
A hatályban lévő rendezvényszervezési korlátozások miatt, valamint tekintettel a kihirdetett szükségállapotra, a szervezők egy későbbi időpontban tartják meg a Visit Covasna Gálát. Miközben a turisztikai szakemberek sikeres évre készültek, a visszajelzések szerint a koronavírus járvány miatt az ágazat gyakorlatilag térdre kényszerült, hívta fel a figyelmet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki elmondta: a Kovászna Megye Turizmusáért egyesület munkatársai előzetes felmérést készítettek a koronavírus hatásáról a turizmus területén. 

A gondoskodó megelőzés csökkenti a bajt

A gondoskodó megelőzés csökkenti a bajt

Létrehozva: 2020. március 16.
Sürgősségi intézkedések léptek érvénybe a sepsiszentgyörgyi, baróti és kézdivásárhelyi kórházakban a koronavírus-járvány megfékezése és a hatékony betegellátást miatt. Tekintettel a jelenlegi országos járványhelyzetre március 16-tól, hétfőtől kezdődően minden egyes Kovászna megyei, önkormányzati fenntartású kórházba érkező beteg, beleértve a sürgősségi eseteket is, kötelező módon járványtani szűrésen megy keresztül.

Óvintézkedések Kovászna Megye Tanácsánál és alárendelt intézményeinél - Kérjük a megye lakóit, őrizzék meg nyugalmukat!

Óvintézkedések Kovászna Megye Tanácsánál és alárendelt intézményeinél - Kérjük a megye lakóit, őrizzék meg nyugalmukat!

Létrehozva: 2020. március 13.
A koronavírus-fertőzések elterjedésének megelőzése érdekében a Kovászna Megye Tanácsa és a fenntartásában működő intézmények esetében egy sor azonnali intézkedést vezettek be. Arra kérnek mindenkit, lehetőleg telefonon (0267-311 190) vagy elektronikus úton (office@kvmt.ro) végezze az ügyintézést, mert a megyei önkormányzat székhelyén kizárólag az intézmény alkalmazottai és esetről-esetre más közintézmény vezetője tartózkodhat. Kovászna Megye Tanácsánakügyfélfogadó irodája március 31-ig csökkentett programmal, vagyis munkanapokon 9-12 óra között működik, ideiglenesen a porta külső bejáratánál ablakos rendszerben. Ugyanott zajlik az urbanisztikai ügyfélszolgálat is.

Területiség és regionális fejlesztés - Európai régiók képviselői tanácskoznak Háromszéken

Területiség és regionális fejlesztés - Európai régiók képviselői tanácskoznak Háromszéken

Létrehozva: 2020. március 5.
Kovászna Megye Tanácsának meghívására március 11-12. között Háromszéken tartja tavaszi plenáris ülését az Európai Régiók Közgyűlése (AER). Kovászna városában szerdán és csütörtökön tizenöt ország száz képviselője a regionális fejlesztések témakörét területi megközelítésben vitatja meg. 

Kellő figyelem a turizmusban dolgozóknak

Kellő figyelem a turizmusban dolgozóknak

Létrehozva: 2020. március 2.
  Huszonnégy kategóriában díjazzák a Kovászna megyei idegenforgalmi szereplőket, a Visit Covasna Gála verseny idei kiadásán. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által második alkalommal meghirdetett versenyre március 2-tól lehet jelölni. 

Élményalapú IT oktatás

Élményalapú IT oktatás

Létrehozva: 2020. február 27.
Február 26-án, szerdán, a csíkszentsimoni polgármesteri hivatalban szervezett StartUp-os szakmai találkozón a pályázat részleteit ismertették, valamint Simon Norbert bemutatta innovatív, oktatásra épülő vállalkozását.

Minőségi szintlépés a szociális szférában - Újabb StartUp pályázatot indít Kovászna Megye Tanácsa

Minőségi szintlépés a szociális szférában - Újabb StartUp pályázatot indít Kovászna Megye Tanácsa

Létrehozva: 2020. február 27.
17 társadalmi vállalkozás nyer egyenként 100 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást Kovászna Megye Tanácsának új pályázatán. A megyei önkormányzat az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen indítja útjára február 27-től, Social Economy Start Up címmel az új gazdaságélénkítő európai uniós pályázatát.

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Létrehozva: 2020. február 24.
Idén is nyolc kategóriában hirdet pályázatot Kovászna Megye Tanácsa. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók, egyesületek és alapítványok igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, de falugondnoki szolgálat biztosítására és egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

Social Economy Start Up pályázat indul

Létrehozva: 2020. február 24.
Kovászna Megye Tanácsa közösen az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel új gazdaságélénkítő európai uniós pályázatot indít útjára, 100 000 eurós támogatást nyerhet üzleti ötletével!

Răzvan Pascu: Székelyföld olyan szimbólum, amire mindenki büszke kell legyen

Răzvan Pascu: Székelyföld olyan szimbólum, amire mindenki büszke kell legyen

Létrehozva: 2020. február 23.
Háromszék turisztikai adottságait népszerűsítette a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a 43. alkalommal megszervezett Romániai Turisztikai Vásáron (TTR), Bukarestben. A hétvégi rangos expón Kovászna, Hargita és Maros megye közös Székelyföld standon mutatták be a térség sokszínűségét.   

Regionális együttműködés jelenti a jövőt

Regionális együttműködés jelenti a jövőt

Létrehozva: 2020. február 20.
Stratégiai partnerség jellemzi Brassó és Kovászna együttműködését, hangsúlyozták csütörtökön sepsiszentgyörgyi közös sajtótájékoztatójukon a két megye elöljárói. Az eseményen a vidombáki reptér építéséről, a két megye közötti gyorsforgalmi útról, sepsiszentgyörgyi kerülőútról és a Brassó-Bákó autópályáról beszéltek. 

Kevesebb pénzből jól gazdálkodni

Kevesebb pénzből jól gazdálkodni

Létrehozva: 2020. február 19.
Jelentősen kisebb költségvetésből gazdálkodhat idén Kovászna Megye Tanácsa, a megszorítások elsősorban a működési részt érintik, derült ki legutóbbi soros ülésen, amelyen elfogadták a megye 2020-ra szóló büdzséjét.

Konferencia a méhészet fontosságáról

Konferencia a méhészet fontosságáról

Létrehozva: 2020. február 4.
Február 15-én méhészeti szakmai konferenciát szervez a Kovászna Megyei Méhészegyesület a Székely Mikó Kollégium dísztermében, Kovászna Megye Tanácsa és az AgroSic Közösségek Közti Társulás partnerségével. 

Székelyföldi aranyérem a nemzetközi pálinkaversenyen

Székelyföldi aranyérem a nemzetközi pálinkaversenyen

Létrehozva: 2020. február 3.
A Székelyföldi Pálinkamustra díjazottjai Közép-Európa legnagyobb pálinkaversenyén, a XI. Quintessencen is megállták a helyüket. Számos elismerést hoztak haza magán és bérfőzetők, illetve kereskedelemben kapható párlatok kategóriában.   

Szent László öröksége

Szent László öröksége

Létrehozva: 2020. január 31.
A székelyek hű katonái voltak a határvédő lovagkirálynak, Székelyföldön a mai napig is hisznek legendás élete útmutatásainak, amely napjainkban is segít abban, hogy itt a Kárpát-kanyarban őrizzük a magyar nyelv, és egyben az európai kultúrkör határait, hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtök délután azon a sepsiszentgyörgyi konferencián, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal közösen szerveztek a Testvérmegyei együttműködés Székelyfölddel Szent László öröksége jegyében című program részeként.

Gazdálkodó önkormányzat az összehangolt fejlesztésekért

Gazdálkodó önkormányzat az összehangolt fejlesztésekért

Létrehozva: 2020. január 23.
Közel harmincmillió lejt osztott szét községeknek programokra csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. A testület több olyan tanácshatározatot fogadott el, amely a megyei tanács fenntartásában működő intézmény szervezési kérdéseire vonatkozott.

Hálózati együttműködés a StartUp vállalkozások titka

Hálózati együttműködés a StartUp vállalkozások titka

Létrehozva: 2020. január 22.
A StartUp-os vállalkozások hosszú távú sikerét a közös hálózatba tömörülés biztosíthatja – fogalmazódott meg a szerdai szakmai találkozón. A megyei önkormányzat nagy gyűléstermében megtartott eseményen tájékoztatást nyújtottak a program aktualitásairól, valamint három vállalkozást is bemutattak.

Magyar kultúra napja az összetartozás jegyében

Magyar kultúra napja az összetartozás jegyében

Létrehozva: 2020. január 22.
A nemzeti összetartozás jegyében ünnepelték Háromszéken a magyar kultúra napját. Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében kedden Sepsiszentgyörgyön anyaországi testvér- és partnermegyékkel, az erdélyi szórványközösségekkel közösen tartottak gálaműsort. Ez alkalommal került sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására is, idén Albert Ernő néprajzkutató kapta a rangos kitüntetést.


Egyenesbe került a megyei kórház költségvetése

Egyenesbe került a megyei kórház költségvetése

Létrehozva: 2019. december 30.
Kovászna Megye Tanácsa a megyei sürgősségi kórház fenntartási és személyzeti költségeire fordította azt a 4 millió lejt, amelyet a kormány december 24-én utalt ki a háromszéki önkormányzatnak, ezzel sikerült az egészségügyi intézmény költségvetését egyenesbe hozni.

Angyalfia Dan Tanasă részéről

Angyalfia Dan Tanasă részéről

Létrehozva: 2019. december 23.
Advent utolsó hetében érkezett a felszólítás a Kovászna Megyei Törvényszéktől, hogy Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tájékoztassa arról, hogy végrehajtotta-e a 2018. szeptember 20-án hozott határozatot. Mint ismeretes, Dan Tanasă azért jelentette fel kétszer is a megyei önkormányzatot, mert az épület homlokzatán és a bejárati ajtón egymás mellett volt a román és a magyar felirat.

Új védőruhát kaptak a háromszéki tűzoltók

Új védőruhát kaptak a háromszéki tűzoltók

Létrehozva: 2019. december 20.
Jövőre az új baróti tűzoltóállomás beüzemelését és két új tűzoltóautó beszerzését tűzte ki célul Kovászna Megye Tanácsa közösen a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel, jelentette be Tamás Sándor tanácselnök annak apropóján, hogy pénteken a tűzoltóság bemutatta azokat a védőruhákat és felszereléseket, amelyeket a megyei önkormányzat támogatásával vásároltak meg.

Biztonságos jövőtervezés a gyermekvédelmi rendszerben

Biztonságos jövőtervezés a gyermekvédelmi rendszerben

Létrehozva: 2019. december 13.
Idéntől átalakult a szociális ellátási és gyermekvédelmi rendszer fenntartása, szerkezetileg is vannak változások, illetve bővítették a szociális szolgáltatásokat is – derült ki Kovászna Megye Tanácsának decemberi soros ülésén és az azt követő 20. Megyeinfón. A pénteki tanácsülés napirendjén nyolc olyan határozattervezet szerepelt, amely a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tevékenységéhez kötődik.  

Zsúfolásig megtelt a közösségi ház Barátoson

Zsúfolásig megtelt a közösségi ház Barátoson

Létrehozva: 2019. december 9.
Új Közösségi Házat adtak használatba Barátoson december 9-én, hétfőn. Az egykori szövetkezeti üzlet épületéből kialakított ingatlant Leader programból újította fel a helyi önkormányzat.  

Felkészülten a téli időszakra

Felkészülten a téli időszakra

Létrehozva: 2019. december 3.
A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ezen a télen is a megyei utak téli karbantartását. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.

Elindultak a StartUp vállalkozások - Több mint 120 vállalkozás, közel 5 millió EUR kezdőtőke Kovászna megyében

Elindultak a StartUp vállalkozások - Több mint 120 vállalkozás, közel 5 millió EUR kezdőtőke Kovászna megyében

Létrehozva: 2019. november 29.
A Központi Régió vállalkozásfejlesztési programjában résztvevők közül már többen nekiláttak cégük konkrét megvalósításának: van, aki a szükséges papírforma elvégzése után a támogatott összegre várt, és van, aki önköltségen látott neki álma megvalósításához. Egyik ilyen finanszírozási programot Kovászna Megye Tanácsa pályázta meg partnerségben a Loop Operations Kft.-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel.

Gyarapodó intézményrendszer bővülő feladatkörrel

Gyarapodó intézményrendszer bővülő feladatkörrel

Létrehozva: 2019. november 28.
Kovászna Megye Tanácsa gyarapítani szeretné intézményrendszerét, az évek során egyre bővülő feladatköröknek megfelelő működési helyszíneket kell biztosítani, hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megyei önkormányzat csütörtöki soros ülésén és az azt követő Megyeinfón. A testület többek között költségvetésmódosításról is szavazott, ennek részeként 4,1 millió lejt különítettek el a sepsiszentgyörgyi egykori tervezőintézet megvásárlásának elindítására.

Petíciót indítottak az elszaporodott medvetámadások miatt - Közös fronton Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye

Petíciót indítottak az elszaporodott medvetámadások miatt - Közös fronton Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye

Létrehozva: 2019. november 27.
Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megyének közös frontot kell alkotnia medveügyben, sürgetve a bukaresti hatóságokat, hogy lépjenek az egyre veszélyesebb helyzet megoldása érdekében, ugyanakkor európai segítséget kérnek, hogy az uniós intézmények gyakoroljanak nyomást Romániára. A székelyföldi megyék tanácselnökei: Péter Ferenc, Borboly Csaba és Tamás Sándor, valamint Gabor Alexandru-Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke kedden egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón írták alá azt a petíciót, amelyet az Európai Parlament petíciós bizottságához nyújtanak be az elszaporodott medvepopuláció kapcsán. Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője Skype-on jelentkezett be, vállalva az ügy képviseletét a bizottságban.

Sepsiszentgyörgyön modern technológiával dolgoznak a szemészeti osztályon

Sepsiszentgyörgyön modern technológiával dolgoznak a szemészeti osztályon

Létrehozva: 2019. november 27.
Öt új korszerű orvosi készülékkel bővült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya. A közel 700 ezer lej értékű beruházásból innovatív eszközöket vásároltak: műtőlámpát, szürkehályog és retina műtétekre alkalmas fakoemulzifikációs készüléket, műtő ágyat és széket, LED technológiás operációs mikroszkópot, valamint a dioptriák értékeit meghatározó kerato-refraktométert.  

Szülőfalujában köszöntötték a 90. éves Egyed Ákost - Történészgenerációk példaképe

Szülőfalujában köszöntötték a 90. éves Egyed Ákost - Történészgenerációk példaképe

Létrehozva: 2019. november 24.
Szülőföldjének tartja Háromszéket, Erdővidéket, Bodost, sőt, szülőfalujának dolgos népe mintaként szolgált, próbálta életét úgy alakítani, hogy szolgálat legyen, osztotta meg Dr. Egyed Ákos történész gondolatait Bodoson a református templomban. A népszerű történészprofesszort, akadémikust 90. születésnapja alkalmából szülőfalujában köszöntötték, a református templomban vasárnap tartott ünnepségen nemcsak a falu lakói vettek részt, hanem Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról és Budapestről is érkeztek barátok és ismerősök, pályatársak személyesen üdvözölni a népszerű történészt.

Elkezdődött a támogatási szerződések aláírása - Háromszéken több mint 1200-an pályáztak a Pro Economica Alapítványhoz

Elkezdődött a támogatási szerződések aláírása - Háromszéken több mint 1200-an pályáztak a Pro Economica Alapítványhoz

Létrehozva: 2019. november 22.
Nagy sikere volt a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában kiírt vissza nem térítendő támogatásnak, melynek székelyföldi lebonyolítója a Pro Economica Alapítvány. A székelyföldi kisgazdák legtöbb 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a program keretén belül. Háromszéken a támogatási szerződések aláírása pénteken Bodokon kezdődött el.

A Kovászna Megye turizmusáért egyesület versenyvizsgát szervez

Létrehozva: 2019. november 21.
A Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület Sepsiszentgyörgyön a Szabadság tér 2. szám alatti székhelyén, állást hirdet tehnikai apparátusának turisztikai elemző állásának betöltésére (COR 263204).

Felújított óvoda Baróton és Málnásfürdőn - Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében

Felújított óvoda Baróton és Málnásfürdőn - Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében

Létrehozva: 2019. november 20.
Szilárd oktatási rendszerrel a magyar identitást meg tudjuk őrizni, meg tudjuk erősíteni, fogalmazott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Háromszéken, ahol részt vett a magyar kormány támogatásával felújított baróti Cimbora és a málnásfürdői óvoda átadóján.

Budapesten a székely `48-as ereklye - A nemzet fővárosában látható Gábor Áron rézágyúja

Budapesten a székely `48-as ereklye - A nemzet fővárosában látható Gábor Áron rézágyúja

Létrehozva: 2019. november 18.
Négy évtizedes bukaresti hányódás után hozták haza Sepsiszentgyörgyre, ahonnan tízéves sikertörténetet követően most félévig Budapesten vendégeskedik Gábor Áron egyetlen fennmaradt eredeti ágyúja, valamint a Székely Nemzeti Múzeum további hatvan értékes műtárgya, amelyek a háromszéki önvédelmi harc tárgyi emlékei. A Lészen ágyú című kiállítást hétfőn nyitották meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, az intézmény fennállásának 101. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat részeként. Ez alkalommal bemutatták a Háromszék nem alkuszik emlékévet lezáró Lesz ágyú! Lesz muníció című tanulmánykötetet is.

Az egyedi székely kolbászhoz lélek is kell Székelyföldi Kolbászfesztivál Sepsiszentgyörgyön

Az egyedi székely kolbászhoz lélek is kell Székelyföldi Kolbászfesztivál Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2019. november 17.
A családias hangulat teszi egyedivé a Székelyföldi Kolbászfesztivált – állapították meg a november 16-i rendezvényen résztvevők. A versenyre benevezett csapatok főként hagyományos ízvilágú székely kolbászokat töltöttek, a fűszerezés mellett pedig a jókedvüket és lelküket is belegyúrták.

Focibajnoksággal avatták a sepsibükszádi sportpályát

Focibajnoksággal avatták a sepsibükszádi sportpályát

Létrehozva: 2019. november 17.
Elsősorban az iskolás gyerekek, de a felnőtt közösség is használhatja Sepsibükszádon a szombaton felavatott műfüves sportpályát. A helyi költségvetésből finanszírozott multifunkcionális pályát már az avatón birtokba vették a helyiek és a vendégek, köztük a háromszéki fociélet kiemelkedő személyiségei is.    

Sikeres pálinkamustra - Az uzoni szilvapálinka és a csíkdelnei málnapálinka lett Székelyföld legjobbja

Sikeres pálinkamustra - Az uzoni szilvapálinka és a csíkdelnei málnapálinka lett Székelyföld legjobbja

Létrehozva: 2019. november 16.
Székelyföld legjobb pálinkái részesültek elismerésben péntek este a Fidelitas Szálló konferenciatermében megtartott gálán. A pálinkamustrára beérkező kétszáz minta közül a két fődíj mellett arany, ezüst és bronz fokozatú értékelést is osztott Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.  

Már kaphatóak a jegyek a hétvégi kolbászfesztiválra

Már kaphatóak a jegyek a hétvégi kolbászfesztiválra

Létrehozva: 2019. november 12.
Hetven csapat nevezett be Kovászna, Hargita és Maros megyéből, valamint Magyarországról a szombati Székelyföldi Kolbászfesztiválra. A 17. kiadásához érkezett gasztroturisztikai rendezvényre szerdától már elővételben kaphatóak jegyek a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában.

Örök emberi értékek Erősdön

Örök emberi értékek Erősdön

Létrehozva: 2019. november 10.
A 90 évvel ezelőtt, Kós Károly tervei alapján épült református parókia emlékünnepsége nyitotta meg a Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozatot szombaton, november 9-én, Erősdön. Elsőként, a még épülőfélben levő új közösségi ház egyik termében, Kós Károlyra emlékeztek, majd kulturális műsorra került sor az erősdi kultúrházban.

Igény van a hentes és mészáros képzésre

Igény van a hentes és mészáros képzésre

Létrehozva: 2019. november 8.
Újabb lehetőséget ad az AgroSIC Közösségek Közti Társulás azoknak, akik elsajátítanák a hentes és mészáros mesterséget. A témában második alkalommal tart képzést a társulás, vidékfejlesztési programja révén november 29. – december 1. között. A tavaly nagy sikernek örvendett tanfolyam helyszíne Nagybacon volt, idén Barátos község, az AgroSIC egyesület egyik alapítója ad otthont az elméleti és gyakorlati oktatásnak, melyre november 25-ig lehet jelentkezni.

Keresse a Kézdi tejtermékeket Budapesten!

Keresse a Kézdi tejtermékeket Budapesten!

Létrehozva: 2019. november 6.
A magyar fővárosban is kapható a Kézdi Lacto Coop Tejszövetkezet termékcsaládja. A Központi Vásárcsarnokban működő bolt, ahogy a Székely ízek név is jelzi, a különleges magyarországi hústermékek mellett minőségi székelyföldi termékeket kínál az anyaországi vásárlóknak. A Kézdi termékek közül a pásztorsajtot, puliszkatúrót, vajat keresik a legtöbben, de egyéb termékek is megtalálhatóak a budapesti üzletben.

Célunk a hivatalos anyanyelvhasználat - Az ET Önkormányzati Kongresszusa elfogadta a nyelvi jelentést

Célunk a hivatalos anyanyelvhasználat - Az ET Önkormányzati Kongresszusa elfogadta a nyelvi jelentést

Létrehozva: 2019. november 4.
A nyelvi jelentés elfogadása biztatás, hogy jó úton járunk, nem ördögtől való az, ha egy kisebbség hivatalosan is használhatja anyanyelvét, a fő cél az, hogy Székelyföldön a román mellett a  magyar nyelv is legyen hivatalos, hangsúlyozták Kovászna Megye Tanácsának vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon, amelyen hírül adták, hogy október végén, az őszi plenáris ülésen az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa elfogadta a Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban című jelentést. A dokumentum elkészítését az ET testületének önkormányzati szakbizottsága kezdeményezte 2018 tavaszán, amikor Bálványoson tartott kihelyezett ülést és konferenciát a nyelvhasználat kérdéseiről.

A hídvégi magyarok is ragaszkodnak értékeikhez

A hídvégi magyarok is ragaszkodnak értékeikhez

Létrehozva: 2019. november 3.
November 2-án, szombaton délután, újabb helyszínéhez érkezett a Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat. Hídvégi magyar asszonyok sürgölődtek a tűzhely körül, fiatalokkal közösen termet, színpadot díszítettek, ünnepi hangulatban készülődtek, hogy a falubeliekkel és a szomszédos székföldi falvak lakóival együtt éljék meg, az immár hagyományossá vált, identitáserősítő Magyar Napokat.  

Szabó Kati itthon, Háromszéken

Szabó Kati itthon, Háromszéken

Létrehozva: 2019. november 1.
Négy helyszínen közönségtalálkozón vett részt Háromszéken az erdélyi magyar közösség legsikeresebb sportolója, a négyszeres olimpiai bajnok Szabó Kati. A zágoni tornászcsillagot nemcsak szülőfalujában, hanem Kézdiszéken és Erdővidéken is nagy szeretettel fogadták.

Megkezdődtek az identitáserősítő Székföldi Magyar Napok

Megkezdődtek az identitáserősítő Székföldi Magyar Napok

Létrehozva: 2019. október 28.
Ünnepi öltözetben vonult templomba október 27-én, vasárnap az árapataki magyar közösség, ahol istentisztelettel kezdődtek a Székföldi Magyar Napok. A kulturális műsornak pedig a szorgos kezű árapataki asszonyok kézimunkáival feldíszített kultúrotthon biztosított helyet.

Fejet hajtunk minden hős katona előtt - Első világháborús szabadtéri kiállítás nyílt Kézdivásárhely főterén

Fejet hajtunk minden hős katona előtt - Első világháborús szabadtéri kiállítás nyílt Kézdivásárhely főterén

Létrehozva: 2019. október 26.
Sepsiszentgyörgy után Kézdivásárhely főterén is megtekinthető az a magyar, román és angol nyelvű kiállítás, amely a Székely Nemzeti Múzeum és Kovászna Megye Tanácsának közreműködésével valósult meg és a magyar királyi (brassói) 24-es honvéd gyalogezred első világháborús történetét mutatja be.

Elkészült a Kommandói Szabadidőközpont

Elkészült a Kommandói Szabadidőközpont

Létrehozva: 2019. október 24.
Kovászna megye legújabb és legmodernebb ifjúsági és szabadidősközpontját adták át csütörtökön, Háromszék legmagasabban fekvő településén, Kommandón. Az egykori diáktábor helyén épült új létesítményt Kovászna Megye Tanácsa saját pénzügyi forrásaiból finanszírozta, működtetője a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. Az átadó alkalmával Kovászna Megye Tanácsa kihelyezett tanácsülést tartott, ahol a testület újabb nagyszabású projekt elindításához szükséges határozattervezeteket is elfogadott.

Dienes Andor emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

Dienes Andor emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

Létrehozva: 2019. október 23.
2019. október 22-én került sor a Visor Székelyföldi Fotófesztivál zárórendezvényére, a Kézdivásárhelytől Hollywoodig címet viselő André de Dienes emlékkiállítás megnyitójára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.  

Hagyományos ízek a Székelyföldi Kolbászfesztiválon - November 8-ig lehet benevezni

Hagyományos ízek a Székelyföldi Kolbászfesztiválon - November 8-ig lehet benevezni

Létrehozva: 2019. október 23.
Székelyföldi Kolbászfesztivál néven jelentkezik a 17. kiadását megért háromszéki kolbászparádé november 16-án, szombaton, a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnokban.   

Az egységes Székelyföld ünnepe - Átadták a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Az egységes Székelyföld ünnepe - Átadták a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Létrehozva: 2019. október 18.
A Kovászna, Hargita és Maros megye által 2011-ben alapított elismerést a régiót egységes egészként leíró Orbán Balázs után nevezték el, átadása a Székelyföld Napok kiemelt eseményének számít. Ebben az évben az elismeréseket Sepsiszentgyörgyön adták át, az ünnepségre csütörtök este a Fidelitas Szállóban került sor.

Amiből nem főzünk dzsemet, abból pálinkát sem

Amiből nem főzünk dzsemet, abból pálinkát sem

Létrehozva: 2019. október 16.
A minőségi pálinkakészítés ösztönzését célozza a november 15-i Székelyföldi Pálinkamustra, amelyet első alkalommal szervez meg Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. Az érdeklődők november 8-ig adhatják le a mintákat a megyeszékhelyi turisztikai információs irodában.

Jövőtervezés az uniós pályázatokról - Integrált térségi fejlesztésekre van szükség

Jövőtervezés az uniós pályázatokról - Integrált térségi fejlesztésekre van szükség

Létrehozva: 2019. október 15.
Új utak építését, településeket, megyéket összekötő bicikliutak kiépítését, illetve integrált területi beruházások (ITI) elindítását, uniós finanszírozását szorgalmazza Kovászna Megye Tanácsa. A javaslatokról Tamás Sándor tanácselnök beszélt a Központi Fejlesztési Régió szakemberei által szervezett megyei munkacsoport tagjai előtt, akikkel a 2021-2027-es időszakra szóló, új uniós költségvetési prioritásokról, a fejlesztési régió következő időszakra vonatkozó regionális fejlesztési tervének kidolgozási szakaszairól egyeztettek.

Sepsiszentgyörgyön adják át a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Sepsiszentgyörgyön adják át a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Létrehozva: 2019. október 14.
Kisgyörgy Zoltán geológus, geológiai és helytörténeti szakíró, újságíró, a Háromszék napilap munkatársa kapja Kovászna megye részéről a 2019-es Orbán Balázs-díjat. A Székelyföld Napok kiemelt pillanata az Orbán Balázs-díj átadása, minden évben Hargita, Kovászna és Maros megye egy-egy olyan kiemelkedő személyiséget díjaz, akik Székelyföld fejlődéséért tevékenykedtek.

Transzmisszió – érteni egymás nyelvét - Megkezdődött a X. Székelyföld Napok rendezvénysorozata

Transzmisszió – érteni egymás nyelvét - Megkezdődött a X. Székelyföld Napok rendezvénysorozata

Létrehozva: 2019. október 13.
Először mutatkozik be Erdélyben a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA tagjai alkotásainak legjavát hozta el a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központba (EMŰK), ahol erdélyi művészek munkáival kiegészített változata látható. A Transzmisszió című tárlat megnyitóját péntek este tartottak, az esemény egyben a X. Székelyföld Napok indítórendezvénye is volt.

A térség ünnepe az Erdővidéki Őszi Fesztivál

A térség ünnepe az Erdővidéki Őszi Fesztivál

Létrehozva: 2019. október 10.
Barót központja ad otthont idén is október 19-én a hagyományos termékvásárból továbbgondolt Erdővidéki Őszi Fesztiválnak. Kulturális programok, gasztronómiai kínálat, helyi kézműves mesterek munkái várják az érdeklődőket a Kovászna Megye Tanácsa, Barót önkormányzata és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által szervezett rendezvényen.  

„Jó tanár lenni s az igazat írni” - Imreh István-emlékünnepség Háromszéken

„Jó tanár lenni s az igazat írni” - Imreh István-emlékünnepség Háromszéken

Létrehozva: 2019. október 6.
Imreh István történész, szociológus a második világháború utáni erdélyi magyar tudományosság egyik legmeghatározóbb egyénisége volt, a rendtartó és törvényhozó székely falu kutatójaként ismert. Idén van születésének 100. évfordulója, ez alkalomból szülőfalujában, Sepsiszentkirályon emléktáblát avattak, gyerekkora meghatározó helyszínén, Sepsibodokon tiszteletére szobrot állítottak, míg a Székely Nemzeti Múzeumban megszervezett konferencián a neves tanár és kutató személyiségét ismerhették meg az érdeklődők. A Háromszék Vármegye Kiadó ez alkalomra időzítette Imreh István: Törvény és rend a székely faluközösségben című kötetének megjelentetését, amely két legfontosabb munkájának összefoglalása.  

Elek apó közelségében

Elek apó közelségében

Létrehozva: 2019. szeptember 30.
Baróton szoborállítással, Kisbaconban egész napos rendezvénysorozattal, kiállítás megnyitóval, könyvbemutatóval, filmvetítéssel és gyerekeknek szóló programokkal emlékeztek Erdővidék nagy szülöttére, Benedek Elekre szeptember 29-én, vasárnap.  

Gulyás, kürtőskalács, néptánc – minden, ami hagyományosan magyar

Gulyás, kürtőskalács, néptánc – minden, ami hagyományosan magyar

Létrehozva: 2019. szeptember 30.
A X. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényei zajlottak szeptember 19-29. között a dél-erdélyi megye magyarok lakta településein. Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényben, Lupényban, Csernakeresztúron, Lozsádon, Piskin, Sztrigyszentgyörgyön, Brádon a tíz nap során számos kulturális és hagyományőrző esemény, szabadidősrendezvény zajlott, gulyások készültek, szorgalmas asszonyok palacsintát, kürtőskalácsokat sütöttek, ünneplésre buzdítva a helyi magyarságot.

Benedek Elek Torján nyaralt - Emléktáblát avattak a karatnai református parókián

Benedek Elek Torján nyaralt - Emléktáblát avattak a karatnai református parókián

Létrehozva: 2019. szeptember 29.
A népmesék tudósa és kutatója, az erdővidéki író, műfordító, a mindannyiunk Elek apójának tiszteletére a 2019-es évet Benedek Elek emlékévnek nyilvánították Háromszéken.Szeptember 28-án, szombaton, Torján a Karatnai Református Egyházközség parókiájának épületén elhelyezett emléktábla avatásával indult a mesemondó 160. születésnapi rendezvénysorozata.

Felelősséggel a megyei kórházért

Felelősséggel a megyei kórházért

Létrehozva: 2019. szeptember 26.
Idén másodszor nyújt gyorssegélyt Kovászna Megye Tanácsa a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórháznak, hogy biztosítani tudja működési és személyzeti költségeit – erről csütörtöki ülésükön döntöttek a megyei tanácsosok.

Benedek Elekre emlékezünk

Benedek Elekre emlékezünk

Létrehozva: 2019. szeptember 24.
Háromszéken a 2019-es évet Benedek Elek emlékévnek nyilvánították, ugyanis idén van a kiváló képességű erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160., halálának 90. évfordulója. Szeptember 28-30. között több helyszínen, Kisbaconban, Baróton, Sepsiszentgyörgyön és Torján is tartanak Benedek Elek emlékére ünnepséget. Az eseménysor központi rendezvényének természetesen a kisbaconi Benedek Elek Emlékház ad otthont.

Ugandai versenyző nyerte az első Visit Covasna Marathont

Ugandai versenyző nyerte az első Visit Covasna Marathont

Létrehozva: 2019. szeptember 24.
Közel kétszáz résztvevővel zajlott a hétvégén Kovásznán megtartott Visit Covasna Marathon. A megye első maratonja nagy sikernek örvendett, a helyi résztvevők mellett külföldi versenyzők is beneveztek.  

A klasszikus korok eleganciája, mint modernkori vívmány - Dézsafürdő-készítő tanfolyam indul

A klasszikus korok eleganciája, mint modernkori vívmány - Dézsafürdő-készítő tanfolyam indul

Létrehozva: 2019. szeptember 23.
Vidékfejlesztési programja keretén belül dézsafürdő-készítő tanfolyammal folytatja képzéssorozatát az AgroSIC Közösségek Közti Társulás október 25-27. között. Az elméleti és gyakorlati képzésre 2019. október 21-ig, péntekig lehet jelentkezni.

A kürtőskalács méltó ünnepe - Édes ízek hétvégéje Sepsiszentgyörgyön

A kürtőskalács méltó ünnepe - Édes ízek hétvégéje Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2019. szeptember 16.
Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait szeptember 13-15. között kétségtelenül Sepsiszentgyörgy főterén, a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján lehetett megkóstolni. A háromnapos rendezvényen 14, Hargita, Maros és Kovászna megyei kürtőskalácssütő cég árulta és versenyeztette termékeit, a kürtős jellegzetes illata csalogatóan töltötte be a teret, folyamatosan sor kígyózott minden stand előtt.  

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet

Létrehozva: 2019. szeptember 15.
Már első perctől teltházzal üzemel a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyögy központjában, a karamellizálódó cukor illata sokakat kicsalt a rendezvényre. Idén 14 kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címért, ennek megfelelően 14 standon lehet megvásárolni a térség ikonikus édességét.

Kezdődik a kommandói iskola építése

Kezdődik a kommandói iskola építése

Létrehozva: 2019. szeptember 14.
Kovászna Megye Tanácsa kibocsájtotta a leégett kommandói Horn Dávid Általános Iskola újjáépítését lehetővé tevő építkezési engedélyt. Az egyszintes, több mint ezer négyzetméteres ingatlan építését szeptember 30-án indítja a kivitelező Baumeister cég.

Háromszék bicikliutak építésére is kér pénzt az uniótól

Háromszék bicikliutak építésére is kér pénzt az uniótól

Létrehozva: 2019. szeptember 11.
A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa a bukaresti kormányzathoz fordul annak érdekében, hogy a szabályozásokat úgy módosítsák, hogy azzal ne akadályozzák, hanem segítsék az uniós források felhasználását. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, nagyon szűk mezsgyén mozoghatnak az önkormányzatok, éppen ezért is akad meg sok uniós pályázat a kivitelezés során, ami nyilván rontja az európai források felhasználási arányát. A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa szerdán Maksán, a Benke kúriában tartotta negyedéves munkaülését, ahol elfogadták többek között a fejlesztési ügynökség tevékenységi beszámolóját, ugyanakkor egyeztettek a 2021-2027 időszak prioritásairól.  

Pénteken startol Erdély legédesebb fesztiválja

Pénteken startol Erdély legédesebb fesztiválja

Létrehozva: 2019. szeptember 10.
Minden adott, hogy teltházas rendezvény legyen a harmadik Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja, az előrejelzések szerint az idő is velünk tart” – vezette fel a keddi sajtótájékoztatót Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki a fesztivál végleges programját ismertette. A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja pénteken 18 órakor kezdődik, de már délutántól lehet vásárolni Székelyföld kedvenc édességét. Az alelnök kiemelte, idén Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata partnerségben, fele-fele arányban biztosítja a fesztivál költségvetését.  

Megkezdte munkáját az új családorvos Mikóújfaluban és Málnáson

Megkezdte munkáját az új családorvos Mikóújfaluban és Málnáson

Létrehozva: 2019. szeptember 9.
Pillanatok alatt megtelt a mikóújfalusi orvosi rendelő váróterme hétfőn délben, ahol másfél év után dr. Kovács Attila és laboratóriumi asszisztens felesége, Cătălina fogadják a betegeket a felújított egészségügyi központban. Az orvos házaspár hétfőn, kedden és csütörtökön Mikóújfaluban, szerdán és pénteken pedig Málnáson rendel.  

Közel négymillió lej sportra

Közel négymillió lej sportra

Létrehozva: 2019. szeptember 7.
Kovászna Megye Tanácsa szeptemberi soros ülésén többek között sportklubok támogatásáról döntött a testnevelési- és sporttörvény előírásai alapján. A péntek reggeli tanácsülésen elfogadták a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub (100 000 lej) és a kézdivásárhelyi Bikák Jégkorong Sportklub Egyesület (60 000 lej) pályázatát, amelyben versenyeken való részvételre és utánpótlás nevelésre kértek támogatást.

Diákbarát Háromszék

Diákbarát Háromszék

Létrehozva: 2019. szeptember 5.
Több mint 15 ezer háromszéki diákot ajándékozott meg Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt hét évben az Iskolatáska programja keretén belül. Idén több mint kétezer előkészítő osztályos örül a tanfelszereléssel ellátott iskolatáskának, melyet csütörtökön osztottak ki az oktatási intézmények vezetőinek a Székely Mikó Kollégiumban.

Készülnek a kürtőskalács ünnepére - Édes ízek fesztiválja harmadszor

Készülnek a kürtőskalács ünnepére - Édes ízek fesztiválja harmadszor

Létrehozva: 2019. szeptember 3.
Tizenöt csapat versenyzik az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért, a Kürtőskalács - Édes ízek fesztiválját idén Sepsiszentgyörgy főterén szeptember 13-15. között tartják. A háromnapos gasztro-turisztikai rendezvényen ebben az évben is megsütik a leghosszabb kürtőskalácsot, elkészül a Kárpát-medence kürtőskalácsa, a fesztivál ideje alatt működik a budapesti Kürtőskalács Cukrászda, gyerekeknek pedig megnyitják a Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodáját – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők. 

Még lehet jelentkezni a megye első maratonjára

Még lehet jelentkezni a megye első maratonjára

Létrehozva: 2019. szeptember 3.
Első alkalommal szervezi meg a Visit Covasna Marathon elnevezésű futóversenyt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület Kovásznán, szeptember 22-én. A megye turisztikai célpontjait összekötő versenyre szeptember 12-ig lehet jelentkezni az esemény honlapján.

Sportvetélkedőkön jeleskedtek a székelyföldi fiatalok a zánkai Erzsébet táborban

Sportvetélkedőkön jeleskedtek a székelyföldi fiatalok a zánkai Erzsébet táborban

Létrehozva: 2019. szeptember 1.
Évről évre több székelyföldi diák kapcsolódik be a neves háromszéki történészről elnevezett Jancsó Benedek történelmi emlékversenybe, a döntőbe kerülő tanulók idén is közösen nyaralhattak a Balaton partján található Erzsébet táborban. Míg tavaly Fonyódligeten, idén Zánkán tölthettek el egy tartalmas hetet a székelyföldi fiatalok.

Katonadalok életről-halálról, a székely sorsról - IV. Székelyföldi huszár- és katonadal-találkozó Csernátonban

Katonadalok életről-halálról, a székely sorsról - IV. Székelyföldi huszár- és katonadal-találkozó Csernátonban

Létrehozva: 2019. augusztus 26.
Közel húsz csoport, túlnyomórészt férfikórusok válaszoltak a házigazda csernátoni Pakó András Dalkör idei felhívására, így a Haszmann Pál Múzeum tágas udvarán vasárnap megszervezett, negyedik székelyföldi huszár- és katonadal-találkozón hozzávetőleg ötszázan léptek fel, és több mint kétszer ennyien, mintegy ezren voltak kíváncsiak az előadásokra.

Iskolatáska program idén is - Több mint kétezer csomag

Iskolatáska program idén is - Több mint kétezer csomag

Létrehozva: 2019. augusztus 16.
Névcédulával ellátott iskolatáska külön lányoknak és fiúknak, grafit és színes ceruza, tolltartó, szendvicses doboz és üzenőfüzet – ezekből a hasznos taneszközökből áll a megyei önkormányzat idei Iskolatáska programjának csomagja.

A zabolai Csipkés adott otthont az idei környezettudatosságra nevelő tábornak

A zabolai Csipkés adott otthont az idei környezettudatosságra nevelő tábornak

Létrehozva: 2019. augusztus 14.
Augusztus 12-15. között harmadik alkalommal került megszervezésre a töretlen sikernek és érdeklődésnek örvendő Természet – Az élet forrása elnevezésű tábor.

Bizottsági szinten zöld utat kapott a nyelvi jogokról szóló jelentés - Bálványoson indult, Várpalotán fogadták el

Bizottsági szinten zöld utat kapott a nyelvi jogokról szóló jelentés - Bálványoson indult, Várpalotán fogadták el

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati szakbizottsága június közepén Várpalotán tartott kihelyezett ülését, amelyen az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított nyelvi jelentést is elfogadták. Mint elhangzott, az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusa a demokráciát szeretné erősíteni azzal, hogy jelentést készített a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről.  

Hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből - 170 éve volt a Nyerges-tetői csata

Hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből - 170 éve volt a Nyerges-tetői csata

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
A 170 évvel ezelőtti szabadságharcosok nem fogadták el, hogy a jövő nekik semmit sem tartogat, hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből a legnagyobb dolgot hozták létre, amit ember létrehozhat: megszervezték a székely szabadságharcot, és ezzel visszaadták a székely nemzet méltóságát – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ünnepi beszédében a Nyerges-tetőn, ahol az 1849. augusztus elsején vívott hősies csata 170 éves évfordulója tiszteletére tartottak megemlékezést.

Prioritás a hivatalos és önkéntes tűzoltó alakulatok támogatása

Prioritás a hivatalos és önkéntes tűzoltó alakulatok támogatása

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
200 ezer lejt hagyott jóvá a baróti tűzoltó egység épületének létrehozására a megyei önkormányzat az előző évek költségvetési többletéből, valamint további 25-25 ezer lejt biztosít a vidéki tűzoltó alakulatok korszerűsítésére a vidékfejlesztési programja keretén belül – hangzott el a júniusi soros tanácsülésen, csütörtökön.  

Sok fiatal jelentkezett a Nagyborosnyó községi szűrésre

Sok fiatal jelentkezett a Nagyborosnyó községi szűrésre

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
Több mint 1200 ingyenes egészségügyi vizsgálatot végeztek közel négyszáz Nagyborosnyó községi lakoson az elmúlt napokban a magyarországi Hetényi Géza Kórház szakemberei a Kovászna és a Jász-Nagykun-Szolnok megye testvérkapcsolatának jegyében.

Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen

Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
2019. június 18-án a minden év októberében megrendezésre kerülő Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen. A Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársai szerettek volna többet megtudni a helyi (kézdivásárhelyi), illetve a felső-háromszéki községek kulturális helyzetéről/problémáiról is.

Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Perkő – Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója Kézdiszentélek búcsújáró hegyén

Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Perkő – Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója Kézdiszentélek búcsújáró hegyén

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Perkő – Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója Kézdiszentélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentélek Polgármesteri Hivatala szervezésében, a Communitas Alapítvány támogatásával.

Kinyitották Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

Kinyitották Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

Létrehozva: 2019. augusztus 2.
Családias, meghitt nyári rendezvény volt a vasárnapi Orbaiszéki Forgács Fesztivál, amely számba veszi a kistérség gazdag népi hagyományait, találkozásra ad lehetőséget az ott élőknek, identitáserősítő, közösségépítő a helyiek számára, de megismerteti a fürdővárosba látogató turistákkal a környék gazdag népművészeti kincsesládáját. Az idén második alkalommal megszervezett fesztivál nyitómomentumát a IX. Háromszéki Huszártoborzó adta, amely a legbékésebb toborzási formát, a verbunkos toborzást mutatta be vasárnap a szép számban összegyűlt közönségnek. A nap folyamán több mint ötezer látogató vett részt a fesztiválon.

A törvények feletti törvényekről, avagy kié Románia Székelyföld fejlesztéséről beszélgetett a három székely megye elöljárója Tusványoson

A törvények feletti törvényekről, avagy kié Románia Székelyföld fejlesztéséről beszélgetett a három székely megye elöljárója Tusványoson

Létrehozva: 2019. július 25.
Székelyföld fejlesztése – együttműködés jogszabályokon innen és túl címmel szerveztek beszélgetést Tusványoson július 25-én, csütörtökön délután a három székely megye önkormányzatának vezetője, Borboly Csaba, Péter Ferenc és Tamás Sándor részvételével. Benedek Erika Kovászna megyei önkormányzati képviselő moderálásával a közös gazdaságfejlesztés lehetőségeinek, a fiatalok hazavonzásának és Székelyföld meg a román államhatalom viszonyának kérdését is boncolgatták.

Orbaiszék ad otthont a Háromszéki Huszártoborzónak

Orbaiszék ad otthont a Háromszéki Huszártoborzónak

Létrehozva: 2019. július 25.
Szombaton Rétyről indul a IX. Háromszéki Huszártoborzó, majd vasárnap Kovásznán az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitóján zárul. Idén ismét megszervezik a Háromszéki Huszártoborzót, amely a katonai hagyományőrző és lovasrendezvények egyik színpompás eseményének számít Székelyföldön.

Legyünk méltók Petőfi Sándor emlékéhez

Legyünk méltók Petőfi Sándor emlékéhez

Létrehozva: 2019. július 24.
Petőfi Sándor utolsó útján – néhány nap alatt – Berecktől Kézdivásárhelyen keresztül, az Ispán-kútig végigjárta Székelyföldet. Napra pontosan 170 évvel ezelőtt, 1849. július 24-én szállt meg Kézdivásárhelyen, ennek emlékére tartottak szerdán megemlékezést az egykori Szarvas fogadó helyén található postahivatal épületénél. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) hívására szép számban érkeztek helybéli lakosok, egy szál virágot elhelyezni a Vetró András szobrászművész által készített emléktáblánál.

Lélek kell a Székely Nemzeti Múzeum felújításához - Háromszéki szakemberek végzik a korszerűsítési munkálatokat

Lélek kell a Székely Nemzeti Múzeum felújításához - Háromszéki szakemberek végzik a korszerűsítési munkálatokat

Létrehozva: 2019. július 22.
Aláírták hétfőn a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítását célzó kivitelezési szerződést, amely a tervezést is tartalmazza, így várhatóan 2020 elején elkezdődnek a munkálatok az A-kategóriás épületegyüttesnél. Ennek a munkának lelke kell legyen, ahogy a Székely Nemzeti Múzeumnak is lelke van – hangsúlyozta Tamás Sándor tanácselnök a szerződés aláírásakor, felidézve, hogy a Regionális Operatív Programból finanszírozott korszerűsítési munkálatokra többször is hirdetett közbeszerzést Kovászna Megye Tanácsa, végül a tervezést a kivitelezéssel összekötve sikerült olyan háromszéki építőt találni, aki vállalta ezt a felelősségteljes munkát.

Közösségi ünnep értékeink mentén - Orbaiszéki Forgács Fesztivál másodszor

Közösségi ünnep értékeink mentén - Orbaiszéki Forgács Fesztivál másodszor

Létrehozva: 2019. július 15.
Július 28-án újra Kovászna központjában szervezik meg az Orbaiszéki Forgács Fesztivált, mely térségi identitáserősítő rendezvényként indult útjára a tavaly. Az értékteremtő eseményen a X. Háromszéki Huszártoborzó hagyományőrzői is felvonulnak. 

Vidékfejlesztés helyi és megyei összefogással

Vidékfejlesztés helyi és megyei összefogással

Létrehozva: 2019. július 15.
Kovászna Megye Tanácsától tizenhat vidéki önkormányzat igényelt támogatást az elmúlt három hónapban kultúrotthon javítására vagy felszerelésére. A megyei önkormányzat júliusi soros ülését hétfőn tartották, ez alkalommal három megyei finanszírozású, helyi fejlesztési program keretét növelték meg, hogy több projektet tudjanak finanszírozni.  

Aláírták az első öt start-up pályázat finanszírozási szerződését

Aláírták az első öt start-up pályázat finanszírozási szerződését

Létrehozva: 2019. július 10.
Megéri Székelyföldön is vállalkozni – ezt bizonyítja Kovászna Megye Tanácsának StartUp Now pályázata, amely részeként az üzleti tervek versenyének negyven nyertese egyenként 40 000 euró támogatásban részesül. Az első öt finanszírozási szerződést szerdán írták alá, a fennmaradó 35 pályázó július 16-ig látja el kézjegyével a dokumentumokat.

Árvízmegelőzési munkálatok Háromszéken

Árvízmegelőzési munkálatok Háromszéken

Létrehozva: 2019. július 8.
Gátmegerősítési, martvédelmi, valamint mederszabályozási munkálatok elvégzésére 2,232 millió lejt kapott Kovászna megye a kormány beavatkozási alapjából. A tavaszi áradások okozta károk helyreállítását célzó sürgős munkálatokra a megyei vízügyi hivatal hirdet meg közbeszerzést.  


Végtisztességtétel Gábor Áronnak


Végtisztességtétel Gábor Áronnak

Létrehozva: 2019. július 4.
A Háromszék nem alkuszik programsorozat keretében Gábor Áron temetésének 170. éves évfordulójára emlékeztek csütörtökön az eresztevényi síremléknél, ahol ez alkalommal három új kopjafát is avattak. Az esemény kezdetekor, a déli harangszókor felhúzták az Óriáspince-tetőn a székely zászlót, majd a köszöntőket követően – a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület közreműködésével – díszlövéssel adták meg a végtisztességet a székely ágyúöntő hősnek. 

Testvérmegyei ajándéktábor

Testvérmegyei ajándéktábor

Létrehozva: 2019. július 2.
Veszprém Megye Önkormányzata meghívására, a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 24 háromszéki gyerek nyaralt június végén a Balaton melletti Csopakon.

Történelmünk kötelez

Történelmünk kötelez

Létrehozva: 2019. július 2.
A 170 évvel ezelőtti kökösi csatára és Gábor Áron halálának évfordulójára emlékezetek kedden délután azon a helyszínen, ahol a csata egykor zajlott.

Erdély gyöngyszeme a Mikó-kastély

Erdély gyöngyszeme a Mikó-kastély

Létrehozva: 2019. június 30.
Európai viszonylatban is egyedinek számít impozáns, különleges falfestményeinek köszönhetően az 1820-as években épített oltszemi Mikó-kastély. A II-III. századi római katonai tábor helyén épült Empire stílusú kastély központi Palotatermében mutatták be szombaton a kastélyról készült könyvet, valamint a település történetét.

Sikeres Háromszéki Lovas Napok

Sikeres Háromszéki Lovas Napok

Létrehozva: 2019. június 30.
Az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület színeiben versenyző Rákóczi Gergő nyerte a hétvégén Oltszemen megtartott második nemzetközi fogathajtó versenyt az összesített eredmények alapján. A díjhajtásra, maraton- és akadályhajtásra 14 fogat nevezett be az ország különböző részeiből.

Ingyenes fejlesztés fogyatékkal élő gyerekeknek és fiataloknak

Ingyenes fejlesztés fogyatékkal élő gyerekeknek és fiataloknak

Létrehozva: 2019. június 28.
Egyénre szabott mozgásfejlesztés, gyógytorna, masszázs, hidromasszázs, kognitív fejlesztés, logopédia, önálló életre nevelés, zene- és táncterápia szolgálja a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok fejlődését és gyógyulását abban az új központban, amelyet pénteken adtak át Sepsiszentgyörgyön.

A lánglovagok versenye Háromszéken

A lánglovagok versenye Háromszéken

Létrehozva: 2019. június 22.
A lécfalvi önkéntes tűzoltó alakult nyerte a szombaton, Rétyen megtartott idei Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyt. Az ezerszáz lejes pénzjutalomban részesült győztes csapat képviseli Kovászna megyét a július 20-án, Kézdivásárhelyen sorra kerülő regionális versenyen.

Legyen saját házipatikánk

Legyen saját házipatikánk

Létrehozva: 2019. június 18.
A gyógynövények hatásáról, a fitoterápia létjogosultságáról és az ősi gyógyászat praktikáiról szólt a hétvégi gyógynövény tanfolyam, amelyet az AgroSic Közösségek Közti Társulás szervezett. Az elméleti és gyakorlati képzésen negyven érdeklődő vett részt Kovászna, Hargita és Szeben megyéből.

A tanulásba fektetett idő és energia megtérül - Pénzjutalmat kaptak Háromszék jeles diákjai

A tanulásba fektetett idő és energia megtérül - Pénzjutalmat kaptak Háromszék jeles diákjai

Létrehozva: 2019. június 14.
Háromszéken több mint 600 diák és közel 300 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a diákolimpiák és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. Pénteken reggel a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum nyertes diákjai és a felkészítő pedagógusok vehették át az elismerő okleveleket és a pénzjutalmat tartalmazó borítékokat.

Identitáserősítő adomány a magyar kormánytól

Identitáserősítő adomány a magyar kormánytól

Létrehozva: 2019. június 13.
Történelmi ismeretforrásként és identitáserősítő céllal adományozta a magyar kormány Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat reprint kiadását háromszéki intézményeknek. A Kovászna Megye Tanácsánál megtartott átadón iskolák, könyvtárak, múzeumok képviselői vettek részt.

Háromszéki Lovas Napok Oltszemen - Erdély legnagyobb lovas rendezvénye

Háromszéki Lovas Napok Oltszemen - Erdély legnagyobb lovas rendezvénye

Létrehozva: 2019. június 12.
 A Háromszéki Lovas Napok keretén belül szervezi meg a második nemzetközi fogathajtó versenyt az oltszemi maratonhajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség. A megmérettetésre eddig tizennégy romániai fogat nevezett be.

Lécfalván lesz az ingyenes egészségügyi szűrőprogram

Lécfalván lesz az ingyenes egészségügyi szűrőprogram

Létrehozva: 2019. június 12.
Idén június 17-21. között Nagyborosnyó község lakosai számára szerveznek ingyenes szűrőprogramot, amely Kovászna megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye testvérkapcsolatának jegyében zajlik. A szűrővizsgálatokat Lécfalván végzik a magyarországi szakemberek.

Ha nyár, akkor tábor!

Ha nyár, akkor tábor!

Létrehozva: 2019. június 11.
Színes nyári program várja a fiatalabb, táborozni vágyó korosztályt a zabolai Csipkés táborban.

Rajzverseny óvodásoknak és iskoláknak - Gyerekkorban kell elkezdeni az egészséges táplálkozást

Rajzverseny óvodásoknak és iskoláknak - Gyerekkorban kell elkezdeni az egészséges táplálkozást

Létrehozva: 2019. június 11.
Táplálkozzunk egészségesen! címmel hirdetett rajzversenyt Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A felhívásra 42 tanintézmény jelentkezett, összesen 4836 óvodás és általános iskolás vett részt a programban, amelynek célja, hogy az egészséges táplálkozás fontosságára felhívja a figyelmet már gyerekkorban.  

170 éves a Székely Hírmondó

170 éves a Székely Hírmondó

Létrehozva: 2019. június 8.
A Székely Hírmondó első száma 1849. június 7-én jelent meg, erre a jeles sajtótörténeti eseményre emlékeztek pénteken a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A háromszéki sajtó kezdetei című konferencián mutatták be a Háromszék Vármegye Kiadónál erre az alkalomra megjelent Váry O. Péter újságíró Háromszék hadi lapja: a Székely Hírmondó című tanulmánykötetét.

Támogatják a sepsibükszádi plébánia újjáépítését

Támogatják a sepsibükszádi plébánia újjáépítését

Létrehozva: 2019. május 30.
Február 3-án tűzvész következtében leégett a sepsibükszádi katolikus plébánia, több mint százéves épület ment teljesen tönkre, a katolikus egyház az önkormányzattal közösen kért és kapott anyagi támogatást, a megyei tanács pályázati alapjából 300 ezer lejt ítélt meg – erről döntöttek a tanácsosok a május soros ülésen, ez adta az apropóját a kihelyezett tanácsülésnek. Májusi soros ülésen Kovászna Megye Tanácsa döntött a civil és egyházi szervezeteknek megítélt pályázati támogatásokról, több fontos, a gyermekvédelmi rendszert, kórházat érintő kérdésről is.  

Újabb ezer ingyenes szálláshely Háromszéken a pápalátogatásra

Újabb ezer ingyenes szálláshely Háromszéken a pápalátogatásra

Létrehozva: 2019. május 28.
Miután Sepsiszentgyörgy önkormányzata mintegy kétezer ingyenes szálláshelyet ajánlott fel a pápalátogatásra érkező zarándokok számára, tizenöt Kovászna megyei vidéki önkormányzat is összefogott és Sepsibükszádtól Gelencéig, az erdővidéki Bölönig több mint ezer ingyenesen igényelhető szálláshelyet biztosítanak előzetes foglalás alapján.  

Egymillió lej szociális tevékenységet végző civil szervezeteknek

Egymillió lej szociális tevékenységet végző civil szervezeteknek

Létrehozva: 2019. május 27.
Kovászna Megye Tanácsa egymillió lej pályázati keretet biztosít a megyei szociális intézményén keresztül a szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára – hangzott el hétfőn, a kézdivásárhelyi Báró Szentkereszty Stefánia nevét viselő gyerekotthonban kialakított emlékszobában megtartott vezetői ülésen.

Első ízben Visit Covasna Marathon - Már lehet jelentkezni

Első ízben Visit Covasna Marathon - Már lehet jelentkezni

Létrehozva: 2019. május 21.
Visit Covasna Marathon néven szervez futóversenyt Kovásznán, 2019. szeptember 22-én a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A szovátai Food’venture csapat megy az amerikai barbecue versenyre - Jövőben is megszervezik a barbecue fesztivált Oltszemen

A szovátai Food’venture csapat megy az amerikai barbecue versenyre - Jövőben is megszervezik a barbecue fesztivált Oltszemen

Létrehozva: 2019. május 20.
Több európai ország barbecue rajongóinak a figyelme is Oltszemre összpontosult a hétvégén a Transylvanian BBQ Festival keretében megszervezett első nemzetközi verseny kapcsán, emellett nagyszámú látogató volt kíváncsi a Mikó-kastély területén zajló programokra.

Székelyföld számára kitörési lehetőség a turizmus - Kulcskérdés az infrastruktúrafejlesztés

Székelyföld számára kitörési lehetőség a turizmus - Kulcskérdés az infrastruktúrafejlesztés

Létrehozva: 2019. május 17.
Az elmúlt években fokozatosan növekedett az idegenforgalom Székelyföldön, Kovászna megyében évente 5-10 százalékos állandó növekedést regisztráltak. Az Európai Unió elsősorban promoválásra, jó gyakorlatok átvételére nyújt finanszírozást, ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése nélkül nem lehet versenyképes és fogadóképes turizmust építeni, ehhez viszont elengedhetetlenek az uniós források – hangzott el azon a keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Winkler Gyula EP-képviselő, Gyerő József, Kovászna város polgármestere és László Endre, a Székelyföldi turisztikai desztinációs menedzsment klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke tartott.                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Közösségi ünnep lesz a hétvégi barbecue fesztivál

Közösségi ünnep lesz a hétvégi barbecue fesztivál

Létrehozva: 2019. május 16.
Street food udvar, gasztronómiai különlegességek, gyerekfoglalkozások, élő főzőműsor, lovashintózás, koncertek, igazi közösségi ünnep várja a hétvégén az oltszemi Mikó-kastély udvarára látogatókat a Transylvanian BBQ Festivalon.

Legyen erdélyi érték a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkássága

Legyen erdélyi érték a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkássága

Létrehozva: 2019. május 16.
Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt háromszéki látogatása során vette át Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság vezetőjétől azt a dokumentum csomagot, amely a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkásságának az Erdélyi Értéktárba való felterjesztését szorgalmazza.  Az Erdélyi Értéktár vezetője örömmel fogadta a kezdeményezést.

Tamás Sándor: másfél millió erdélyi magyar ember üzenetét hoztuk el a Vatikánba

Tamás Sándor: másfél millió erdélyi magyar ember üzenetét hoztuk el a Vatikánba

Létrehozva: 2019. május 15.
Az elmúlt ezer évben mi, erdélyi magyarok megtanultuk, hogy csak úgy maradhatunk meg, csak úgy haladhatunk előre, ha erős a hitünk és bírja a karunk. Másfél millió magyar ember üzenetét hoztuk Erdélyből, amely Szent István óta a nyugati keresztény kultúra legkeletibb bástyája. Örülünk, hogy a Szentatya meghallgatja az erdélyi magyar embereket is.

Erdély aranykorából jeleskedtek a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjén

Erdély aranykorából jeleskedtek a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjén

Létrehozva: 2019. május 12.
Szombaton a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartották a III. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét. A vetélkedőn székelyföldi magyar tanítási nyelvű, általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulók mérték össze tudásukat, idén a téma az „Erdély aranykorának” nevezett, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének időszaka volt.

Nagyon népszerű a budapesti - Székely Fesztivál 50 termelő képviselte a székelyföldi megyéket

Nagyon népszerű a budapesti - Székely Fesztivál 50 termelő képviselte a székelyföldi megyéket

Létrehozva: 2019. május 12.
Budapesten, a Millenáris Parkban megrendezett eseményen Hargita, Maros és Kovászna megyéből 50 termelő jelent meg, ebből 30 a Székely termék márkanevet képviseli. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által szervezett bemutatkozáson idén az udvarhelyszékieké volt a főszerep, így Miklós Károly prímás és a Lelkes zenekar kíséretével az udvarhelyi díszvendégek mutatkoztak be. A megnyitón beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter, a fesztivál fővédnöke, Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere, Bíró Barna Botond, Hargita  Megye Tanácsának alelnöke, Gyerő József, Kovászna város polgármestere, valamint Kelemen Márton tanácsos, aki Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsa elnöke üzenetét tolmácsolta.

Nem lehetünk őseink méltatlan utódai - Ökumenikus istentiszteleten tiltakoztak az úzvölgyi temetőgyalázás ellen

Nem lehetünk őseink méltatlan utódai - Ökumenikus istentiszteleten tiltakoztak az úzvölgyi temetőgyalázás ellen

Létrehozva: 2019. május 12.
Hatalmas tömeg gyűlt össze a Kezdeményező Bizottság és Hargita Megye Tanácsa által szervezett  ökumenikus istentiszteletre az úzvölgyi temetőben május 12-én, vasárnap. Székelyföld és Erdély minden szegletéből érkeztek emberek, hogy együtt tiltakozzanak a dormánfalvi önkormányzat sírgyalázó, törvénytelen építkezése ellen. Hargita Megye Tanácsa képviselete – Borboly Csaba elnök és Becze István megyei tanácsos - mellett jelen voltak Fejér László Ödön szenátor és Márton Árpád parlamenti képviselő Kovászna megyéből, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Korodi Attila képviselő, Tánczos Barna szenátor Hargita megyéből. De képviselve volt Udvarhelyszék, Marosszék, Gyergyószék, Háromszék, de a Brassó megyei Ürmösről is érkeztek résztvevők az istentiszteletre. Emellett számos székelyföldi település polgármestere, alpolgármestere is jelen volt az onnan érkező küldöttségek élén. Ugyanakkor a történelmi egyházak részéről is sokan érkeztek Erdély és Székelyföld minden szegletérből.

A világ közepe a szülőföld - Kettős könyvbemutatóval emlékeztek Bod Péterre

A világ közepe a szülőföld - Kettős könyvbemutatóval emlékeztek Bod Péterre

Létrehozva: 2019. május 11.
Hol vagyon a földnek közepe? ... a kerek föld közepe ott vagyon, ahol te állasz” – idézte fel a Szent Hilariusból származó rövid szentenciát Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója pénteken este a felsőcsernátoni tudós, lelkész, irodalom- és egyháztörténész elhunytának 250. éves évfordulója alkalmából megszervezett rendezvény kezdetén. Véleménye szerint az idézet az önazonosságtudatról szól, legalább két értelemben: a világ közepe a szülőföld – Bod Péter mindvégig büszke volt székely származására –, illetve az embernek önmagában kell, hogy legyen egy biztos pontja, amelyre világát ráépítheti. Bod Péter ezt megtette, ráadásul még ma is vannak munkásságának olyan részei, amelyekről a tudománynak lehet új mondanivalója, mondta a könyvtárigazgató.

Megéri gyakorolni a többnyelvűséget - Nemzetközi konferencia a megyeházán

Megéri gyakorolni a többnyelvűséget - Nemzetközi konferencia a megyeházán

Létrehozva: 2019. május 9.
Sok munkát, erőfeszítést, plusz anyagi forrást igényel a többnyelvűség, nehéz megvalósítani, de érdemes – így lehetne összegezni az Európa-nap tiszteletére Új kihívások az európai többnyelvűség terén címmel szervezett nemzetközi konferencia végkicsengését. A megyeházán csütörtökön megtartott rendezvényen magyarországi, finnországi, szlovéniai, szerbiai, horvátországi és hazai meghívottak az európai érdekképviselet lehetőségeit ismertették, regionális jó gyakorlatok, önkormányzati jó példákat is bemutatva.

Egész Székelyföld erejét meg fogjuk mutatni május 12-én! - Vasárnap ökumenikus istentiszteleten imádkoznak az úzvölgyi haditemető ügyéért

Egész Székelyföld erejét meg fogjuk mutatni május 12-én! - Vasárnap ökumenikus istentiszteleten imádkoznak az úzvölgyi haditemető ügyéért

Létrehozva: 2019. május 8.
Az úzvölgyi haditemető körül kialakult helyzet rendezése egész Székelyföld számára kiemelt ügy, és közös fellépést követel. A székelyföldi tanácselnökök Kolozsváron egyeztettek a lehetséges lépésekről, miután Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét személyesen tájékoztatták az ügy részleteiről. A rendkívüli helyzet kapcsán alakult kezdeményező bizottság, amelyben a politikum mellett a civil szféra és a történelmi magyar egyházak képviselői is részt vállalnak, május 12-ére ökumenikus istentiszteletet hirdetett: mindenkit szeretettel várnak az úzvölgyi haditemetőbe vasárnap 15 órakor.

Republic és Taxi koncert a Transylvanian BBQ Festival-on - Egy hét múlva beizzítják a szmókereket

Republic és Taxi koncert a Transylvanian BBQ Festival-on - Egy hét múlva beizzítják a szmókereket

Létrehozva: 2019. május 8.
Republic, Taxi, a Zanzibár és Bojtorján koncert színesíti többek között a második alkalommal megszervezésre kerülő Transylvanian BBQ Festival-t, amely idén május 17-19. között zajlik festői helyszínen, az oltszemi Mikó-kastély udvarán. Ez az ország első hivatalos KCBS versenye, az amerikai verseny egyetlen romániai szakasza.

V. Székely Fesztivál Budapesten - Egységesen mutatkozik be Székelyföld

V. Székely Fesztivál Budapesten - Egységesen mutatkozik be Székelyföld

Létrehozva: 2019. május 7.
Idén május 10-12. között tartják a Székely Fesztivált a budapesti Millenáris Rendezvényközpontban. A Székely Összefogás Alapítvány szervezésében megtartott V. Székely Fesztivál célját és programját sajtótájékoztatón ismertették május 6-án a Millenáris szemináriumtermében, ahol Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Bíró Barna Botond alelnök, Kovászna Megye Tanácsát pedig Grüman Róbert alelnök képviselte.

Házipatika a természet kincseskamrájából

Házipatika a természet kincseskamrájából

Létrehozva: 2019. május 6.
Gyógynövényismereti tanfolyammal indítja idén a képzéssorozatát az AgroSIC Közösségek Közti Társulás. A 2019. június 14-16. között sorra kerülő, elméleti és gyakorlati képzésre június 7-ig lehet jelentkezni.

Május 10-ig várjuk a pályázatokat 

Május 10-ig várjuk a pályázatokat 

Létrehozva: 2019. május 4.
Idén közel 4 millió lejt pályázhatnak Kovászna Megye Tanácsától a civil szervezetek és egyházak, sportolók, ifjúsági és kulturális egyesületek. Pénteken a megyeházán eligazító találkozót tartottak a pályázni szándékozóknak.

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Létrehozva: 2019. április 27.
Idén nyolc kategóriában hirdet pályázatot Kovászna Megye Tanácsa. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, de falugondnoki szolgálat biztosítására és egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

Tamás Sándor: Helyben jobban gazdálkodunk a közpénzzel - Elfogadták Kovászna megye költségvetését

Tamás Sándor: Helyben jobban gazdálkodunk a közpénzzel - Elfogadták Kovászna megye költségvetését

Létrehozva: 2019. április 18.
Az elmúlt négy év legnagyobb költségvetését fogadta el áprilisi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ebben az évben a megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények 309,48 millió lejből gazdálkodnak, ami hozzávetőleg 66 millió eurót jelent.

Közösségi élményt nyújtó barbecue - Felkészültek a csapatok a Transylvanian BBQ Festival-ra

Közösségi élményt nyújtó barbecue - Felkészültek a csapatok a Transylvanian BBQ Festival-ra

Létrehozva: 2019. április 17.
Székely ízesítésű csülök, áfonyás barbecue szósszal, kemencében sült krumplival és káposztasalátával tálalva. Ezt az ínycsiklandó menüt készítették el ma, szerdán az első nemzetközi hivatalos versenyre benevező csapatok és érdeklődők az egész napos sütés-oktatás és bírói képzésen, Sepsiszentgyörgyön.

Hiánypótló helytörténeti sorozat - Bemutatták Zágon monográfiáját

Hiánypótló helytörténeti sorozat - Bemutatták Zágon monográfiáját

Létrehozva: 2019. április 11.
Teltház előtt mutatták be Zágon monográfiáját szerda este a Mikes Kelemen Kulturális Központ Gabonás termében, ahol a rácsodálkozás, meghatottság és a felismerés érzései uralták a szép számban összegyűlt közönséget. A Székelyföld települései sorozatban megjelenő kötetnek szerzői és szerkesztői ismertették a falu monográfiáját, megköszönve a helyi közösségnek és elöljáróknak a támogatást a kutatói munka során.

Világklasszis oktatja a barbecue-t Sepsiszentgyörgyön - Amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő nemzetközi verseny Háromszéken

Világklasszis oktatja a barbecue-t Sepsiszentgyörgyön - Amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő nemzetközi verseny Háromszéken

Létrehozva: 2019. április 10.
Az idei Transylvanian BBQ Festival előőrseként április 17-én a sepsiszentgyörgyi Big Papa teraszán sütés-oktatást és bírói képzést tartanak az első nemzetközi hivatalos versenyre.  

A Kovászna-Hargita megyeközi út felújítása

Létrehozva: 2019. április 9.
A Kovászna-Hargita megyeközi út felújítása, a 131-es megyei út 22+830-tól a 38+621 km-ig terjedő szakaszán projektet Kovászna Megye Tanácsa valósítja meg a 2014-2020-as Regionális Operatív Program támogatásával. A projekt összértéke 47.139.094,56 lej melyből 45.552.198,24 lej vissza nem térítendő támogatás.

A Kovászna–Brassó megyeközi út felújítása

Létrehozva: 2019. április 9.
A Kovászna–Brassó megyeközi út felújítása a 12-es és 13-as országutak közti szakaszon, mely Málnásfürdőt, Barótot és a megyehatáron lévő Ágostonfalvát és Szászmagyaróst érinti című projektet  Kovászna Megye Tanácsa valósítja meg a  2014-2020-as Regionális Operatív Program támogatásával. A projekt összértéke 87.979.665,77 lej, melyből 83.367.544,90 lej vissza nem térítendő támogatás.

Ismernünk kell szülőföldünk történetét

Ismernünk kell szülőföldünk történetét

Létrehozva: 2019. április 9.
Háromszék honismereti bibliográfiájával 2012-ben indult a Háromszék Vármegye Kiadó Székelyföld települései című sorozata. Eddig kilenc kötet jelent meg, a héten mutatják be a zágoni monográfiát, amelyet magyar és román nyelven is kiadtak.  

Prioritás a vidéki egészségügyi rendszer minőségének növelése

Prioritás a vidéki egészségügyi rendszer minőségének növelése

Létrehozva: 2019. április 9.
Kovászna Megye Tanácsának elsődleges feladata az egészségügyi rendszer helyreállítása városon és vidéken egyaránt. Ezt a célt szolgálja a megyei finanszírozású helyi fejlesztési program, amely keretén belül többek között lehetőséget nyújt a megyei önkormányzat vidéki orvosi rendelők felújítására, korszerű eszközök vásárlására.

Jól vizsgázott a megyei hulladékgazdálkodási rendszer  

Jól vizsgázott a megyei hulladékgazdálkodási rendszer  

Létrehozva: 2019. április 5.
Az intézményi kapacitás megerősítése, a hulladékgazdálkodási projektek működésének javítása volt a témája annak a háromnapos munkalátogatásnak, amelyet április 2-a és 4-e között tartottak az Európai Fejlesztési Bank és a romániai Ramboll konzultáns cég szakemberei a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületnél.

Thorbjørn Jagland ET-főtitkár kiáll az anyanyelvhasználat mellett - A nyelvi kérdések rendezése hozzájárul Európa stabilitásához

Thorbjørn Jagland ET-főtitkár kiáll az anyanyelvhasználat mellett - A nyelvi kérdések rendezése hozzájárul Európa stabilitásához

Létrehozva: 2019. április 5.
 „Ha mi nem vagyunk képesek megvédeni az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, az anyanyelv használatához való jogot, akkor itt világosan kimondom, hogy egyre több konfliktust fogunk látni ismét Európa-szerte” – válaszolt Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Strasbourgban Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnökének kérdésére. A főtitkár az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa előtt szólalt fel, a nyilatkozatát követően került sor a kérdésekre.

A helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat

A helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat

Létrehozva: 2019. április 4.
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának strasbourgi ülése alkalmával Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége több találkozón vett részt, amelyen nyelvi jogokról, az ET ajánlásainak alkalmazásáról, együttműködések elindításáról egyeztettek.  

Szülőföldünk jóléte a cél - Az Európa Tanács épületében mutatkozott be Kovászna megye

Szülőföldünk jóléte a cél - Az Európa Tanács épületében mutatkozott be Kovászna megye

Létrehozva: 2019. április 3.
Lehetőségem volt tavaly meglátogatni Kovászna megyét, így tanúsíthatom, hogy Románia ezen része gyönyörű – vezette fel az Európa Tanács székhelyén Háromszék bemutatkozó eseményét Anders Knape, az ET Önkormányzati Kongresszusának elnöke. Kovászna Megye Tanácsa április 2-án és 3-án, Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tavaszi ülésszakának alkalmával Értékek mentén címmel mutatta be a megye jellegzetes népi kulturális örökségét. A kiállítás megnyitójának házigazdája Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke volt, aki a testület önkormányzati szakbizottságának elnöki tisztségét tölti be.

Tíz csapat jutott tovább a III. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjébe

Tíz csapat jutott tovább a III. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjébe

Létrehozva: 2019. március 30.
A Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékversenyt immár harmadízben rendezik meg a székelyföldi megyék magyar nyelvű iskoláinak 7. és 8. osztályos tanulói számára. Az idei tanévben meghirdetett verseny témája az Erdély aranykorának nevezett, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének időszaka.

90 új állást hoznak létre a kórházban

90 új állást hoznak létre a kórházban

Létrehozva: 2019. március 29.
A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 90 új állást hoznak létre, erről a márciusi soros ülésen döntött Kovászna Megye Tanácsa. A létszámnövelést a folyamatosan bővülő tevékenység és az emelkedő esetszámok indokolják.

Szakács? Nem, ínyenc tanfolyam!

Szakács? Nem, ínyenc tanfolyam!

Létrehozva: 2019. március 29.
Nagyon másmilyen iskolában tanulni vagy egy szakosodott kurzus kereteiben új dolgokat elsajátítani – ezt tapasztalhatta meg az a több mint negyven személy, aki a Művészeti és Népiskola, valamint a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola által szervezett tanfolyamán vett részt.

Prioritásunk a vidékfejlesztés

Prioritásunk a vidékfejlesztés

Létrehozva: 2019. március 28.
Kovászna megyének hét olyan megyei finanszírozású helyi fejlesztési programja van, amelyek a vidéki települések modernizációját szolgálják. A márciusi soros ülésen több olyan tanácshatározatot fogadtak el, amelyek ezeknek a programoknak a bővítését célozzák.

Éttermi verseny: dobogó közelében végzett a székelyföldi csapat

Éttermi verseny: dobogó közelében végzett a székelyföldi csapat

Létrehozva: 2019. március 25.
Negyedik helyezést értek el a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által is támogatott székelyföldi szakács-, cukrász- és pincértanoncok az V. Schnitta Sámuel Országos Emlékversenyen. A napokban Szolnokon megtartott rangos magyarországi versenyen összesen kilenc csapat vett részt.

Több pénz fejlesztésekre - Idén jelentős összegből gazdálkodik Kovászna megye

Több pénz fejlesztésekre - Idén jelentős összegből gazdálkodik Kovászna megye

Létrehozva: 2019. március 23.
A Háromszéki Települések Modernizációs Programjához idén jelentős összeget biztosítunk, a mai rendkívüli tanácsülésen 212 millió lej elosztásáról döntünk. Ez az első év, hogy a személyi jövedelemadó 100 százalékban a megyében marad. Egészen biztos vagyok abban, hogy jobban tudunk gazdálkodni, hatékonyabban tudjuk felhasználni a közpénzt, mint Bukarest” – vezette fel pénteki rendkívüli tanácsülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, megváltoztak a pénzelosztás szabályai, ezért nem lehet a tavalyi összegekhez mérve összehasonlítást végezni.  

Háromszék jövője a turizmus

Háromszék jövője a turizmus

Létrehozva: 2019. március 22.
Nyolcvanöt oklevelet adtak át március 21-én, csütörtökön a Visit Covasna Gálán, Sepsiszentgyörgyön. A díjakat a Kovászna megye turizmusának fejlesztésében és népszerűsítésében kifejtett munkájuk elismeréseként adták át a huszonkét kategória nyerteseinek.

Óvodát épít, aki hisz a jövőben

Óvodát épít, aki hisz a jövőben

Létrehozva: 2019. március 22.
Kökösben ősztől új óvodaépületben zajlik az oktatás, rendezett udvar, jól felszerelt játszótér, kosárlabdapálya is a gyerekek rendelkezésére áll. A hivatalos átadót csütörtök délután tartották, az eseményre sokan eljöttek, hiszen a községben régóta várták, hogy elkészüljön az új oktatási intézmény.

Első helyen a micskei Időutazók - A megyeházán zajlott a Négy határon át vetélkedő regionális döntője

Első helyen a micskei Időutazók - A megyeházán zajlott a Négy határon át vetélkedő regionális döntője

Létrehozva: 2019. március 17.
Tizenhárom csapat került a Négy határon át vetélkedő erdélyi döntőjébe, amelyet március 16-án, szombaton Sepsiszentgyörgyön, a megyei önkormányzat nagy gyűléstermében tartották. A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival együttesen hirdetett vetélkedőt Négy határon át címmel Értékeink témában az általános iskolák 5-8. osztályos diákjainak.

Legyünk bátrabbak, akárcsak a huszárok- Díjazták a rajzverseny nyerteseit

Legyünk bátrabbak, akárcsak a huszárok- Díjazták a rajzverseny nyerteseit

Létrehozva: 2019. március 14.
A hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti, ezt bizonyítja a most megnyitott szabadtéri kiállítás, amely a Háromszék nem alkuszik programsorozat rajzverseny felhívására beérkezett alkotásokból nyílt – indította a Sepsiszentgyörgy főterén a csütörtöki díjátadó rendezvényt Nagy Zoltán történész, hagyományőrző huszár

Lesz újra székely álom

Lesz újra székely álom

Létrehozva: 2019. március 14.
Hagyaték címmel három mozzanatból álló eseménynek adott otthon szerda este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum `48-as terme. Ez alkalommal két Gábor Áron relikvia bemutatására került sor, ismertették a Háromszék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején című forráskötet, majd a vetítettképes előadás során a fontosabb háromszéki 48-as emlékművek történetével ismerkedhetett meg a közönség.  

Székelyföld azoké, akik hisznek benne - Ünnepi megemlékezés a bodvaji vashámornál

Székelyföld azoké, akik hisznek benne - Ünnepi megemlékezés a bodvaji vashámornál

Létrehozva: 2019. március 14.
Március 14-én, csütörtökön 171 évvel a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, a bodvaji vashámornál ünnepelt Erdővidék, megemlékezve a hősökre, köztük Gábor Áronra, aki Háromszék önvédelmi harcának első két ágyúját a vashámorban öntötte.

Hagyaték - Gábor Áron relikviák, könyvbemutató és vetítettképes előadás a háromszéki 48-as emlékművekről

Hagyaték - Gábor Áron relikviák, könyvbemutató és vetítettképes előadás a háromszéki 48-as emlékművekről

Létrehozva: 2019. március 12.
2019. március 13-án, 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban Hagyaték címmel könyvbemutatót és vetítettképes előadást tartanak.  Az eseményen kerül bemutatásra az a két Gábor Áron relikvia (kengyel és tárca), melyeket ez alkalomra kölcsönzött a Balassi Intézet a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeumtól.

FELHÍVÁS: Mutassuk meg népviseletünket Ferenc pápának

FELHÍVÁS: Mutassuk meg népviseletünket Ferenc pápának

Létrehozva: 2019. március 11.
Jöjjön Ön is népviseletben június elsején a csíksomlyói nyeregbe – erre biztat a három székelyföldi megyevezető

Az emberek biztonsága és egészségügyi ellátása kiemelt prioritásunk - Közel 8 millió lejből újítjuk meg a megyei kórház sürgősségi osztályát

Az emberek biztonsága és egészségügyi ellátása kiemelt prioritásunk - Közel 8 millió lejből újítjuk meg a megyei kórház sürgősségi osztályát

Létrehozva: 2019. március 6.
Újabb uniós pályázat finanszírozási szerződését írta alá szerdán Tamás Sándor és Simion Crețu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének vezérigazgatója. A szerződésaláírásra a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban került sor, amely a projekt haszonélvezője. A Regionális Operatív Program 2014-2020-as keretéből finanszírozott pályázatból a megyei kórház sürgősségi ellátását bővítik és korszerűsítik, a projekt értéke 7,88 millió lej.

Visit Covasna Gála: március 17-ig lehet szavazni - Több mint 140 jelölés érkezett a 18 kategóriába

Visit Covasna Gála: március 17-ig lehet szavazni - Több mint 140 jelölés érkezett a 18 kategóriába

Létrehozva: 2019. március 6.
Elkezdődött a szavazás a gala.visitcovasna.com oldalon a 18 kategóriába jelölt turisztikai szereplőkre. Az online szavazás IP és email címhez kötött, mindenki egy szavazatot adhat le kategóriánként.  

Egy modern demokráciában érték a többnyelvűség Finnországban ülésezett az ET Kongresszusának vezetőtanácsa

Egy modern demokráciában érték a többnyelvűség Finnországban ülésezett az ET Kongresszusának vezetőtanácsa

Létrehozva: 2019. március 1.
Az egyenlő jogok biztosítása nem lehet költségvetési kérdés, hangsúlyozta Martti Hetemäki, a finn pénzügyminisztérium államtitkára Helsinkiben, ahol az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának vezetőtanácsával folytatott megbeszélést. A testület február 28-án és március elsején a finn fővárosban szervezte meg soros ülését, amelyen részt vett Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnöke, aki az önkormányzati szakbizottság elnökeként tagja a vezetőtanácsnak. 

4 nap – 18 kategória Még lehet jelölni a Visit Covasna Gála versenyére

4 nap – 18 kategória Még lehet jelölni a Visit Covasna Gála versenyére

Létrehozva: 2019. február 28.
Még négy napig, azaz március 4-ig lehet jelölni a Kovászna megyei idegenforgalmi szereplőket a gala.visitcovasna.com oldalon található 18 kategória valamelyikébe. Március 5-én pedig kezdetét veszi a közönségszavazás.

Össztűz a tej-kifli programra

Össztűz a tej-kifli programra

Létrehozva: 2019. február 26.
Egy hete indult újra a tej-kifli-alma program Kovászna megyében, a termékek kapcsán számos visszajelzés érkezett, kaptunk hideget is, meleget is, szögezte le Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy a negatív visszajelzések között volt jogos kritika is, ezért kérik a prefektus által koordinált szakmai bizottságot, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket.

A jövő repülőtere Vidombákon

A jövő repülőtere Vidombákon

Létrehozva: 2019. február 25.
A jövő reptere épül fel Vidombákon, olyan integrált elképzelést valósítanak meg, amely szükség esetén könnyen bővíthető, ugyanakkor Romániában elsőként itt fognak működtetni virtuális irányítótornyot. A tervek szerint 2020-ra megépül a brassói légikikötő, hangzott el hétfőn a reptér jelenlegi helyzetét bemutató sajtótájékoztatón, amelyen a háromszéki elöljárók is részt vettek.

Székelyföldi turisztikai kínálat Budapesten és Bukarestben

Székelyföldi turisztikai kínálat Budapesten és Bukarestben

Létrehozva: 2019. február 25.
Közös Székelyföld standon népszerűsítette a térséget Kovászna, Hargita és Maros megye a hétvégi budapesti Hungexpon berendezett 42. Utazás kiállításon és a Bukarestben a Romexpo kiállítótérben megszervezett Romániai Turisztikai Vásáron (TTR).

Közös munka a gyógykezelés érdekében

Közös munka a gyógykezelés érdekében

Létrehozva: 2019. február 21.
Szakmai együttműködés indul a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő és Kovászna Megye Tanácsa között, amelyben a kovásznai dr. Benedek Géza Szív- és érrendszeri Rehabilitációs Kórház, valamint a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház képviselői is szerepet vállalnak – fogalmazódott meg azon a találkozón, amelyen az említett intézmények képviselői vettek részt.

Szülőföldünk fejlesztése a cél  - Dél-Tirol követendő példa Székelyföld számára

Szülőföldünk fejlesztése a cél  - Dél-Tirol követendő példa Székelyföld számára

Létrehozva: 2019. február 21.
Közös együttműködési megállapodás kidolgozása céljából írtak alá szándéknyilatkozatot Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi megyék vezetői és a Bozen Dél-Tirol Autonóm Tartomány kormányzóhelyettese. Daniel Alfreider kormányzóhelyettes Kovászna Megye Tanácsának és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) meghívására érkezett Háromszékre. A csütörtöki konferencián felszólaló tanácselnökök hangsúlyozták, a szülőföld fejlesztése a cél, a dél-tiroli autonómia pedig követendő példa Székelyföld számára.

A kórházfejlesztés prioritást élvez

A kórházfejlesztés prioritást élvez

Létrehozva: 2019. február 20.
Elsősorban a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat érintő beruházások szerepelnek azon az ideiglenes beruházási listán, amelyet országos költségvetés hiányában Kovászna Megye Tanácsa februári soros ülésén fogadott el, szerdán.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület versenyvizsgát szervez egészségügyi asszisztens munkási állásának betöltésére

Létrehozva: 2019. február 20.
A Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület Sepsiszentgyörgyön a Szabadság tér 2. szám alatti székhelyén, állást hirdet technikai apparátusának egészségügyi asszisztens munkási állásának betöltésére (COR 222101).

Újraindul a tej-kifli-alma program Kovászna megyében

Újraindul a tej-kifli-alma program Kovászna megyében

Létrehozva: 2019. február 20.
Csütörtöktől ismét kapnak tej-kifli-almát a Kovászna megyei gyerekek. Kovászna Megye Tanácsa négy évre szóló keretszerződést kötött a Pan-Abacs kft.-vel és a Dorna Lactate céggel. A dokumentumnak megfelelően február 21-től kezdődően, hétfőn, kedden és szerdán tejet és kiflit, csütörtökön és pénteken teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet és almát kapnak a háromszéki óvodások és iskolások.

Elismerik a háromszéki turisztikai szereplők munkáját - Visit Covasna Gála részleteit ismertették

Elismerik a háromszéki turisztikai szereplők munkáját - Visit Covasna Gála részleteit ismertették

Létrehozva: 2019. február 19.
2019. március 21-én, a Visit Covasna Gálán díjazza a megyei idegenforgalmi szereplőket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Mától március 4-ig bárki jelölheti kedvencét a 18 kategória valamelyikében a www.gala.visitcovasna.com honlapon.

A tiszta környezet szülőföldünk jövőjét biztosítja

A tiszta környezet szülőföldünk jövőjét biztosítja

Létrehozva: 2019. február 18.
Büszke vagyok arra, amit Kovászna megyében sikerült elérni hulladékgazdálkodás terén, emelte ki üdvözlő beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megyeházán hétfőn tartott regionális konferencián. Kovászna megye elsők között van az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, működtetése és elért eredményei szempontjából, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen a szemétmennyiség harmadát sikerül szelektíven gyűjteni, sorolta a jó eredményeket a tanácselnök, megköszönve az Ambrus József által vezetett Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD – Kovászna) csapatának a lelkiismeretes és sikeres munkát.

Célunk egységes gazdasági erőtér kialakítása - Megnyílt a Pro Economica Alapítvány sepsiszentgyörgyi irodája

Célunk egységes gazdasági erőtér kialakítása - Megnyílt a Pro Economica Alapítvány sepsiszentgyörgyi irodája

Létrehozva: 2019. február 15.
Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a Pro Economica Alapítvány első területi irodája. A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját bonyolító alapítvány célja támogatni a szülőföldön való boldogulást.  

A Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület versenyvizsgát szervez

Létrehozva: 2019. február 12.
A Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület Sepsiszentgyörgyön a Szabadság tér 2. szám alatti székhelyén, állást hirdet technikai apparátusának egészségügyi asszisztens munkási állásának betöltésére (COR 222101).

Versenyvizsga - Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület

Létrehozva: 2019. február 12.
A Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület Sepsiszentgyörgyön a Szabadság tér 2. szám alatti székhelyén, állást hirdet tehnikai apparátusának turisztikai programszervező  állásának betöltésére (COR 243102).

A kormány támogatását kérik - Regionális projekt a vidombáki reptér

A kormány támogatását kérik - Regionális projekt a vidombáki reptér

Létrehozva: 2019. február 4.
A háromszéki elöljárók levélben fordultak Vasilica-Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, hogy a kormány támogassa a vidombáki nemzetközi reptér felépítését. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere levelében hangsúlyozza, a vidombáki légikikötő olyan infrastrukturális fejlesztés, amely túlmutat egy megyei fejlesztésen, az egész térség fejlődését szolgálja.

Fiatalokkal erősítik az Összetartozunk programot - Tízéves a székely-szórvány program

Fiatalokkal erősítik az Összetartozunk programot - Tízéves a székely-szórvány program

Létrehozva: 2019. február 2.
Az Összetartozunk székely-szórvány program erős közösségépítő és identitáserősítő jelleggel bír, az elkövetkezőkben pedig nagyobb hangsúlyt fektetnek a fiatalok és ifjúsági szervezetek bekapcsolására is, hangzott el szombaton az Árkosi Felnőttképző Központban, ahol a Kovászna megyével együttműködő Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó megyei magyar közösségek képviselői és háromszéki művelődési szakemberek tanácskoztak, egyeztették az idei tevékenységeket. A találkozó alkalmat adott arra is, hogy értékeljék a tízéves program eredményeit.

Vargyasi Leventét díjazták a 2. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen

Vargyasi Leventét díjazták a 2. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen

Létrehozva: 2019. február 1.
Háromszéki filmes nyerte idén a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny dokumentumfilmes kategóriáját. Vargyasi Levente rendező-operatőr, fotográfus, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa a Tehenesek című dokumentumfilm képi világával érdemelte ki a rangos szakmai díjat.   

Új tüdőkórház épül Sepsiszentgyörgyön

Új tüdőkórház épül Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2019. január 23.
Az elkövetkező években újabb fontos egészségügyi beruházások várhatóak a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban. Kovászna Megye Tanácsa a januári soros ülésen többek között új tüdőkórház és egy Stroke és mágneses rezonanciás vizsgálati központ építéséről döntött.

A kultúra a nemzet arca - Átadták a Háromszék Kultúrájáért-díjat

A kultúra a nemzet arca - Átadták a Háromszék Kultúrájáért-díjat

Létrehozva: 2019. január 22.
Nemes Levente Jászai Mari-díjas színművész, a Tamási Áron Színház volt igazgatója alkotói és társulatépítői tevékenységéért, emberi tartásáért kapta idén a Háromszék Kultúrájáért-díjat, amelyet hagyományosan a magyar kultúra napján adnak át. A díjátadót kedden délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartották. A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által alapított díjat olyan háromszéki személyiségek kapják, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akik tevékenysége túlmutat a szakmájukon, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségünket szolgálták.

Erőt meríteni nagyjaink cselekedeteiből - Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály

Erőt meríteni nagyjaink cselekedeteiből - Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály

Létrehozva: 2019. január 18.
Kratochvil Károlyra, a 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakjára és a Székely Hadosztályra emlékeztek Háromszéken. Csütörtökön délelőtt Kézdivásárhelyen megkoszorúzták Kratochvil Károly szobrát, majd délután Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban teltházas kiállításmegnyitót és konferenciát tartottak, bemutatva a Székely Hadosztály történetének második, bővített kiadását.

Kézdiszentlélek az elmúlt 800 évben - Hiánypotló könyvet mutattak be

Kézdiszentlélek az elmúlt 800 évben - Hiánypotló könyvet mutattak be

Létrehozva: 2019. január 16.
A kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban 2019. január 16-án, szerdán teltházas előadás keretén belül mutatták be Csáki Árpád: A kézdiszentléleki Tarnóczy–Mikes-kastély építéstörténete című könyvét. Az igényes kiadásban megjelent tanulmány a kézdiszentléleki önkormányzat megbízásából készült a csíkszeredai Alutus Print Nyomda fényszedő műhelyében, a szakmai lektorálást Kovács András kolozsvári művészettörténész, nyomdai előkészítését pedig Bartos Lóránt kézdivásárhelyi újságíró végezte.

Uniós pályázatból bővítjük a sürgősségi ellátást

Uniós pályázatból bővítjük a sürgősségi ellátást

Létrehozva: 2019. január 8.
A pénzügyi folytonosságot biztosítani kell, az országos költségvetést még nem fogadták el, így az új évben ideiglenesen meg kell oldani a működését az önkormányzatnak és a hozzá tartozó intézményeknek, indokolta meg kedden Tamás Sándor a rendkívüli tanácsülés összehívását. „Sajnos a kormány nem készítette elő az országos költségvetést, mással vannak Bukarestben elfoglalva, a jelek szerint februárban lesz leghamarabb büdzsé, holott törvény írja elő, hogy év végéig el kell fogadni a következő év költségvetését” – jegyezte meg.  

A Szent Anna-tó a székelyeké

A Szent Anna-tó a székelyeké

Létrehozva: 2018. december 20.
Csütörtökön, december 20-án hivatalosan is átadták az elektromos beléptető rendszert a Szent Anna-tónál, illetve a természetvédelmi területet fenntartó szervezetek ismertették a további turisztikai beruházásokat.  

Önkéntes tűzoltók profi felszereléssel - Sikeres Leader-projekt Sepsibükszádon

Önkéntes tűzoltók profi felszereléssel - Sikeres Leader-projekt Sepsibükszádon

Létrehozva: 2018. december 20.
Sepsibükszád a község önkéntes tűzoltóalakulatának korszerű felszerelésére pályázott, az európai uniós projektet az Alutus Régió Egyesületen keresztül a LEADER program támogatta. A felszerelést az önkéntes tűzoltók csütörtökön vették hivatalosan használatba, kisebb tűzoltóbemutatót is tartva a jelenlevőknek.  

Hőlégballonozás Kézdivásárhelyen- Fiatal, innovatív vállalkozások Háromszéken

Hőlégballonozás Kézdivásárhelyen- Fiatal, innovatív vállalkozások Háromszéken

Létrehozva: 2018. december 19.
Bemutattak öt sikeres üzleti tervet szerdán abból a negyvenből, amely pozitív elbírálásban részesült a 40 000 eurós támogatást nyújtó Központi Régió vállalkozásfejlesztési programja, a StartUp Now keretében. A hat megyét átfogó európai uniós projektet Kovászna Megye Tanácsa partnerségben pályázta meg a Loop Operations kft-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel.  

Háromszék is bemutatkozott a kisebbségi régiók dél-tiroli FUEN-konferenciáján

Háromszék is bemutatkozott a kisebbségi régiók dél-tiroli FUEN-konferenciáján

Létrehozva: 2018. december 16.
Háromszék volt az egyik meghívottja a Kisebbségi és kisebbségbarát régiók fórumának, amelyet harmadik alkalommal szervezett meg a FUEN, ezúttal, a dél-tiroli Bolzanóban.

Múzeumi múlt és jövő Kézdivásárhelyen  - 50 év a közösség szolgálatában

Múzeumi múlt és jövő Kézdivásárhelyen  - 50 év a közösség szolgálatában

Létrehozva: 2018. december 16.
December 15-én ünnepelte a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum jelenlegi formájában való működésének 50. évfordulóját. A félévszázados tevékenység nem választható el a múzeum egykori alapítójának és vezetőjének személyétől, hiszen Incze László emléke ma is elevenen él a helyi közösségben. A szombati meghitt ünnepségen közösségét alázattal szolgáló intézményépítőről, nagyszerű pedagógusról és rendkívüli személyiségről meséltek a felszólalók.

Románia címere és alkotója, Keöpeczi Sebestyén József

Románia címere és alkotója, Keöpeczi Sebestyén József

Létrehozva: 2018. december 15.
Mai napig kevesen tudják, hogy Románia címerét erdélyi magyar címerművész az erdővidéki Köpecen alkotta meg – ennek népszerűsítésére tartottak pénteken konferenciát a megyeházán. Keöpeczi Sebestyén József, erdélyi címerművész 1919-1940 között lakott Köpecen, ez egybeesik legtermékenyebb időszakával is, legyen szó heraldikai vagy műemlékvédelmi tevékenységéről.  

Önkormányzati szolidaritás

Önkormányzati szolidaritás

Létrehozva: 2018. december 14.
Költségvetéskiigazításról, szociális témájú pályázatokról döntött többek között Kovászna Megye Tanácsa decemberi soros ülésén, csütörtökön. Az év utolsó tanácsülése a karácsonyi ünnepre hangolódva zajlott, ugyanis a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyerekkórusa hozta el adventi jókívánságait. Lőfi Gellért, a kórus vezetője elmondta, azt szeretnék, ha a szívekben születne meg a várakozás, amit majd a karácsony beteljesít.  

A székely polihisztorra emlékeztek Budapesten - Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát

A székely polihisztorra emlékeztek Budapesten - Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát

Létrehozva: 2018. december 11.
Százéves adósságot törlesztünk nem csupán Jancsó Benedek, hanem az erdélyi, székelyföldi értelmiség irányába is, fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kedden Budapesten, ahol Jancsó Benedek gelencei származású tudós ember mellszobrát avatták fel. Az alkotás Vargha Mihály szobrászművész munkája. A szobor a budapesti Várnegyedben lévő Egyetemi Katolikus Gimnázium dísztermének aulájában kapott helyet, ahol 1887-1892 között Jancsó Benedek az irodalom tanszéket vezette.

Dél-Tirol mintarégió Székelyföld számára - Herbert Dorfmann Sepsiszentgyörgyön

Dél-Tirol mintarégió Székelyföld számára - Herbert Dorfmann Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2018. december 7.
Dél-Tirol számunkra mintarégió, vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt a pénteki szakmai beszélgetést, amelynek főmeghívottja Herbert Dorfmann EP-képviselő volt. A dél-tiroli németek európai parlamenti képviselője Sógor Csaba és Winkler Gyula meghívására érkezett Erdélybe, a kétnapos látogatás első állomása Sepsiszentgyörgy volt.     

Háromszéki siker az iskolai gasztroversenyen

Háromszéki siker az iskolai gasztroversenyen

Létrehozva: 2018. november 26.
Főzőműsorokban is ritkán látni akkora sürgés-forgást, mint amilyen a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola konyháján és ebédlőjében zajlott szombaton, a legnagyobb magyarországi, középiskolásoknak szervezett éttermi verseny székelyföldi elődöntőjén.

A gyermekek érdeke az első – átszervezik az oltszemi elhelyezési központot

A gyermekek érdeke az első – átszervezik az oltszemi elhelyezési központot

Létrehozva: 2018. november 22.
Kovászna Megye Tanácsa novemberi soros ülésén több olyan határozatot is elfogadott, amely az oltszemi elhelyező központot és az annak otthon adó Mikó-kastély jövőjét érinti, ugyanakkor a tanácsosok szavaztak többek között a költségvetéskiigazításról, utászházak  felújításáról és hasznosításáról.

Indul a legnagyobb iskolai gasztroverseny!

Indul a legnagyobb iskolai gasztroverseny!

Létrehozva: 2018. november 20.
Második alkalommal rendezi meg a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola a magyarországi Schnitta Sámuel Országos Szakmai verseny regionális elődöntőjét.

Felpezsdült magyar lét Hídvégen

Felpezsdült magyar lét Hídvégen

Létrehozva: 2018. november 18.
Sietős léptekkel, ünnepi öltözetben, a találkozás örömének mosolyával léptek be a hídvégi kultúrházba a helyi, az erősdi és az árapataki magyar emberek, az ötödik Székföldi Magyar Napok zárórendezvényére, szombaton délután. Fontos a magyar szó és kultúra Székföldjén, hiszen az árapataki és erősdi rendezvények után is zsúfolásig megtelt a terem az érdeklődőkkel.

Háromszék nem alkuszik - Programsorozat a magyar szabadságharc 170. évfordulójára

Háromszék nem alkuszik - Programsorozat a magyar szabadságharc 170. évfordulójára

Létrehozva: 2018. november 17.
Díszlövéssel indult a Háromszék nem alkuszik című programsorozat Sepsiszentgyörgyön. Péntek délután a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület közreműködésével Gábor Áron hatfontos ágyújának hiteles másolatából adtak le díszlövést az Erzsébet parkban, a 1848-49-es emlékmű előtt. Berde Mózes egykori kormánybiztos szobra és a Bod Péter Megyei Könyvtár homlokzatán található Gábor Áron-emléktábla koszorúzását követően a Gábor Áron teremben, az egykori Székház dísztermében tartották meg a programindító konferenciát.

Gyűjtsünk szelektíven az élhető jövőért

Gyűjtsünk szelektíven az élhető jövőért

Létrehozva: 2018. november 16.
Kovászna megye, ÖKO közösség címmel indít környezettudatosító kampányt november 16. és december 31. között a megye településein a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület a FEPRA International Rt.-vel közösen. A program környezetünk tisztaságára és megóvására, a helyes szelektív hulladékgyűjtésre kívánja felhívni a megye lakosságának figyelmét.

Együttműködésre alapozva - Húszéves a Központi fejlesztési régió

Együttműködésre alapozva - Húszéves a Központi fejlesztési régió

Létrehozva: 2018. november 15.
A Központi fejlesztési régió egyértelműen növekedési pályára állt és ebben jelentős szerepet játszott az, hogy a régiót alkotó hat megyének együttműködése partnerségre épült – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki többször töltötte be a Központi fejlesztési régió soros elnöki tisztségét. Csütörtökön Gyulafehérváron ünnepelték a Kovászna, Maros, Hargita, Brassó, Szeben és Fehér megyét összefogó Központi fejlesztési régió fennállásának huszadik évfordulóját.  

Elkezdték tevékenységüket a falugazdászok

Elkezdték tevékenységüket a falugazdászok

Létrehozva: 2018. november 15.
Két évnyi előkészület után a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által felépített falugazdász hálózat frissen alkalmazott munkatársai megtartották első munkaülésüket, így gyakorlatilag is megkezdték tevékenységüket. A gyűlésre a csíkszeredai megyeházán került sor. A falugazdászok mellett jelen voltak az egyesület vezetőségi tagjai, agrárintézmények képviselői, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A többórás megbeszélésen rögzítették a falugazdász hálózat rövid távú célkitűzéseit, megjelölték a falugazdászok feladatait.

Katonák és sorsok - A 24. honvéd gyalogezred története

Katonák és sorsok - A 24. honvéd gyalogezred története

Létrehozva: 2018. november 14.
A brassói magyar királyi 24. honvéd gyalogezred történetét bemutató szabadtéri kiállítás nyílt Sepsiszentgyörgy főterén. A tárlatot fiatal történészek és képzőművészek kezdeményezték. A háromnyelvű pannókon korabeli fotók segítségével azoknak a háromszéki és barcasági katonáknak állítanak emléket, akik a 24-es gyalogezredben szolgáltak, ugyanakkor megismerhetjük az első világháború történéseit is, a négyéves hadiút fontosabb állomásait.

Lészen ágyú! - programindító konferencia

Lészen ágyú! - programindító konferencia

Létrehozva: 2018. november 14.
Háromszék nem alkuszik című programsorozattal emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulójára. Az eseménysor középpontjában a forradalom háromszéki vonatkozásait helyeztük, hiszen 170 éve Sepsiszentgyörgyön hangzott el, hogy „Lészen ágyú!”.  A program indítórendezvényére november 16-án, pénteken kerül sor a megyeszékhelyen. A programsorozat védnöke: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese.  

Felkészülten a téli időszakra

Felkészülten a téli időszakra

Létrehozva: 2018. november 13.
A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja Háromszéken a megyei utak téli karbantartását. A megyei tanács alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor szükség van rá.

Hentes és mészáros képzés indul

Hentes és mészáros képzés indul

Létrehozva: 2018. november 13.
December 14-16. között szervezi meg Nagybaconban az első hentes és mészáros képzését az AgroSIC Közösségek Közti Társulás a vidékfejlesztési programja révén. Az elméleti és gyakorlati oktatásra december 10-ig lehet jelentkezni.

A fesztivál fődíjasa az Ozsdolai Nőszervezet

A fesztivál fődíjasa az Ozsdolai Nőszervezet

Létrehozva: 2018. november 11.
Baráti hangulat, a találkozás öröme, a versennyel járó drukk jellemezte a 16. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválra benevezett csapatok munkáját, akik maximális odafigyeléssel és kimértséggel, egy-egy tréfa elsütésével, és régi történet felidézésével töltötték a finomabbnál-finomabb kolbászokat és káposztás ínyencségeket.

Gyógyszer a jó szó, a szép beszéd és a meleg tekintet

Gyógyszer a jó szó, a szép beszéd és a meleg tekintet

Létrehozva: 2018. november 11.
Szombaton délután, az idei Székföldi Magyar Napok második helyszínén, Erősdön ünnepelt a helyi maroknyi magyar közösség. Az ötödik alkalommal megszervezett magyar napokat már hagyományként kezelik, és közös erővel dolgoznak azon, hogy igazi ünnep legyen ez a nap.

Háromszéki külpolitikai siker - Legyen a normalitás része, amit kérünk

Háromszéki külpolitikai siker - Legyen a normalitás része, amit kérünk

Létrehozva: 2018. november 9.
Az idén nyílt arra lehetőség, hogy a nemzetközi testületekben, amelynek tagja a megyei önkormányzat, „ne csak részt vegyünk, hanem hallassuk is a hangunkat”, hangsúlyozta pénteken Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki egyértelmű külpolitikai sikernek tartja, hogy Grüman Róbert az ET Önkormányzati Kongresszusa egyik szakbizottságában elnöki tisztséget nyert el. 

Előrelépés a tej-kifli-alma programban – körvonalazódik a megoldás

Előrelépés a tej-kifli-alma programban – körvonalazódik a megoldás

Létrehozva: 2018. november 8.
Úgy tűnik, hogy végre jó irányba mozdult a törvénykezés, lehetővé válik a tej-kifli-alma program decentralizációja, vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a csütörtöki megyeszintű polgármestertalálkozót, melyet a megyeházán tartottak.

Székelyföld legnagyobb nyilvános reggelije - Újdonságok a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválon

Székelyföld legnagyobb nyilvános reggelije - Újdonságok a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválon

Létrehozva: 2018. november 7.
Óriás kolbászos tojásrántottás reggeli, kolbászos pityókás kenyér és tízméteres bélbe töltött kolbász szerepel a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál újdonságai között.

Térképen a sepsiszentgyörgyi gasztrokínálat

Térképen a sepsiszentgyörgyi gasztrokínálat

Létrehozva: 2018. október 31.
Sepsiszentgyörgyi gasztroturisztikai térképet jelentetett meg Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Turizmusáért Egyesület közösen a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó Egységek Szövetségével. A térképen 16 vendéglő szerepel, ezenkívül feltüntették a megyeszékhelyi múzeumokat és kiállítótereket, a hátoldalára pedig a vendéglátó egységek egy-egy specialitása és elérhetősége került fel.

Helyi terméket az asztalra Érdemes rövid ellátási láncokat kialakítani

Helyi terméket az asztalra Érdemes rövid ellátási láncokat kialakítani

Létrehozva: 2018. október 30.
Rövid ellátási láncok kialakítását célzó, a helyi piacok fejlesztését támogató együttműködésre nyert pályázati pénzt az AgroSIC Közösségek Közti Társulás hat partnerszervezettel közösen. A Kovászna, Sepsiszentgyörgy és Mikóújfalu térségében helyi piacok kialakítását célzó projektnek az is része, hogy a helyi termékeket népszerűsítsék, a termelők és vásárlók közötti együttműködést támogassák.

Betartjuk ígéretünket: nem hagyjuk cserben a rászorulókat

Betartjuk ígéretünket: nem hagyjuk cserben a rászorulókat

Létrehozva: 2018. október 25.
Kovászna Megye Tanácsa év végéig biztosítja a megyei szociális és gyermekvédelmi rendszer működési költségeit, erről döntött csütörtökön a testület októberi soros ülésén. Első napirendi pontként tárgyalták a költségvetés-kiigazítást, amelynek eredményeképpen a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság 3,8 millió lejt, a Hídvégi Idősek Otthona 525 ezer lejt kap a megyétől, hogy év végéig fedezni tudják a működési költségeket.

Újabb turisztikai elismerés Kovászna megyének

Újabb turisztikai elismerés Kovászna megyének

Létrehozva: 2018. október 25.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete szerda este Bukarestben az eTravel Awards turisztikai gálán két elismerésben részesült: a Best Travel Application - turisztikai applikáció kategóriában 2. díjat nyert a Visit Covasna County alkalmazás és a Best Destination Campaign - turisztikai desztináció kampány kategóriában 3. díjat kapott a #ȚinutulConacelor/ #KúriákFöldje kampány.

Életmentő vizsgálat Rétyen

Életmentő vizsgálat Rétyen

Létrehozva: 2018. október 24.
Közel 3 ezer vizsgálatot végeztek a szakemberek másfél nap alatt a rétyi Antos-kúriában a Máltai Szeretetszolgálat programja révén, akik egy 12 éves egerpataki kislánynál előrehaladott szívproblémát észleltek. A további kezeléseket sürgősen elkezdik.

Magyar szó, magyar dal a megmaradásért

Magyar szó, magyar dal a megmaradásért

Létrehozva: 2018. október 22.
Árapatak volt az idei Székföldi Magyar Napok első helyszíne, ahol vasárnap délután ünnepelt a helyi magyarság. Az intézményi összefogás eredményeként a székelyföldi belső szórványban évről-évre nagyobb figyelmet kap a magyar szó, a magyar kultúra. A Székföldi Magyar Napok sorozata már az ötödik kiadásához ért.

Tűzoltó-tanoncokat toboroznak Háromszéken

Tűzoltó-tanoncokat toboroznak Háromszéken

Létrehozva: 2018. október 22.
Tűzoltóképző iskolába várják a háromszéki fiatalokat! A Prahova megyei Pavel Zăgănescu Tűzoltó- és Polgárvédelmi Altiszti Iskola ismét hirdet felvételit 18-27 év közötti fiatal férfiaknak tűzoltó és polgárvédelmi altiszti képzésre. Az egyéves, ingyenes képzésre november 23-ig lehet jelentkezni.

Sikeres őszi fesztivál Erdővidéken

Sikeres őszi fesztivál Erdővidéken

Létrehozva: 2018. október 21.
Erdővidéki Őszi Fesztivállá alakult a hagyományos őszi vásár Baróton. Szombaton délelőtt a városközpontban felvonulással indult a rendezvény, a helyi termékek vására mellett a népi mesterségeket bemutató standok, kulturális programok is szép számban vonzották az érdeklődőket.

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen - Üzembe helyezték a barátosi ivóvízhálózatot

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen - Üzembe helyezték a barátosi ivóvízhálózatot

Létrehozva: 2018. október 18.
Közel hétszáz család ivóvízellátása oldódik meg Barátoson, Orbaiteleken és Pákéban – az újonnan kiépített vízhálózatot csütörtökön adták át hivatalosan. A munkálatok értéke 1,5 millió euró, a finanszírozási szerződést 2014-ben írták alá a Fejlesztési Minisztériummal.  

Újabb ingyenes egészségügyi vizsgálat

Újabb ingyenes egészségügyi vizsgálat

Létrehozva: 2018. október 18.
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot végeznek szakemberek jövő hét folyamán Rétyen és Dálnokon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megpályázott uniós projekt révén. Kovászna megye az első, ahol a program keretében szemészeti, gyermekortopédiai, valamint általános állapotfelmérő és tüdőszűrő vizsgálatokat tartanak.

Meghívó az 5. Székföldi Magyar Napokra

Meghívó az 5. Székföldi Magyar Napokra

Létrehozva: 2018. október 17.
Ötödik alkalommal szerveznek Székföldi Magyar Napokat a székelyföldi belső szórványnak tekinthető Árapatakon, Hídvégen és Erősdön.

Jövő évben hivatalos KCBS barbecue versenyre kerül sor Háromszéken

Jövő évben hivatalos KCBS barbecue versenyre kerül sor Háromszéken

Létrehozva: 2018. október 16.
A Transylvanian BBQ Festival bekerül a jövő évi hivatalos versenynaptárba – erősítették meg a Kansas City Barbeque Society (KCBS) képviselői a napokban Tállyán megszervezett fesztiválon. Ennek köszönhetően a versenyzők köre is jelentősen bővülni fog a 2019. május 17-19. között Kovászna megyébe tervezett rendezvényen.

Bálványosfürdőn tartják a 36. nemzetközi gombászkongresszust

Bálványosfürdőn tartják a 36. nemzetközi gombászkongresszust

Létrehozva: 2018. október 15.
Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus (36th JEC-Congress) Bálványosfürdőn zajlik október 14-20. között. A rangos nemzetközi találkozót évente egy alkalommal szervezik meg, rendezési jogát, mindig más ország kapja. A kongresszus a mikológiát magas szinten művelőket tömöríti, a bálványosi helyszínnel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a székelyföldi gombavilág-tudástárát és eddigi a szakirodalmát bővítsék, különösen, hogy van olyan gomba, amely csak Háromszéken található.

Megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Létrehozva: 2018. október 14.
Jing Liu kínai képzőművész Mesterek című sorozatával nyerte el az ötödik Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíját. Az idei grafikai szemlére beválogatott 294 alkotásból szombat este nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, majd azt követően a Tamási Áron Színházban tartották a díjátadó ünnepséget.

Átadták a 2018-as Orbán Balázs–díjakat

Átadták a 2018-as Orbán Balázs–díjakat

Létrehozva: 2018. október 13.
Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása mottóval szervezi a IX. Székelyföldi Napokat Hargita, Kovászna és Maros megye, közösen a székelyföldi kulturális intézményekkel, helyi közösségekkel és civilszervezetekkel. A rendezvénysorozat kiemelkedő és egyben nyitó ünnepsége az Orbán Balázs - díjátadó, amelyre idén a csíkszeredai Mikó-várban került sor október 12-én, pénteken. A három székelyföldi tanácselnök mellett a hivatalos megnyitón jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, valamint Korodi Attila, parlamenti képviselő is. A kulturális örökség évének jegyében kiosztott díjakat idén Kovászna megyéből Jánó Mihály művészettörténész, Maros megyéből Csíky Boldizsár zeneszerző, Hargita megyéből Köllő Miklós építész vehette át.

Ötvenéves a Művészeti és Népiskola - Nyitottan a közösség igényei iránt

Ötvenéves a Művészeti és Népiskola - Nyitottan a közösség igényei iránt

Létrehozva: 2018. október 12.
Alapításának 50. évfordulóját ünnepli idén a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. A Kovászna Megye Tanácsához tartozó oktatási intézményt 1968-ban hozták létre a megyei kultúrbizottság rendeletével. A jubileumi évforduló tiszteletére több ünnepi eseményt szerveztek, a rendezvénysorozat csütörtök este gálával ért véget, ahol a népiskola tanítványai mutatkoztak be és köszöntötték az egykori kollégákat, intézményvezetőket is.

Száz csapatot várnak a háromszéki kolbászfesztiválra

Száz csapatot várnak a háromszéki kolbászfesztiválra

Létrehozva: 2018. október 11.
2018. november 10-én szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), valamint az AgroSIC Közösségek Közti Társulás.

Háromszékiek a Tállya BBQ fesztiválon

Háromszékiek a Tállya BBQ fesztiválon

Létrehozva: 2018. október 10.
Két háromszéki csapat vesz részt október 12-14. között a magyarországi Tállyán megrendezésre kerülő Kansas City Barbeque Society (KCBS) hivatalos versenyfordulóján.  

Segédkezet nyújtani a városoknak

Segédkezet nyújtani a városoknak

Létrehozva: 2018. október 5.
Tőkeemelést hagyott jóvá Kovászna Megye Tanácsa pénteki rendkívüli ülésén a Közművek Kereskedelmi Rt-nél. A Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló, valamint a megyei önkormányzat tulajdonában levő részvénytársaságnál azért volt szükség az alaptőke megemelésére, hogy be tudják fejezni a négy város víz- és csatornahálózatának kiépítését és korszerűsítését célzó munkálatokat, amelyet európai uniós pályázatból végeznek. 

Hazatért az elveszettnek hitt Székely-krónika - Hamarosan a háromszéki közönség is láthatja

Hazatért az elveszettnek hitt Székely-krónika - Hamarosan a háromszéki közönség is láthatja

Létrehozva: 2018. október 4.
Elpusztultnak hitt könyvritkaságot kapott vissza a Székely Nemzeti Múzeum az Országos Széchényi Könyvtártól. Az 1559-ben kiadott Székely-krónika kalandos utat tett meg, 70 évvel ezelőtt azt hitték, hogy a zalaegerszegi bombázáskor megsemmisült, most pedig restaurálva került vissza Erdélybe. A kötetet Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója szerdán vette át Budapesten, hamarosan a háromszéki közönségnek is bemutatják.

Indul a második szalmabálaház-építő tanfolyam

Indul a második szalmabálaház-építő tanfolyam

Létrehozva: 2018. október 3.
Október 26-28. között szervezi meg a második szalmabálaház-építő tanfolyamot az AgroSIC Közösségek Közti Társulás. Az elméleti és gyakorlati képzésre október 19-ig lehet jelentkezni.


Fesztivállá alakul át az Erdővidéki őszi vásár - Helyieket és turistákat várnak Barótra

Fesztivállá alakul át az Erdővidéki őszi vásár - Helyieket és turistákat várnak Barótra

Létrehozva: 2018. október 2.
Továbbgazdagítva gasztro-turiszitikai és a helyi értékeket promováló rendezvényeinek sorát Erdővidéki Őszi Fesztivált szervez Kovászna Megye Tanácsa, Barót önkormányzata közösen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel, október 20-án, szombaton. Az esemény tulajdonképpen az elmúlt hat évben folyamatosan megtartott regionális őszi vásár továbbgondolása és kibővítése.  

Gyümölcsöző kapcsolatok Zala megyével

Gyümölcsöző kapcsolatok Zala megyével

Létrehozva: 2018. október 1.
Jó gyakorlatok megismerése, gyümölcsöző baráti kapcsolatok, közösségmegtartó kezdeményezések kialakítása – ez a célja Zala megye és Kovászna megye közös pályázatának. A magyarországi testvérmegyéből ennek kapcsán érkezett küldöttség hétvégén. Szombaton délelőtt szakmai konferenciát tartottak a megyeházán, ezt követően a háromszéki mezőgazdaságban, különösen a gyümölcstermesztésben, feldolgozásban fellelhető jó példákat ismertek meg.

Sikeres tömegkályha-építő képzés

Sikeres tömegkályha-építő képzés

Létrehozva: 2018. október 1.
Nagy érdeklődés övezte az AgroSIC Közösségek Közti Társulás hiánypótló tömegkályha-építő tanfolyamát, amelyet a hétvégén tartottak Árkoson. A vidékfejlesztési program részeként megszervezett képzésen harmincan kóstoltak bele a szakmába.

Összehangolt fejlesztés Málnásfürdőn

Összehangolt fejlesztés Málnásfürdőn

Létrehozva: 2018. szeptember 26.
Kézdivásárhelyen a gyerekotthonban tartott szerdán kihelyezett tanácsülést Kovászna Megye Tanácsa.

Székelyföld gyöngyszemei a Szépasszony-völgybe

Székelyföld gyöngyszemei a Szépasszony-völgybe

Létrehozva: 2018. szeptember 24.
Székelyföld gyöngyszemeivel, Hargita és Kovászna megye értékeivel ismerkedhettek meg az egri Szépasszony-völgybe látogatók, ahol a hétvégén háromnapos szüreti gálát tartottak. A város bornegyedében megszervezett 2018-as Szüret ünnepi rendezvényén hagyománya van a Székelyföld gyöngyszemei sorozatnak, hiszen hetedik éve, hogy rendszeresen visszatérnek Egerbe a székely kézművesek, a székelyföldi kultúrát képviselő alkotók.

Az értékteremtés 25 éve - Háromszék és Veszprém megye közös ünnepe

Az értékteremtés 25 éve - Háromszék és Veszprém megye közös ünnepe

Létrehozva: 2018. szeptember 16.
Kovászna Megye Tanácsa és a Veszprém Megyei Önkormányzat 25 évvel ezelőtt, 1993-ban kötött együttműködési megállapodást. Az azóta is élő és jól működő testvérkapcsolatot egész napos programsorozattal ünnepelték meg Veszprémben. Szombaton Éltes Barna szobrát avatták fel a királynék városában, a veszprémi Óváros téren háromszéki kézművesek részvételével kirakodóvásárt szerveztek, délután a jubileum tiszteletére gálaestet tartottak.

Erdély aranykora a Jancsó Benedek emlékverseny idei témája - Megjelent a történelmi vetélkedő kiírása

Erdély aranykora a Jancsó Benedek emlékverseny idei témája - Megjelent a történelmi vetélkedő kiírása

Létrehozva: 2018. szeptember 16.
Másodszor hirdetik meg egész Székelyföldön a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyt, amelynek a 2018/2019-es tanévre szóló kiírása most jelent meg. A magyarországi Jancsó Alapítvány Kovászna Megye Tanácsával, Hargita Megye Tanácsával és Maros Megye Tanácsával közösen hirdeti meg a három székelyföldi megyében tanuló 7-es és 8-os diákoknak szóló versenyt. Az idei verseny témája Erdély aranykora, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György uralkodása.  

100 év elteltével készen állunk egy új kezdetre

100 év elteltével készen állunk egy új kezdetre

Létrehozva: 2018. szeptember 13.
A kisebbség és többség viszonyának minősége a többség felelőssége és mindig a többség viszonyulásán múlik, ez Romániában különösen érvényes, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor szerdán azon a Nemzeti kisebbségek jogai – 100 év Románia című konferencián, amelyet az Identitás és Párbeszéd Egyesület szervezett Sepsiszentgyörgyön.

Háromszéken hosszú távon gondolkodunk, míg Bukarest egyik-napról a másikra dönt

Háromszéken hosszú távon gondolkodunk, míg Bukarest egyik-napról a másikra dönt

Létrehozva: 2018. szeptember 12.
Költségvetéskiigazításról, sportalapról és az egykori málnásfürdői hotel felújítását célzó pályázat elkészítéséről döntött szerdai rendkívüli tanácsülésen Kovászna Megye Tanácsa.

Hivatásos nevelőszülőket alkalmaznak Háromszéken

Hivatásos nevelőszülőket alkalmaznak Háromszéken

Létrehozva: 2018. szeptember 12.
Elsősorban Erdővidéken keresnek hivatásos nevelőszülőket, ugyanis ott dolgoznak a legkevesebben ebben a szakmában. Megyeszerte összesen 24 személyt szeretnének alkalmazni a szociális rendszerben levő gyerekek otthoni gondozására – hangzott el szerdán azon a sajtótájékoztatón, ahol a hivatásos nevelőszülői szakmát népszerűsítették. Jelenleg a megyében 237 kiskorú és fiatal él hivatásos nevelőszülőknél, a szakmai tapasztalatok szerint ez a legjobb formája a rendszerben levő gyerekek elhelyezésének.

Let’s do it Háromszék – szombaton egész megyét megmozgató szemétgyűjtési akciót tartanak

Let’s do it Háromszék – szombaton egész megyét megmozgató szemétgyűjtési akciót tartanak

Létrehozva: 2018. szeptember 12.
A Tisztítsuk meg a világot egyetlen nap alatt! felhívás szerint szeptember 15-e az a nap, amikor világszerte emberek milliói „elvégzik a piszkos munkát - egy tisztább jövő érdekében”. Háromszéken legalább 3000 önkéntesre számítanak azon a szombati szemétgyűjtési akción, amelyet az úgynevezett World Cleanup Day alkalmával szerveznek a Let’s do it Románia mozgalom partnerei.

Kürtőskalács határok nélkül - Kürtős fesztivál jövőre is

Kürtőskalács határok nélkül - Kürtős fesztivál jövőre is

Létrehozva: 2018. szeptember 10.
Hangulatos és tartalmas hétvégét zártak a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljának szervezői, amelyre több mint 20 ezer résztvevő látogatott ki és közel 16 ezer kürtős kelt el. A második alkalommal megszervezett rendezvényen finomságokból, koncertekből és gyerekprogramokból ezúttal sem volt hiány.

A megelőzés életet menthet - Az idén Szentkatolnán volt az ingyenes egészségügyi szűrőprogram

A megelőzés életet menthet - Az idén Szentkatolnán volt az ingyenes egészségügyi szűrőprogram

Létrehozva: 2018. szeptember 7.
Közel nyolcszáz személyt vizsgáltak meg ezen a héten a Bács-Kiskun Megyei Kórház szakorvosai és asszisztensei Szentkatolnán. Összességében az itt élők egészségi állapota jobb, mint a magyarországi lakosságé, értékelte dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, hozzátéve, ez nem jelenti azt, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokra ne lenne itt is nagy szükség. 

Kopjafát állítottak a Bács-Kiskun megyeiek a Nyerges-tetőn

Kopjafát állítottak a Bács-Kiskun megyeiek a Nyerges-tetőn

Létrehozva: 2018. szeptember 6.
A magyarországi és a székelyföldi önkormányzatok jó együttműködése több szakterületre kiterjed

Egyforma eséllyel kezdik az iskolát az előkészítősök - Átadták az iskolatáskákat

Egyforma eséllyel kezdik az iskolát az előkészítősök - Átadták az iskolatáskákat

Létrehozva: 2018. szeptember 5.
Idén 2007 előkészítő osztályos tanuló, 957 lány és 1050 fiú részesül tanfelszerelésben a Kovászna Megye Tanácsa Iskolatáska Programjának köszönhetően.

Kürtőssütő Kismestereket keresünk

Kürtőssütő Kismestereket keresünk

Létrehozva: 2018. szeptember 5.
A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fontos szerepet kapnak a gyerekek. Az édes ízek sétányának kínálata és a kürtőskalácsos standok mellett szombaton és vasárnap is több gyerekfoglalkozás zajlik, valamint koncertre is várják a kicsiket.

Tömegkályha-építő képzés indul

Tömegkályha-építő képzés indul

Létrehozva: 2018. szeptember 4.
Szeptember 28-30. között tömegkályha-építő képzést indít az AgroSIC Közösségek Közti Társulás a vidékfejlesztési programja révén. Az elméleti és gyakorlati oktatásra szeptember 21-ig lehet jelentkezni.

Gasztrokultúra határok nélkül Brassóban népszerűsítették a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját

Gasztrokultúra határok nélkül Brassóban népszerűsítették a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját

Létrehozva: 2018. szeptember 3.
Az érzelmek, a kultúra, a turizmus nem ismeri az adminisztratív határokat. Barcaság és Háromszék hagyományosan jó viszonyt ápol, az együttműködésünket érdemes turisztikai síkra is kiterjeszteni, meggyőződésem, hogy Brassó megyének is előnyére válnak székely gasztro-kulturális hagyományaink. Háromszék, a Kúriák földje bekapcsolódhat a Brassó megyei turisztikai kínálatba, színesítve, kiegészítve a szomszéd térség idegenforgalmi ajánlatát” – fogalmazott Tamás Sándor a brassói Coresi Shopping Resortban megszervezett sajtótájékoztatón. A Cenk alatti városban vasárnap népzenével, néptánccal és természetesen kürtőskaláccsal népszerűsítették a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját, amelyre a szervezők a brassói közönséget is várják.  

Anyaországi nyaraláson a Jancsó Benedek emlékverseny döntős csapatai

Anyaországi nyaraláson a Jancsó Benedek emlékverseny döntős csapatai

Létrehozva: 2018. szeptember 2.
Közel ötven székelyföldi diák nyaralhatott augusztus végén Magyarországon, a 7-8. osztályos tanulók a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntősei voltak. Kovászna megyéből a csernátoni Bod Péter, a mikóújfalusi Fejér Ákos, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum, a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata került be a döntőbe, tehát ők utaztak a balatoni táborba is.

Borvíz és palacsinta a II. Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján - Szeptember 5-ig lehet jelentkezni

Borvíz és palacsinta a II. Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján - Szeptember 5-ig lehet jelentkezni

Létrehozva: 2018. augusztus 31.
A borvízkóstolóval és az ásványvíz hozzáadásával készített palacsintasütő versenyéről ismert Aquarius – borvízünnep idén is szerves részét képezi a Kürtőskalács fesztiválnak, szeptember 9-én.  

Szakadozik a szociális háló? Bukarest miatt került nehéz helyzetbe a gyerekjogvédelem

Szakadozik a szociális háló? Bukarest miatt került nehéz helyzetbe a gyerekjogvédelem

Létrehozva: 2018. augusztus 29.
Önerőből októberig tudja biztosítani Kovászna Megye Tanácsa a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság működési költségeit. A szociális háló fenntartására év végéig tizenöt millió lejre van szükség, a megyei önkormányzat szerdai rendkívüli tanácsülésen a vezérigazgatóság működésére 5 833 000 lejt hagyott jóvá.

Figyeljünk az egészségünkre! - Ingyenes szűrővizsgálat Kézdiszéken

Figyeljünk az egészségünkre! - Ingyenes szűrővizsgálat Kézdiszéken

Létrehozva: 2018. augusztus 24.
Szentkatolna községben végeznek idén ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot magyarországi szakemberek szeptember 3-7. között. A Bács-Kiskun Megyei Kórház szakorvosai és asszisztensei több típusú vizsgálatot végeznek a szentkatolnai sportcsarnokban kialakított ideiglenes orvosi rendelőkben.

Székelyföld egyik értéke a kürtőskalács

Székelyföld egyik értéke a kürtőskalács

Létrehozva: 2018. augusztus 22.
Eddig 18 kürtőskalácssütő csapat jelentkezett a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja versenyére. A tavalyi résztvevők ezúttal is beneveztek: hét Kovászna megyei, tíz Hargita megyei, és egy Maros megyei kürtőskalácssütő cég jelentkezett. Bízunk benne, hogy további csapatok kapnak kedvet a megmérettetéshez – fogalmazott Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Több mint tanfelszerelés - Iskolatáska program idén is

Több mint tanfelszerelés - Iskolatáska program idén is

Létrehozva: 2018. augusztus 21.
Tartalmas tanév eleji ajándékcsomagot ad idén is Kovászna Megye Tanácsa azoknak a kisdiákoknak, akik először ülnek be az iskolapadba. A sikeres Iskolatáska programban több mint 2050 előkészítő osztályos tanuló részesül szeptember 10-én.

Útra kelnek a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményei

Útra kelnek a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményei

Létrehozva: 2018. augusztus 16.
Két hét leforgása alatt három helyszínen mutatkozik be a Székely Nemzeti Múzeum, amely képzőművészeti gyűjteményéből, illetve Kós Károly és Gyárfás Jenő gyűjteményéből visz válogatást Budapestre, Pécsre és Székelyudvarhelyre. Hamarosan megkezdődik a Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítása, ez idő alatt az értékes gyűjteményeket nem tárolni szeretnék, hanem Kárpát-medencei népszerűsítő, bemutatkozó körutakat terveznek, az augusztusi három tárlat is ennek a sorozatnak a része, tájékoztatott Vargha Mihály igazgató.

Célunk a sürgősségi ellátás javítása

Célunk a sürgősségi ellátás javítása

Létrehozva: 2018. augusztus 14.
Felújított gyerekgyógyászat és kardiológia osztály várja a betegeket a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. A modern és kényelmes berendezések mellett korszerű orvosi felszerelésekkel is bővültek az osztályok, derült ki a kedd reggeli sajtótájékoztatón.  

Hetvenéves elképzelés vált valóra - Menedékhely épült a Bodoki-tetőn

Hetvenéves elképzelés vált valóra - Menedékhely épült a Bodoki-tetőn

Létrehozva: 2018. augusztus 14.
Turisták számára alakítottak ki menedékhelyet a Bodoki-hegység csúcsához közel, a létesítményt hétfőn adták használatba. A térség a helyi bakancsos turizmus egyik kedvelt helyszíne.

Székelyföld kürtőskalácsát sütik meg az Édes ízek fesztiválján

Székelyföld kürtőskalácsát sütik meg az Édes ízek fesztiválján

Létrehozva: 2018. augusztus 14.
Idén szeptember 7-9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Szem előtt a környezettudatos nevelés - Természet, az élet forrása tábor idén is

Szem előtt a környezettudatos nevelés - Természet, az élet forrása tábor idén is

Létrehozva: 2018. augusztus 3.
24 diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között, Bikfalván.

Ötszáz látogatója volt eddig a megyeszékhelyi tourinfónak

Ötszáz látogatója volt eddig a megyeszékhelyi tourinfónak

Létrehozva: 2018. július 31.
Meglepetés ajándékban részesült a Sepsiszentgyörgyön működő turisztikai információs iroda ötszázadik látogatója. A Háromszékről elszármazott, jelenleg a magyarországi Fekeden élő Bara Kádár Katalin ajándék könyvben részesült.

A Corona és a Hargita vonatok bővítését kérik a székelyföldiek - A támogató aláírásokat Tusványoson adták át a magyar kormány felelős miniszterének

A Corona és a Hargita vonatok bővítését kérik a székelyföldiek - A támogató aláírásokat Tusványoson adták át a magyar kormány felelős miniszterének

Létrehozva: 2018. július 30.
A Brassó–Székelyföld–Budapest vonalon közlekedő Corona és Hargita nemzetközi intercity járatokat érintő döntés közösségi ügy, hiszen sokakat érint a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) kedvezőtlen intézkedése, amelynek következtében csökkentették az utazókocsik számát, megvonva a lehetőséget sok utazni vágyótól.

Több mint 5 ezer látogató az Orbaiszéki Forgács Fesztiválon - Jövőre egész hétvégés rendezvényt terveznek

Több mint 5 ezer látogató az Orbaiszéki Forgács Fesztiválon - Jövőre egész hétvégés rendezvényt terveznek

Létrehozva: 2018. július 30.
Az első alkalommal megszervezett Orbaiszéki Forgács Fesztiválon 3 koncert, 4 néptánccsoport, 4 fúvószenekar, 13 népi mester, 22 helyi termelő több mint 5 ezer látogatót vonzott. A szervezők jövőre nagyobb szabású, egész hétvégés rendezvényt terveznek Kovászna város központjába.

A decentralizáció hozhat megoldást a medveproblémára - Székelyföld elöljárói vitatták meg a medveprobléma helyzetét

A decentralizáció hozhat megoldást a medveproblémára - Székelyföld elöljárói vitatták meg a medveprobléma helyzetét

Létrehozva: 2018. július 26.
Minőségi vadgazdálkodás, vadmegfigyelés, medve és ember viszonya címmel szerveztek beszélgetést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, valamint Szin János és Dezső László medvepásztor részvételével a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, július 26-án. A beszélgetést Szép Róbert, az Országos Környezetvédelmi Őrség főbiztosa moderálta.

Addig lesz Székelyföld a miénk, amíg megműveljük

Addig lesz Székelyföld a miénk, amíg megműveljük

Létrehozva: 2018. július 19.
Megalakult a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma  

Egyedülálló népművészeti fesztivált szerveznek Kovásznán

Egyedülálló népművészeti fesztivált szerveznek Kovásznán

Létrehozva: 2018. július 19.
Július 29-én, vasárnap első alkalommal rendezik meg Kovásznán az Orbaiszéki Forgács Fesztivált. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény szervezőinek célja, hogy erősítsék az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.

Harsonák hangja a kúriák földjén

Harsonák hangja a kúriák földjén

Létrehozva: 2018. július 11.
Háromszék két hangulatos kastélyába látogat július 26-27. között a budapesti Four Bones Quartet, kiegészülve Kovács Tamás „Tobzi” ütőhangszeressel.

Hantz Péter alaptalanul jelentette fel Tamás Sándort a román rendőrségen

Hantz Péter alaptalanul jelentette fel Tamás Sándort a román rendőrségen

Létrehozva: 2018. július 4.
Magalapozatlannak találta és lezárta a Sepsiszentgyörgyi Bíróság mellett működő Ügyészség a kürtőskalács eredetét bemutató honlap ügyét, elutasítva ezáltal Hantz Péter Béla feljelentését. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ellen Hantz Péter Béla 2017 decemberében tett bűnügyi feljelentést, hogy szellemi tulajdonát elsajátították és jogtalanul használják a kürtőskalács népszerűsítésére létrehozott honlap tartalmát, amelynek ő a szerzője.  

Dokumentumfilmek szemléje Székelyföldön

Dokumentumfilmek szemléje Székelyföldön

Létrehozva: 2018. július 3.
A Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2018. október 12-21. között újra megszervezi a Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét, amely idéntől új néven jelentkezik: Kaptár-dokumentumfilm szemle.

Kovászna megyében továbbra is készültségi állapot van – most Erdővidéket veszélyezteti az áradás

Kovászna megyében továbbra is készültségi állapot van – most Erdővidéket veszélyezteti az áradás

Létrehozva: 2018. július 2.
Kovászna megyében összesen 24 települést érintett az árvíz, de a veszély nem múlt el, ugyanis a következő 24 órában az Olt alsó szakaszán vonul le az ár. A hétvégi áradások okozta károk felmérése elkezdődött.

Dan Tanasă ellen döntött a Táblabíróság - Elfogadták a megyei önkormányzat fellebbezését

Dan Tanasă ellen döntött a Táblabíróság - Elfogadták a megyei önkormányzat fellebbezését

Létrehozva: 2018. június 30.
Végérvényesen lezárult a Megyeháza feliratért indított per, amelyet a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított Tamás Sándor és Kovászna Megye Tanácsa ellen.

Az első nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

Az első nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

Létrehozva: 2018. június 27.
Először szerveznek nemzetközi fogathajtó versenyt július 6-8. között az oltszemi fogathajtó pályán. A bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség által rendezett eseményre egyelőre 15 romániai fogat nevezett be.  

A centenárium évében bejárják az országot - Kovászna megyei festett bútorok vándorkiállítása

A centenárium évében bejárják az országot - Kovászna megyei festett bútorok vándorkiállítása

Létrehozva: 2018. június 26.
A centenáriumi év kitűnő alkalom, hogy megmutassuk, hogy ez a vidék mit is adott Románia számára az elmúlt 100 év során. Olyan kulturális programokkal készültünk, amelyekből kiderül, az 50 éves népiskola élteti a régió hagyományait, ilyen módon is közvetítve értékeinket azok számára, akik a Kárpátkanyar színes kulturális hagyományait nem ismerik” –  fogalmazott Gáj Nándor, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola vezetője.

Idén is kapnak iskolatáskát az előkészítős tanulók

Idén is kapnak iskolatáskát az előkészítős tanulók

Létrehozva: 2018. június 25.
Tíz évvel ezelőtt választották meg először tanácselnöknek, szinte napra pontosan két évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a jelenlegi megyei tanács, indította felszólalását Tamás Sándor hétfőn a kézdiszentléleki közösségi házban, ahol a megyei tanács soros ülését tartotta. Az elnök megköszönte az elmúlt időszakban végzett közös munkát a tanácsosoknak, polgármestereknek és munkatársainak egyaránt.

Székelyföld értékei Manchesterben - Operett, néptánc és ír-kelta punk zene Háromszékről

Székelyföld értékei Manchesterben - Operett, néptánc és ír-kelta punk zene Háromszékről

Létrehozva: 2018. június 24.
Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Hagyományos kézműves értékeink tisztelete

Hagyományos kézműves értékeink tisztelete

Létrehozva: 2018. június 15.
Öt év kutatómunka eredményének egy szeletét mutatják be a Hagyományos népi mesterségek Háromszéken és Erdővidéken című kötetben, amely harminc népi mesterséget ismertet.  A dr. Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa által jegyzett könyv a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában jelent meg, bemutatóját csütörtök este Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartották. A kiadvány Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által támogatott kutatás eredményeként jött létre.

Lightroom tanfolyamot indít a Művészeti és Népiskola

Lightroom tanfolyamot indít a Művészeti és Népiskola

Létrehozva: 2018. június 14.
A Lightroom hobbi és profi fényképészek által használt számítógépes program, amelynek segítségével gyorsan és hatékonyan lehet a fényképeket kidolgozni, rendszerezni, bemutatni.

Tervezés nélkül nincs jövő

Tervezés nélkül nincs jövő

Létrehozva: 2018. június 14.
Kovászna megye gazdasági jövőképét vetítették előre a 2020-2030-as időszakra csütörtökön, a megyei önkormányzatnál megtartott konferencián, amely a StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázatának részét képezte.

Csernátonban találkoztak az önkéntes tűzoltók

Csernátonban találkoztak az önkéntes tűzoltók

Létrehozva: 2018. június 10.
Töretlen a népszerűsége a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) által szervezett önkéntes tűzoltó versenyeknek, ezt igazolja a jelentkezők száma is.

Falu a városban harmadszor

Falu a városban harmadszor

Létrehozva: 2018. június 10.
Harmadszorra költözött a falu a városba Sepsiszentgyörgyön, idén az Agrofeszt az I. Transylvanian BBQ Festival programját erősítette. Többezren fordultak meg az egykori Bodok szálló előtt található parkolóban, ahol állatsimogató működött, de a szarvasmarhák gondozásába, a tehénfejés és juhnyírás szakmai titkaival is meg lehetett ismerkedni, a gyerekek nagy örömére kutyaügyességi bemutatót is tartottak és ki lehetett próbálni a traktorvezetést is. Nem maradhatott el a helyi termékvásár sem, a standoknál szívesen kínálták a vásárlókat, hogy kóstolják meg a helyi ízeket. 

Szmókerek viadala Háromszéken

Szmókerek viadala Háromszéken

Létrehozva: 2018. június 10.
Titokzatos, de annál izgalmasabb verseny zajlott a hétvégén Sepsiszentgyörgy főterén. A Kansas City Barbeque Society (KCBS) versenyszabályok mentén zajló, nem hivatalos barbecue versenyen hat csapat méretkezett meg. A fődíjat a magyarországi Bodrog Smoker BBQ csapat vitte el, de nem kellett a helyi versenyzőknek sem szégyenkezniük, ugyanis az összesített eredmények szerint a sepsiszentgyörgyi GADO és az InDivino BBQ végzett a második, illetve harmadik helyen.

Medvehúsos burgert kóstoltak Háromszéken

Medvehúsos burgert kóstoltak Háromszéken

Létrehozva: 2018. június 9.
Egyedi ízvilágú, olivaolajban, rozmaringban és vörösáfonyában pácolt, tépett medvehúsos hamburgerrel kínálták meg a barbecue fesztivál szervezői a sajtó képviselőit szombaton. A nyolc órán át készült, 110 fokon szmókerben füstölt, időközben vajban és mézben pácolt és párolt medvehús mellé konfitált burgonyát kínáltak az INdiVINO Wine & BBQ bár teraszán.

Székely zászló felvonás Feldobolyban

Székely zászló felvonás Feldobolyban

Létrehozva: 2018. június 9.
Június 9-én, szombaton, a Feldobolyi Kulturális és Közösségi Egyesület szervezésében került sor a székely zászló felvonására és a felújított világháborús emlékmű és országzászló állító hely avatójára.

Összekötjük Bodzavidéket Orbaiszékkel - Júliusban kezdik a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út korszerűsítését

Összekötjük Bodzavidéket Orbaiszékkel - Júliusban kezdik a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út korszerűsítését

Létrehozva: 2018. június 8.
Nagypatakon írták alá pénteken a Bodzavidéket Orbaiszékkel összekötő, Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti 121A megyei út újjáépítését célzó kivitelezési szerződést, a munkálatok várhatóan júliusban megkezdődnek.

Medvehúst sütnek a hétvégén - Háromszéken Hét csapat nevezett be a I. Transylvanian BBQ Festival-ra

Medvehúst sütnek a hétvégén - Háromszéken Hét csapat nevezett be a I. Transylvanian BBQ Festival-ra

Létrehozva: 2018. június 7.
Már első alkalommal nagy érdeklődés mutatkozik a romániai és magyarországi BBQ csapatok részéről az ország első barbecue fesztiválja iránt, amelynek Sepsiszentgyörgy központja ad otthont. A Kansas City Barbeque Society (KCBS) - versenyszabályok mentén zajló nem hivatalos versenyen a csapatokat öt kategóriában értékeli a szakmai zsűri. 

Barbeque hétvége Sepsiszentgyörgyön

Barbeque hétvége Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2018. június 4.
Igazi gasztronómiai különlegességek, minőségi termékek, helyi ízek kavalkádja, családi programok sokasága és koncertek várják az érdeklődőket a június második hétvégéjén Sepsiszentgyörgy központjában zajló I. Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszten.

Ősszel is szerveznek szalmabálaház-építő tanfolyamot

Ősszel is szerveznek szalmabálaház-építő tanfolyamot

Létrehozva: 2018. június 4.
Sikeresnek értékelte az AgroSic Közösségek Közti Társulás a Kovászna megyében első alkalommal általuk megszervezett szalmabálaház-építő tanfolyamot. Az elmúlt hétvégén zajlott elméleti és gyakorlati részből álló három napos intenzív képzésen 60 személy tanulta el a zöldház építésének fortélyait.

Európai jelentés készül az önkormányzati nyelvhasználatról

Európai jelentés készül az önkormányzati nyelvhasználatról

Létrehozva: 2018. május 31.
A helyi és regionális önkormányzatok nyelvhasználatáról készül jelentés, amely várhatóan másfél éven belül kap végleges formát. Ma is bebizonyosodott, hogy mennyire fontos az aktív jelenlét azokban az európai testületekben, amelyek segíteni tudják az erdélyi magyarok ügyét – ismertette Grüman Róbert az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett kétnapos rendezvény hozadékát a kiértékelő sajtótájékoztatóján. Mint ismeretes, szerdán és csütörtökön az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzati képviselői üléseztek Bálványosfürdőn.

Kelemen Hunor: Románia szerint nincs kisebbségi kérdés, de az, ami nincs, állítják ők, mégis destabilizációnak tűnik

Kelemen Hunor: Románia szerint nincs kisebbségi kérdés, de az, ami nincs, állítják ők, mégis destabilizációnak tűnik

Létrehozva: 2018. május 31.
Az erdélyi közösségek helyzetét az európai kisebbségek szempontjából értékeljék, hazatértük után is emlékezzenek arra, hogy ami jó a kisebbségeknek, az jó kell legyen a többségnek is – kérte az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzati képviselőitől, a Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban című konferencia résztvevőitől Kelemen Hunor.

Európai régiók képviselői tájékozódnak a közösségi jogokról Székelyföldön

Európai régiók képviselői tájékozódnak a közösségi jogokról Székelyföldön

Létrehozva: 2018. május 30.
Bálványosfürdőn ülésezik az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának szakbizottsága

Nemzetközi partnereket keresnek

Nemzetközi partnereket keresnek

Létrehozva: 2018. május 30.
Az RMDSZ szakpolitikusai és önkormányzati vezetői Kézdivásárhelyen az erdélyi magyarság helyzetéről, a közösséggel szemben alkalmazott kettős mércéről tájékoztatták az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának küldöttségét. Az Európa Tanács (ET) önkormányzati szakbizottsága a napokban kihelyezett ülést tart a Kovászna megyei Bálványosfürdőn.

Esélyek 1989 előtt és után – Domokos Gézára emlékeztünk

Esélyek 1989 előtt és után – Domokos Gézára emlékeztünk

Létrehozva: 2018. május 29.
Domokos Gézára, a közösségéért kockázatot vállaló intézményvezetőre, a közéleti személyiségre, a párbeszédet szorgalmazó elnökre emlékeztek kedden délelőtt Sepsiszentgyörgyön. A Kriterion Könyvkiadó vezetője, az RMDSZ alapítója és első elnöke május 18-án töltötte volna a kilencven évet, nélküle a romániai magyar érdekképviselet sorsa nem így alakult volna, hangsúlyozták többen is. A Kovászna megyei önkormányzatnál tartott Esélyek 1989 előtt és után című emlékkonferencián az erdélyi magyar közélet három generációjának képviselői vettek részt.

Tamás Sándor: kürtőskaláccsal várjuk Pașcan képviselő urat Bálványosra

Létrehozva: 2018. május 25.
Kovászna Megye Tanácsának vezetői Székelyföldre hívják Marius Pașcant, válaszként arra, hogy képviselőházi felszólalásában a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője azzal vádolta Tamás Sándor és Grüman Róbertet, hogy belülről bomlasztják a román államot. A Maros megyei képviselő annak kapcsán jutott erre a következtetésre, hogy a Kovászna megyei önkormányzat meghívására május 30-31. között Bálványosfürdőn ülésezik az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusának szakbizottsága.

Hittel és odaadással a rászorulókért

Hittel és odaadással a rászorulókért

Létrehozva: 2018. május 24.
Háromszék nagyasszonyának, Báró Szentkereszty Stephanie példaértékű életének és munkásságának hagyatékát közel 150 év távlatából is őrzik és gondozzák az általa alapított kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexumban. Az intézmény udvarán, csütörtökön megtartott ünnepségen az árvák védelmezőjére emlékeztek.

Összhangolt fejlesztés Orbaiszéken

Összhangolt fejlesztés Orbaiszéken

Létrehozva: 2018. május 24.
Az elmúlt 50 év legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök a megyei tanács soros ülésén, ahol Orbaiszék településeinek modernizációs programját mutatta be. Kovászna Megye Tanácsa Zágonban tartotta májusi ülését.

Van igény a helyi ízekre – AgroFeszt harmadszor

Van igény a helyi ízekre – AgroFeszt harmadszor

Létrehozva: 2018. május 24.
Ismét városra költözik a falu egy nap erejéig – ezúttal a nagysikerű családi rendezvény, az AgroFeszt az első alkalommal megszervezett Transylvanian BBQ Festivalt erősíti. A helyi gazdák és termelők ünnepéről csütörtökön tartottak beharangozó sajtótájékoztatót. Az I. Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt június 8-10. között zajlik Sepsiszentgyörgy központjában, az Agrosic Közösségek Közti Társulás által szervezett AgroFeszt eseményeire június 10-én, vasárnap kerül sor. 

A halhatatlan Gábor Áron - Emlékezés Erdeje Eresztevényen  

A halhatatlan Gábor Áron - Emlékezés Erdeje Eresztevényen  

Létrehozva: 2018. május 21.
Újabb nyolc kopjafával bővült Eresztevényben, a Gábor Áron síremlékénél található Emlékezés Erdeje, amelyben most már 51 kopjafa áll. Ez alkalommal a négy történelmi egyház, gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus püspök, gróf Széchenyi István, az MTA alapítója és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője emlékére állítottak kopjafát, valamint a Tornai várhoz tartozó települések xx. századi szenvedéseiért, áldozataiért. Mind a nyolc kopjafát Balázs Antal nyugalmazott tanító faragta. Az Emlékezés Erdejét a 2014-es emlékévben a Gábor Áron Ünnepet Rendező Bizottság kezdeményezte a székely nemzet hőse születésének 200. évfordulóján.

Álomból lett valóság - Véget ért az országos kettes fogathajtó verseny

Álomból lett valóság - Véget ért az országos kettes fogathajtó verseny

Létrehozva: 2018. május 20.
Színvonalas három napot zártak az oltszemi maratonhajtó pályán megszervezett országos kettes fogathajtó versenyen. A megmérettetésre 12 kettes fogat és egy négyes fogat nevezett be. A díjhajtás, maraton- és akadályhajtás összesített eredményeit tekintve a legjobbnak az akadályhajtásban már világbajnoki címet is magáénak tudó Bartha Eduárd bizonyult.

Helyszíni tapasztalat az anyanyelvhasználatról – Bálványoson ülésezik az ET Önkormányzati Kongresszusának szakbizottsága

Helyszíni tapasztalat az anyanyelvhasználatról – Bálványoson ülésezik az ET Önkormányzati Kongresszusának szakbizottsága

Létrehozva: 2018. május 17.
Nemcsak nemzetiségi ügy, hanem szakmai kérdés is a nyelvhasználat problémája az önkormányzatokban, a cél egyértelmű: Székelyföldön a román mellett a magyar nyelv is hivatalos legyen, hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet Kovászna Megye Tanácsánál tartottak az ET Önkormányzati Kongresszusa szakbizottságának május végi kihelyezett ülése kapcsán.

Az I. Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt

Az I. Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt

Létrehozva: 2018. május 16.
Az ország első barbecue fesztiváljának ad otthont Sepsiszentgyörgy Főtere, Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt név alatt 2018. június 8-10. között. Az egyedülálló eseménynek jelentős részét képezi az elmúlt évben nagysikernek örvendett AgroFeszt is.

Országos, majd nemzetközi fogathajtó verseny

Országos, majd nemzetközi fogathajtó verseny

Létrehozva: 2018. május 10.
2018. május 17–20. között az oltszemi maratonhajtó-pályán szervezi meg az év első országos fogathajtó versenyét a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Romániai Lovas Szövetség.  

A kormánytól kér pénzt Kovászna megye az árvízkárok helyreállítására

A kormánytól kér pénzt Kovászna megye az árvízkárok helyreállítására

Létrehozva: 2018. május 9.
Kovászna megyében 11,5 millió lejre lenne szükség, hogy a tavaszi árvízkor megrongálódott közúti infrastruktúrát, utakat és hidakat helyreállítsák – ennek érdekében Kovászna Megye Tanácsa közösen a prefektúrával kormányhatározat-tervezetet állított össze, amelyben tételesen szerepelnek a szükséges munkálatok.

Környezettudatos nevelés a szülőföldünkért - Eredményesen működik az integrált hulladékgazdálkodási rendszer  

Környezettudatos nevelés a szülőföldünkért - Eredményesen működik az integrált hulladékgazdálkodási rendszer  

Létrehozva: 2018. május 8.
Végérvényesen lezárta Kovászna Megye Tanácsa az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célzó európai uniós pályázatot. Kovászna megye a Központi Fejlesztési Régióban elsőként és egyedüliként üzemelte be a rendszert, amely már fél éve működik sikeresen – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója

A marosvásárhelyi Bernády György Iskola csapata nyerte a II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét

A marosvásárhelyi Bernády György Iskola csapata nyerte a II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét

Létrehozva: 2018. május 6.
A második alkalommal kiírt, Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékverseny döntőjére Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében került sor, 2018. május 5-én.

Véget ért a pincér és szakácsképzés - Csirkés raguleves és somlói

Véget ért a pincér és szakácsképzés - Csirkés raguleves és somlói

Létrehozva: 2018. május 4.
Az éhes vendég belép az étterembe: a pincér udvariasan köszönti, majd az asztalhoz vezeti. Leves, főétel, majd desszert következik. Nem is lenne ebben semmi szokatlan, ha a helyszín történetesen nem a kézdivásárhelyi Gábor Áron iskola terme lenne, az alkalmat pedig nem egy vizsga jelentené.  

Jó ügyek szolgálatában – átadták a barátosi újjáépített hidat

Jó ügyek szolgálatában – átadták a barátosi újjáépített hidat

Létrehozva: 2018. május 3.
A 94 éves Mircse Sándor sem emlékszik arra, hogy életében lett volna hídavató Barátoson, talán ennek is köszönhető, hogy csütörtökön délben a barátosi híd átadója igazi közösségi ünnep lett. A híd fontosságát az is jelzi, hogy a falu lakói szép számban vettek részt a település határában megtartott eseményen. Kovászna Megye Tanácsa és Barátos község önkormányzata közösen építette újra a Kovászna patakán átívelő, életveszélyessé váló hidat, amelyet elsősorban a helyi gazdák, de a környező települések lakói is használnak

Zöldház-építés szalmabálából - Elméleti és gyakorlati képzés indul

Zöldház-építés szalmabálából - Elméleti és gyakorlati képzés indul

Létrehozva: 2018. április 27.
Szalmabálaház-építő tanfolyamot indít az AgroSIC Közösségek Közti Társulás június elsejével kezdődően. Az elméleti és gyakorlati képzésre 2018. május 28-ig lehet jelentkezni.

Előtérben a kistérségi fejlesztések

Előtérben a kistérségi fejlesztések

Létrehozva: 2018. április 26.
A megyei önkormányzat 300 ezer lejjel támogatja Illyefalvát, erről döntött Kovászna Megye Tanácsa csütörtökön, a Sepsiszentkirályban tartott kihelyezett ülésen. Illyefalva ebből az összegből a községközpontban levő Olt-híd újjáépítését célzó pályázat önrészét tudja biztosítani. A májusi soros ülésen a tanácselnök bemutatta a DURIK kistérség fejlesztési irányát.

Pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

Pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

Létrehozva: 2018. április 24.
Kovászna megye önkormányzatai idén több mint fél millió lejt pályáztak a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 27 önkormányzat (négy város és 23 község) folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

Továbbra is a turizmusra építenek Háromszéken - Sikerrel zárták a Turizmus Évét

Továbbra is a turizmusra építenek Háromszéken - Sikerrel zárták a Turizmus Évét

Létrehozva: 2018. április 24.
Több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger, 1257 Visit Covasna applikációs letöltés, 21.165 online követő a megye turisztika facebook és  instagram oldalain, 107.437 Kovászna megyébe látogatott turista, 528.009 Háromszéken eltöltött vendégéjszaka – összegezve számokban a 2017 Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat mérlege, hangzott el április 24-én Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület áltat szervezett turisztikai konferencián

Továbbképzés önkéntes tűzoltóknak

Továbbképzés önkéntes tűzoltóknak

Létrehozva: 2018. április 22.
Háromszéki önkéntes tűzoltóknak tartott felkészítőt szombaton Kökösben Csóka Károly, a Békés Megyei Magyar Tűzoltószövetség (MTSZ) elnöke, a Kárpát-medencei Tűzoltó Együttműködés elnöke. A képzésen Uzon, Komandó, Lemhény, Gelence, Vargyas, Gidófalva, Zágon, Csernáton, Bölön, Kökös önkéntes tűzoltóalakulatainak 26 képviselője vett részt.

Diplomácia és gazdaság - Fehérorosz nagykövet Háromszéken

Diplomácia és gazdaság - Fehérorosz nagykövet Háromszéken

Létrehozva: 2018. április 21.
Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából. A megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is tartott megbeszélést.   

A Székelyföld–Budapest vasúti kapcsolat fejlesztését kérik a székelyföldi elöljárók - A lakosság körében is gyűjtik a támogató aláírásokat

A Székelyföld–Budapest vasúti kapcsolat fejlesztését kérik a székelyföldi elöljárók - A lakosság körében is gyűjtik a támogató aláírásokat

Létrehozva: 2018. április 17.
Felkéréssel fordulnak a székelyföldi megyék Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez és Dávid Ilonához, a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) elnökéhez, mivel a MÁV 2017-es menetrend-változtatásai kedvezőtlenül érintik a Brassó–Székelyföld–Budapest vonalon közlekedő székelyföldi utazóközönséget. Közös felkérést írt alá április 17-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.

Saját álmunkra kell figyelnünk - Sikeres volt a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok rendezvénysorozata

Saját álmunkra kell figyelnünk - Sikeres volt a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok rendezvénysorozata

Létrehozva: 2018. április 14.
A Kőrösi Csoma Sándor Napok fontos helyszíne a nagy keletkutató szülőfaluja, Csomakőrös. Szombaton délben a református templomban istentiszteletet tartottak, ahol ez alkalommal Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházkerület római katolikus püspöke hirdetett igét, majd az ünnepség a településen található Kőrösi Csoma Sándor szobornál folytatódott.  

Az első háromszéki heliport megépítését tervezik - Uniós pályázatból fejlesztenék a megyei kórház sürgősségi ellátását

Az első háromszéki heliport megépítését tervezik - Uniós pályázatból fejlesztenék a megyei kórház sürgősségi ellátását

Létrehozva: 2018. április 13.
Bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi eseteket fogadó egységét, hozzáférési útvonalat alakítanak ki a mentőautóknak, ebből a célból a megyei önkormányzata a Regionális Operatív Programból pályázik európai uniós támogatást. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, műszaki-gazdasági mutatóit és a pályázaton való részvételt pénteki rendkívüli tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa

Szabó Kati Zágontól Párizsig

Szabó Kati Zágontól Párizsig

Létrehozva: 2018. április 11.
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a magyar állam Szabó Katit, a zágoni tornászcsillagot a párizsi nagykövetségen megtartott ünnepségen április 11-én, szerdán.

A moldovai turisták megyénk gyógyfürdőit kedvelik

A moldovai turisták megyénk gyógyfürdőit kedvelik

Létrehozva: 2018. április 4.
A Moldovai Köztársaság fővárosában, Kisjenőben (Chișinău) megszervezett Tourism. Leisure. Hotels — 2018 nevű idegenforgalmi vásáron népszerűsítette a térséget az elmúlt napokban a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület

Identitáserősítő magyarság történelem olimpiász Sepsiszentgyörgyön

Identitáserősítő magyarság történelem olimpiász Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2018. április 4.
A napokban több száz diák bizonyítja tudását a Kovászna megyében sorra kerülő három országos tantárgyversenyen: a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban a magyarság történelem, a Székely Mikó Kollégiumban a román nyelv és irodalom, a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban pedig a vallás olimpiász zajlik.

A Minority SafePack támogatására kérték az ET Önkormányzati Kongresszusát - Grüman Róbertet a Régiós Kamara alelnökének választották

A Minority SafePack támogatására kérték az ET Önkormányzati Kongresszusát - Grüman Róbertet a Régiós Kamara alelnökének választották

Létrehozva: 2018. március 29.
Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsa alelnökét a Régiós Kamara alelnökévé választották Strasbourgban, ahol március 26-28. között tartotta soros gyűlését az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa. Az alelnökség teljes jogú kongresszusi büró tagsággal is jár. A büró tagjai között van Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi német ajkú közösség szenátora is.

Elindult az egyik legnagyobb székelyföldi beruházás - Újjáépítik a Kovászna és Hargita megyét összekapcsoló erdővidéki és udvarhelyszéki utakat

Elindult az egyik legnagyobb székelyföldi beruházás - Újjáépítik a Kovászna és Hargita megyét összekapcsoló erdővidéki és udvarhelyszéki utakat

Létrehozva: 2018. március 29.
Kovászna és Hargita megyei utakat újítanak fel európai uniós támogatással, ezek finanszírozási szerződéseit írták alá csütörtökön a két megye határát jelentő Hagymás-tetőn.

Közös feladat Erdővidék fejlesztése

Közös feladat Erdővidék fejlesztése

Létrehozva: 2018. március 29.
Erdővidék Felzárkóztatási Programját ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtök délben Baróton a kihelyezett tanácsülés elején, ahol a megyei tanácsosok mellett jelen voltak a térség polgármesterei, helyi tanácsosai és számos baróti érdeklődő is részt vett.

Az éneket szavak nélkül is lehet érteni - Román népdalversenyen kapott elismerést a háromszéki kislány

Az éneket szavak nélkül is lehet érteni - Román népdalversenyen kapott elismerést a háromszéki kislány

Létrehozva: 2018. március 28.
A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákjai számos megmérettetésen állták meg eddig a helyüket: ezúttal István Ildikó tanítványa, Deák Anett szerzett dicséretet a Zsilvásáron (Târgu Jiu) népi muzsikusok számára meghirdetett versenyen.

Tudatosító kampány: élhető és tiszta környezetet

Tudatosító kampány: élhető és tiszta környezetet

Létrehozva: 2018. március 27.
Március 26-án, hétfőn az Iskola másként hét keretén belül kezdetét vette az a tudatosító kampány, amelyet a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD Kovászna) és a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület bonyolít le a megye 11 településén

Véget ért a II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny első fordulója

Véget ért a II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny első fordulója

Létrehozva: 2018. március 25.
Kovászna, Hargita és Maros megye magyar nyelvű iskoláiban, a 7. és 8. osztályos tanulók számára került meghirdetésre a Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékverseny, az idei tanévben másodízben, I. (Hunyadi) Mátyás király témakörben. Az idéntől a három székelyföldi megyei önkormányzat partnerségével zajló versenyre 32 csapat nevezett be.

Kovászna megye a házigazdája a Let`s do it Romania nyitókonferenciájának - A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület stratégiai partnere a mozgalomnak

Kovászna megye a házigazdája a Let`s do it Romania nyitókonferenciájának - A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület stratégiai partnere a mozgalomnak

Létrehozva: 2018. március 23.
Egy csapat önkéntesnek 2009-ben az a „furcsa” ötlete támadt, hogy egy nap alatt kitakarítják Romániát. Az ötletet, tettek követték, egy évig tartó szervezés után, 2010. szeptember 25-én 200 ezer személy az ország addigi legnagyobb önkéntes akciójába kezdett, bebizonyítva, hogy egy jól meghatározott közös cél érdekében, a helyi közösségek képesek nagy eredményt megvalósítani.

Közös nemzeti ügyünk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés

Közös nemzeti ügyünk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés

Létrehozva: 2018. március 21.
Testvérmegyék és testvértelepülések támogatását kérte Kovászna Megye Tanácsának elnöke háromszéki polgármesterekkel közösen az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésében. Összesen 141 magyarországi és felvidéki testvértelepülés, testvérmegye vezetőjét szólították meg levélben, azt kérve, hogy álljanak ki az erdélyi magyarokért, közösségükben gyűjtsenek támogatói aláírás

Nagy érdeklődés övezi a StartUp Now projektet
Március végéig lehet jelentkezni

Nagy érdeklődés övezi a StartUp Now projektet
Március végéig lehet jelentkezni

Létrehozva: 2018. március 20.
Nagy érdeklődés övezte a StarUp Now projekt keretében, a 40 000 eurós támogatások versenyét népszerűsítő karavánt Kovászna megye négy városában. Az elmúlt hetekben Sepsiszentgyörgy után Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón is több százan érdeklődtek a pályázási lehetőségek iránt.

Csökken Köpecnél a vízszint, de marad a készültségi állapot

Csökken Köpecnél a vízszint, de marad a készültségi állapot

Létrehozva: 2018. március 15.
Válságos 48 óra után van Kovászna megye, ahol közel húsz településen okozott kárt az árvíz. A kárfelmérést követően Kovászna Megye Tanácsa a prefektúrával közösen készít elő kormányhatározattervezetet, hogy a bajba jutott települések támogatást kaphassanak. Március 15-én Erdővidéken és az Oltmentén tájékozódott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Grüman Róbert alelnök, akik Köpecen a Raed Arafat, belügyi államtitkár és Ioan Deneș víz- és erdőgazdálkodási miniszter kíséretében helyszínre siető Carmen Dan belügyminiszterrel is tárgyaltak.

Erdély a Nagy Háborúban - Könyvbemutató Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön

Erdély a Nagy Háborúban - Könyvbemutató Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2018. március 14.
Hétfőn, március 12-én Kézdivásárhelyen, majd március 13-án, kedden Sepsiszentgyörgyön mutatták be, Koszta István hadtörténész: Erdély a Nagy Háborúban 1914-1916 augusztus című könyvét. Az esemény része a Kovászna Megye Tanácsa által elindított, 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című programsorozatnak. A most bemutatott könyv egy négy kötetes sorozat második része, az első kötet A sors kereke a végzetre forog? címmel jelent meg

A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

Létrehozva: 2018. március 13.
Szoros pályázati határidők miatt hívott össze rendkívüli ülést kedden Kovászna Megye Tanácsa. Elsőként a Rétyi Nyír és az uzoni-szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi terület megőrzéséről szóló pályázat előkészítését célzó tanácshatározatról szavaztak.

Célunk bekapcsolódni az ország turisztikai körforgásába

Célunk bekapcsolódni az ország turisztikai körforgásába

Létrehozva: 2018. március 13.
Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete Háromszéket népszerűsítette a Berlini Nemzetközi Turisztikai Börzén (ITB Berlin) március 7-11. között. A világ vezető idegenforgalmi kiállításán 5 kontinens, több mint 180 országa képviseletében 10.000 kiállító és 160.000 látogató vett részt.

Négy Kovászna megyei városban mutatják be a StartUp Now programot

Négy Kovászna megyei városban mutatják be a StartUp Now programot

Létrehozva: 2018. március 7.
Hivatalosan is kezdetét vette Kovászna megyében a StartUp Now vállalkozásfejlesztési program.

Peruból is érdeklődnek a megye turisztikai kínálatai iránt - Meghaladta az 1000 letöltést a Visit Covasna applikáció

Peruból is érdeklődnek a megye turisztikai kínálatai iránt - Meghaladta az 1000 letöltést a Visit Covasna applikáció

Létrehozva: 2018. március 7.
Félév alatt több mint ezren töltötték le a Visit Covasna County turisztikai mobilalkalmazást. A mobiltelefonon használható, háromnyelvű, ingyenesen letölthető applikáció három célt is szolgál: egységes turisztikai adatbázist tartalmaz, Kovászna megye, mint úti cél megjelenik a mobilalkalmazások között, valamint digitális idegenvezetésre is használható

Szakmai segítségnyújtás az urbanisztika területén

Szakmai segítségnyújtás az urbanisztika területén

Létrehozva: 2018. március 5.
Megyeszerte egyre nagyobb az urbanisztikai szakemberek hiánya, a törvény lehetőséget ad arra, hogy Kovászna Megye Tanácsának munkatársai átvállalják a községi, városi urbanisztikai felelősök munkáját – erre vonatkozóan idén 31 helyi önkormányzattal írt alá megállapodást a megyei önkormányzat elnöke. Ezekben az esetekben Kovászna Megye Tanácsa bocsátja ki a szükségese építkezési, bontási engedélyeket és urbanisztikai bizonylatokat

Újabb 14 szerződést írtak alá - Egyenesbe került a Háromszéki Települések Modernizációs Programja

Újabb 14 szerződést írtak alá - Egyenesbe került a Háromszéki Települések Modernizációs Programja

Létrehozva: 2018. március 5.
Paul Stănescu fejlesztési miniszter és hét háromszéki polgármester 14 újabb közberuházás finanszírozási szerződését írta alá szombaton Kézdivásárhelyen, ahol a szaktárca vezetője a jégpálya ünnepségén vett részt. A két város, Sepsiszentgyörgy és Bodzaforduló, valamint az öt község: Dálnok, Hídvég, Nagybacon, Szitabodza, Uzon szerződéseinek értéke több mint 50 millió lej.

Budapestre költözött Székelyföld a hétvégén

Budapestre költözött Székelyföld a hétvégén

Létrehozva: 2018. március 4.
A budapesti Hungexpo kiállítótérben berendezett 41. Utazás kiállításon idén is közösen kínálta a székelyföldi úticélokat és kikapcsolódási lehetőségeket Hargita, Kovászna és Maros megye március 1-4. között

Megértő összefogás eredménye a kézdivásárhelyi műjégpálya - Hivatalosan is felavatták az ország legkorszerűbb fedett korcsolyapályáját

Megértő összefogás eredménye a kézdivásárhelyi műjégpálya - Hivatalosan is felavatták az ország legkorszerűbb fedett korcsolyapályáját

Létrehozva: 2018. március 4.
Európa egyik legszebb és az ország legkorszerűbben felszerelt műjégpályáját avatták fel hivatalosan is Kézdivásárhelyen. A korcsolyapályát december 21-étől már birtokba vették a céhes város lakói és sportolói, a mostani kétnapos avatóünnepség azonban jó alkalmat teremtett arra, hogy jégkorong és műkorcsolya bemutatót, barátságos hoki mérkőzést, koncertet és jégdiszkót is szervezzenek

Teljesítménybérezés szolgálná az egészségügy fejlődését. A megyei kórház alkalmazottainak fele kap fizetésemelést

Teljesítménybérezés szolgálná az egészségügy fejlődését. A megyei kórház alkalmazottainak fele kap fizetésemelést

Létrehozva: 2018. március 2.
A kormány által bejelentett béremelés a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 502 alkalmazottat érint, márciustól az orvosok és az egészségügyi asszisztensek jelentősen megnövekedett fizetést vihetnek haza, az intézmény béralapját közel kétmillió lejjel kell növelni

Szociális gondoskodás – közös teherviselés

Szociális gondoskodás – közös teherviselés

Létrehozva: 2018. március 1.
Háromoldalú szerződést írt alá Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság a helyi önkormányzatokkal annak érdekében, hogy a szociális rendszerben levő kiskorúak, fogyatékkal élők és idős személyek éves költségeihez a megye települései is hozzájáruljanak

Székelyföld gazdag kínálata a Romexpón

Székelyföld gazdag kínálata a Romexpón

Létrehozva: 2018. február 25.
A február 22–25. között megszervezett nemzetközi turisztikai vásáron, a Romexpón Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei közösen népszerűsítették Székelyföld gazdag természeti, kulturális értékeit és turisztikai látványosságait a fővárosban.

„Már csak az árcímkék hiányoznak” 
Vizsgamunkákból nyílt kiállítás a Művészeti és Népiskolában

„Már csak az árcímkék hiányoznak” 
Vizsgamunkákból nyílt kiállítás a Művészeti és Népiskolában

Létrehozva: 2018. február 24.
Végéhez ért a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szabás-varrás tanfolyama: a február 23-án, pénteken megnyitott kiállításon a nagyközönség is megtekinthette, hogy kilenc hónap alatt milyen készségeket sajátítottak el a résztvevők

Székelyföld legmodernebb múzeuma lesz a Székely Nemzeti Múzeum

Székelyföld legmodernebb múzeuma lesz a Székely Nemzeti Múzeum

Létrehozva: 2018. február 21.
Európai uniós forrásból újítják fel a Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét és a hozzátartozó dendrológiai parkot, múzeumpedagógiai központot rendeznek be, multimédiás berendezésekkel szerelik fel a kiállítótermeket, ugyanakkor bővítik is az intézményt a múzeum szomszédságában található területtel, ahol látványraktárt, ajándékboltot alakítanak ki. A várható változásokról Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója számolt be keddi sajtótájékoztatóján

47 ország képviselői tanácskoznak a többnyelvűségről - Az Európa Tanács konferenciája Bálványosfürdőn

47 ország képviselői tanácskoznak a többnyelvűségről - Az Európa Tanács konferenciája Bálványosfürdőn

Létrehozva: 2018. február 15.
Kovászna Megye Tanácsa meghívására az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa bizottsági ülést tart májusban Bálványosfürdőn, ahol nemzetközi konferenciát is szerveznek Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban témában. A rendezvényre az Európa Tanács 47 tagállamából érkeznek önkormányzati képviselők, akik a romániai kisebbségek helyzetével ismerkednek meg, hangsúlyosan az önkormányzatokban alkalmazott többnyelvűségre összpontosítva

Háromszéken van pénz a közberuházásokra   Elfogadták Kovászna megye költségvetését

Háromszéken van pénz a közberuházásokra   Elfogadták Kovászna megye költségvetését

Létrehozva: 2018. február 15.
2018 a közberuházások éve lesz Háromszéken – jelentette be Tamás Sándor tanácselnök csütörtökön a megyei önkormányzat soros ülésén, amelyen elfogadták Kovászna megye idei költségvetését. Kovászna megye 2018-as összköltségvetése 260 millió lej, hozzávetőleg 58,6 millió euró (2017-ben 235 millió lej, vagyis 51,6 millió euró volt a megye költségvetése)

A vendéglátás kezdete

A vendéglátás kezdete

Létrehozva: 2018. február 14.
Baconba tekert sertésbélszín mignon, bazsalikomos pecsenyelével, vaslapon grillezett zöldségekkel, székely pisztráng citrommal pácolva, roston elkészítve, fokhagymás tejföllel, pisztráng mandulás brokkoli körettel, és természetesen hozzáillő italkínálat – igazi vendéglátóipari körülményeket teremtve vizsgáztak Kézdivásárhelyen a felnőttoktatásban tanuló pincérek és szakácsok

Kezdetét vette a 40.000 eurós támogatások versenye a Központi Régióban a StartUp Now program keretében

Kezdetét vette a 40.000 eurós támogatások versenye a Központi Régióban a StartUp Now program keretében

Létrehozva: 2018. február 13.
A StarUp Now projekt keretében 400 személy vállalkozási készségeit fejlesztik, valamint a legjobb 40 üzleti terv kidolgozója egyenként 40.000 euró támogatásba részesül. A programot lebonyolító Kovászna Megye Tanácsa és a Loop Operations konzultáns cég február 13-án, kedden tartott nyitókonferenciát nagyszámú érdeklődő előtt

Délutáni oktatás a második félévben

Délutáni oktatás a második félévben

Létrehozva: 2018. február 9.
Közel százötven kisiskolás, délutáni oktatásban résztvevő gyermek étkeztetését és tanfelszerelését támogatja Kovászna Megye Tanácsa. Az after-school program költségeinek 25-25 százalékát Kovászna Megye Tanácsa és a helyi önkormányzatok, 50 százalékát a HEKS és a Diakónia Keresztyén Alapítvány biztosítja.  

Erősödik a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet

Erősödik a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet

Létrehozva: 2018. február 9.
A napokban 100.000 eurós nagyságú pályázatot iktatott be az AgroSic Közösségek Közti Társulás segítségével a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet, amely az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) mezőgazdasági termelők, feldolgozók és forgalmazók közti együttműködését, rövid ellátási láncok kialakítását és a helyi piacok fejlesztését támogató kiírására pályázott

Indul a 40.000 eurós támogatások versenye a Központi Régióban a StartUp Now program keretében

Létrehozva: 2018. február 8.
Hivatalosan is kezdetét veszi Kovászna megyében a StartUp Now – Központi Régió vállalkozásfejlesztési program, amelynek nyitórendezvényére 2018. február 13-án, kedden, 13.30-kor kerül sor Kovászna Megye Tanácsának nagy gyűléstermében

A regionális együttműködés a fejlesztés jövője - Aláírták Erdővidék úthálózata felújításának első szerződését

A regionális együttműködés a fejlesztés jövője - Aláírták Erdővidék úthálózata felújításának első szerződését

Létrehozva: 2018. február 6.
Kovászna és Brassó megyén áthaladó megyei út korszerűsítéséről szóló, európai uniós pályázat finanszírozási szerződéseit írták alá kedden délben a megyehatárt jelentő ágostonfalvi hídon. Ebből a pályázatból a két megyében közel 50 kilométer utat építenek újjá

A háromszéki közösségek fejlesztési terveihez adtak támogatást

A háromszéki közösségek fejlesztési terveihez adtak támogatást

Létrehozva: 2018. január 25.
Fékezi, sok esetben gyakorlatilag ellehetetleníti a kormány a megyei és helyi önkormányzatok működését és a fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását, ez nemcsak Kovászna megyére vonatkozik, hanem az egész országra – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor tanácselnök a csütörtöki soros ülésen, megjegyezve, hogy „azt tudjuk, hogyan kezdjük az évet költségvetés tekintetében, de azt még nem, hogy mi várható 2018 végére. Ilyen bizonytalan politikai helyzetben és ilyen változó törvénykezési háttérrel nem lehet hosszú távra tervezni”.

Háromszék „lámpás embereit” ünnepelték

Háromszék „lámpás embereit” ünnepelték

Létrehozva: 2018. január 23.
Háromszék két különböző területen elismert személyiségét ünnepelték Sepsiszentgyörgyön, a magyar kultúra napján

50 éves a Népiskola

50 éves a Népiskola

Létrehozva: 2018. január 22.
Ráduly Botond Manó lángra gyújtotta a színpadot: a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola fennállásának 50. születésnapját válogatott zenei művekkel, klasszikus, népi és popkultúrai ínyencségekkel ünnepelték a Tamási Áron Színház nagytermében, január 21-én, vasárnap.

1000 év Erdélyben, 100 év Romániában Építeni, értéket teremteni az elkövetkező időszakban is

1000 év Erdélyben, 100 év Romániában Építeni, értéket teremteni az elkövetkező időszakban is

Létrehozva: 2018. január 18.
Az erdélyi magyarok büszkék lehetnek, nem kell bujkálniuk, hiszen az elmúlt száz évben többet adtak Romániának, mint amennyit kaptak ettől az országtól; míg a román közélet szereplői egymással vannak elfoglalva, az erdélyi magyarság proaktívan fog viszonyulni 2018-hoz, Erdély Romániával való egyesülésének századik évfordulójához – hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Tamás Sándor és Antal Árpád. Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Sepsiszentgyörgy polgármestere a centenárium évében tervezett programokat ismertette

Idén elkezdik a kommandói iskola építését

Idén elkezdik a kommandói iskola építését

Létrehozva: 2018. január 17.
Az idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón, a helyi és a megyei önkormányzat vezetői szerdán erről egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két önkormányzat operatív megbeszélést

Megnyílt a megyei tourinfo iroda Sepsiszentgyörgyön

Megnyílt a megyei tourinfo iroda Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2018. január 17.
Mától a térségbe látogatók rendelkezésére áll a megyei turisztikai információs iroda, amely Sepsiszentgyörgy főterén található. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete, a megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által közösen létesített központ hosszabbított programmal, hétfőtől szombatig, esetenként vasárnap is nyitva tart

Szűk keretből dolgozik idén a megyei önkormányzat

Létrehozva: 2018. január 10.
Kovászna Megye Tanácsa a 2018-as esztendőt tervekkel és munkával kezdi annak ellenére, hogy egyelőre nincs költségvetés, a kormány pedig az elmúlt évhez képest 14 millió lejjel kevesebb összeget biztosít a működési költségek finanszírozására

Emléktáblát avattak a Háromszéki EKE 125 éves évfordulójára

Emléktáblát avattak a Háromszéki EKE 125 éves évfordulójára

Létrehozva: 2017. december 21.
Az Erdélyi Kárpát Egyesület Háromszéki szakosztályának 125 éves évfordulója alkalmából háromnyelvű emléktáblát állított az egyesület és a megyei önkormányzat december 21-én a Bod Péter Megyei Könyvtár előterében

Megoldjuk a szentiváni gazdák kérését

Megoldjuk a szentiváni gazdák kérését

Létrehozva: 2017. december 19.
Az emberek problémáját meg fogjuk oldani, viszont nekünk az is kötelességünk, hogy figyelembe vegyük a természeti rezervátumokra és a Natura 2000-es területekre vonatkozó törvénykezést – fogalmazott Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki kedden délelőtt Uzon község lakóinak háromtagú küldöttségét fogadta

Kovászna megye az első helyen

Kovászna megye az első helyen

Létrehozva: 2017. december 11.
Kovászna megyében minden településen nőtt a szelektív hulladék begyűjtésének aránya, vannak olyan helységek, ahol ötször is nagyobb ez a mennyiség, minket is meglepett ez a jó eredmény – fogalmazott Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója

Fotókon a háromszéki uniós projektek

Fotókon a háromszéki uniós projektek

Létrehozva: 2017. december 7.
Európai uniós forrásból finanszírozott beruházásokat bemutató fotókat lehet megtekinteni Sepsiszentgyörgy főterén, a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ pályázati felhívására érkezett alkotások képezik a kiállítás anyagát

Önkormányzatok közötti szolidaritás

Önkormányzatok közötti szolidaritás

Létrehozva: 2017. november 28.
Hosszú évek után ez az első alkalom, hogy a kormány csak novemberben hagyott jóvá költségvetéskiigazítást, Kovászna Megye Tanácsa keddi soros ülésén többek között a helyi önkormányzatoknak szánt pénzösszegekről döntött

Bács-Kiskun megyében mutatták be a Turizmus évét

Bács-Kiskun megyében mutatták be a Turizmus évét

Létrehozva: 2017. november 25.
A Turizmus évének eseményeit, a háromszéki idegenforgalmi kínálatot mutatták be pénteken a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson, ahol a Kovászna megyei önkormányzat vezetősége több közös programról is megállapodott a magyarországi partnermegye képviselőivel

A nemzeti identitástudat elmélyítését segíti a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

A nemzeti identitástudat elmélyítését segíti a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

Létrehozva: 2017. november 23.
Egész Székelyföldről várnak jelentkezőket a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyre, idén a vetélkedőre Kovászna, Hargita és Maros megye iskoláiból nevezhetnek be három fős csapatok.  A Jancsó Alapítvány által szervezett történelmi vetélkedőt azzal a céllal kezdeményezték, hogy a diákokat a szülőföld jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrája, történelme iránt. Idéntől a három székelyföldi megyei önkormányzat partnerségével zajlik a verseny

Kovászna megye nyerte az EcoAtitudine versenyt

Kovászna megye nyerte az EcoAtitudine versenyt

Létrehozva: 2017. november 22.
Kovászna megye első helyen végzett az Ecoatitudine 2017 környezettudatosító kampány szelektív hulladékgyűjtő versenyében. A kampányban résztvevő tíz település Kovászna megyében 150 tonna szelektív hulladékot gyűjtött össze. A díjazást szerdán a kovásznai művelődési házban tartották

Pályázatokról a rendkívüli tanácsülésen

Pályázatokról a rendkívüli tanácsülésen

Létrehozva: 2017. november 6.
Elsősorban európai uniós és kormányprogramos pályázatokhoz köthető beruházások miatt tartott hétfőn rendkívüli tanácsülést Kovászna Megye Tanácsa, ugyanakkor elfogadták a sporttörvény alapján meghirdetett sportpályázatok kiértékelését

Bevetésen a Hegyimentő Közszolgálat

Bevetésen a Hegyimentő Közszolgálat

Létrehozva: 2017. november 4.
Megkezdte működését a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Hegyimentő Közszolgálat. November 3-án sikeresen teljesítettek első bevetésükön

Összefogással minden lehetséges

Összefogással minden lehetséges

Létrehozva: 2017. október 30.
Negyedik alkalommal zajlottak a Székföldi Magyar Napok Erősdön és Árapatakon, szombaton és vasárnap. Mivel Hídvégen a kultúrház épülete felújítás alatt áll, így idén a hídvégiek az erősdiekkel és árapatakiakkal közösen készültek az ünnepre

Káposztafesztivál – töltöttkáposzták az első helyen

Káposztafesztivál – töltöttkáposzták az első helyen

Létrehozva: 2017. október 29.
Nem kell alábecsülni a káposztát, hiszen ízletes ételek készülnek belőle, ezen a vidéken pedig van hagyománya – biztatta a káposztafőző csapatokat vasárnap délelőtt Tóth Endre mesterszakács, a zsűri elnöke

Több mint 1000 méter kolbászt töltöttek Sepsiszentgyörgyön

Több mint 1000 méter kolbászt töltöttek Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2017. október 29.
Csábító illatok, hagyományos és innovatív recepttel készített kolbászok, különleges asztali díszek, összetartó csapatok, jó hangulat és zenebona jellemezte a hétvégi 15. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált a hétvégén. A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett szombati kolbásztöltő versenyre 72 csapat nevezett be, a vasárnapi káposztafőző versenyen pedig 12 csapat mérte össze tudását

Nem kér a megye az eddigihez hasonló december elsejei hangulatkeltésből

Nem kér a megye az eddigihez hasonló december elsejei hangulatkeltésből

Létrehozva: 2017. október 27.
Tény, hogy december elseje Románia nemzeti ünnepe, azt viszont már nem lehet elfogadni, hogy a szervezők más megyékből hozzanak nacionalista fiatalokat, akik aztán a megye településein azt kiabálják, hogy magyarok kifelé az országból – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a pénteki októberi soros ülésen, ahol a december elsejei ünnepség megszervezésére szavazott meg 30 ezer lejt a megyei önkormányzat. A december elsejei ünnepség tartalmi részét a prefektúra biztosítja

Kilencven csapat nevezett be a Kolbászparádéra

Kilencven csapat nevezett be a Kolbászparádéra

Létrehozva: 2017. október 26.
A hétvégi kolbásztöltő és káposztafőző versenyre 90 csapat jelentkezett, köztük civil szervezetek, a megye helyi önkormányzatainak csapatai, anyaországi önkormányzatok képviselői, vadászati egyesületek, baráti társaságok, intézmények és politikai pártok egyaránt versenyeznek. A rendezvény vendége lesz Daniel Buzdugan közismert rádiós műsorvezető is

Odafigyelnek a székelyföldi belső szórványra

Odafigyelnek a székelyföldi belső szórványra

Létrehozva: 2017. október 24.
Negyedik éve szervezi meg a Székföldi Magyar Napokat a belső szórványnak tekinthető Árapatakon, Hídvégen és Erősdön Kovászna Megye Tanácsa partnerségben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetével. Az idei eseménysorozat első két rendezvényét Erősdön tartják október 28-án, szombaton, vasárnap pedig Árapatakon

Az állam jogalkotói nagylelkűségétől függnek a kisebbségi jogok

Az állam jogalkotói nagylelkűségétől függnek a kisebbségi jogok

Létrehozva: 2017. október 23.
A napokban zajlott Strasbourgban az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának plenáris ülése, ahol többek között megvitatásra került a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájában foglalt előírások megvalósításáról szóló jelentés, valamint a kétnyelvű pályázati űrlapok kapcsán a több mint 150 háromszéki civil szervezet és történelmi egyházi képviselő által aláírt petíció is

XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

Létrehozva: 2017. október 23.
XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál programja  

Átadták a 2017-es Orbán Balázs-díjakat

Átadták a 2017-es Orbán Balázs-díjakat

Létrehozva: 2017. október 21.
Idén a reformáció jegyében osztották ki a székelyföldi megyék legrangosabb elismerését. Kovászna megyéből Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Maros megyéből Nt. Jakab István, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperese, Hargita megyéből Tőkés Zsolt, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója, az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsosa vehette át péntek este az Orbán Balázs-díjat a marosvásárhelyi Vártemplomban szervezett díjátadón

Kijelölték a turistaútvonalakat a Bodok-hegységben

Kijelölték a turistaútvonalakat a Bodok-hegységben

Létrehozva: 2017. október 18.
Elkészült a Bodoki-havasok teljes turistaútvonalának kijelölése a Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központnak köszönhetően, ami GPS-el is elérhető, 17 turista ösvényt jelent 170 km hosszú szakaszon

Lélek kell a gyermekvédelmi rendszer működtetéséhez

Lélek kell a gyermekvédelmi rendszer működtetéséhez

Létrehozva: 2017. október 18.
Húsz éve kilenc alkalmazottal jött létre a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, ma több mint ötszázan dolgoznak a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézményben, amely 1997-ben négy szolgáltatást biztosított a rendszerben levő 687 gyereknek, míg 2017-ben a 1110 ellátottnak 46 típusú szolgáltatás áll a rendelkezésére

Még több pénz a sportra

Még több pénz a sportra

Létrehozva: 2017. október 16.
Elkészült a sportprogramok finanszírozási feltételeire, követelményeire és módszertanára vonatkozó megyei szabályzat, amelyet Kovászna Megye Tanácsa hétfői rendkívüli ülésén fogadott el, ami azt jelenti, hogy kiírhatják az élsport támogatására szánt pályázatot

Végéhez közeledik az ECOATITUDINE környezettudatosságot ösztönző kampány - Kovászna megye az élvonalban

Végéhez közeledik az ECOATITUDINE környezettudatosságot ösztönző kampány - Kovászna megye az élvonalban

Létrehozva: 2017. október 11.
A nyári hónapokban is folytatódott a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD Kovászna) környezettudatosságot ösztönző kampánya, augusztus végéig közel 90 tonna szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék gyűlt össze

Visszahoznák a köztudatba a vadhúsfogyasztást

Visszahoznák a köztudatba a vadhúsfogyasztást

Létrehozva: 2017. október 10.
Elkészítik az ország legvékonyabb cérna-, és a legvastagabb kolbászát, az ún. Dino kolbászt a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválon. Az eseményen első alkalommal vadhúsból is készítenek ínyencségeket

Működik a lécfalvi hulladékkezelő központ

Működik a lécfalvi hulladékkezelő központ

Létrehozva: 2017. október 9.
Október 9-től működőképessé vált a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer – jelentette be Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója a lécfalvi hulladékkezelő központ beüzemelésének első napján. Hétfőn a sajtó képviselőinek és meghívottak jelenlétében indult el a tevékenység a lécfalvi központban

Kezdődhet a Maksa-Lécfalva-Cófalva közötti megyei út korszerűsítése

Kezdődhet a Maksa-Lécfalva-Cófalva közötti megyei út korszerűsítése

Létrehozva: 2017. október 5.
Szerdán aláírták a Maksa-Lécfalva-Cófalva közötti megyei út újjáépítéséről szóló kivitelezési szerződést. Kovászna Megye Tanácsa a 660 napot tartó közbeszerzési herce-hurca után a sepsiszentgyörgyi Valdek Impex kft.-vel szerződött

Székelyföld kulturális és természeti értékeié a főszerep A román megyéket és a magyarországiakat is várják a Székelyföld Napokra

Székelyföld kulturális és természeti értékeié a főszerep A román megyéket és a magyarországiakat is várják a Székelyföld Napokra

Létrehozva: 2017. október 5.
Idén október 13–22. között zajlanak a Székelyföld Napok, a három megyére – Hargita, Kovászna, Maros – kiterjedő rendezvénysorozat nyolcadik kiadása. A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója a III. Székelyföldi Fotóbiennálé lesz október 14-én Sepsiszentgyörgyön

„Jó katonát nem hagyunk kint

„Jó katonát nem hagyunk kint" - kiállnak Bölöni Dávid polgármester mellett

Létrehozva: 2017. október 4.
Felfüggesztette tisztségéből Bölöni Dávidot, Csernáton polgármesterét Sebastian Cucu kormánybiztos, miután az elöljárót egy év és négy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Kovászna Megyei Törvényszék, valamint szeptemberben a Brassói Táblabíróság megerősítette az elsőfokú ítéletet

Székelyföldi gasztroturizmus újabb fejezete - XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

Székelyföldi gasztroturizmus újabb fejezete - XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

Létrehozva: 2017. október 3.
2017. október 27-29. között szervezi meg Sepsiszentgyörgy Főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), valamint a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ)

Kürtőskalács fesztivál számokban

Kürtőskalács fesztivál számokban

Létrehozva: 2017. október 2.
Aki ott volt tapasztalta, aki nem, az hírből hallott a hétvégén, Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett I. Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljáról. Kürtős- és palacsintasütő versenyek, hagyományos és újragondolt finomságok, óriás kürtősök, megelevenedett békebeli idők, gyerekprogramok és vásári hangulat, valamint koncertek várták az érdeklődőket

Ízkavalkád, innovatív ínyencségek a kürtőskalács fesztiválon

Ízkavalkád, innovatív ínyencségek a kürtőskalács fesztiválon

Létrehozva: 2017. október 1.
A vasárnapi versenyek nyertesei: a csatószegi borvíz, a banános habos palacsinta és a mandulás kürtős

Érdemes felfedezni Háromszéket

Érdemes felfedezni Háromszéket

Létrehozva: 2017. szeptember 30.
Turisztikai mobilalkalmazást indított Kovászna Megye Tanácsa, a mobiltelefonon használható, háromnyelvű, ingyenesen letölthető applikációt pénteken a miklósvári Kálnoky kastély udvarán mutatták be külföldi bloggerek és a helyi újságírók előtt

Kürtőskalácsünnep Sepsiszentgyörgy főterén – a csíkszeredai Nagymama csapata nyerte az Év székelyföldi kürtőskalács címét

Kürtőskalácsünnep Sepsiszentgyörgy főterén – a csíkszeredai Nagymama csapata nyerte az Év székelyföldi kürtőskalács címét

Létrehozva: 2017. szeptember 30.
Elegáns úrhölgyekkel és fess úrfiakkal, a korabeli Nemere újságot felidéző lapot kínáló rikkancsokkal is találkoztak az I. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljára érkező vendégek, a lassan feledésbe menő hirdetőtáblák, vásári posta és utazó fotográfus, lovaskocsi elevenítette fel a békebeli idők vásári hangulatát

Elkészült az illyefalvi út felújítása

Elkészült az illyefalvi út felújítása

Létrehozva: 2017. szeptember 29.
Befejeződött az illyefalvi út korszerűsítése, tájékoztatta Tamás Sándor pénteken a megyei tanácsosokat, akik szeptemberi soros ülést tartottak. A DJ112-es számú, Sepsiszentgyörgy – Illyefalva – Aldoboly – Brassó megyehatár közötti 8,4 kilométeres útszakasz javítási munkálatainak értéke 7,2 millió lej. Az utat két méterrel szélesítették ki, 3,5 kilométernyi járdát, 220 kapubejáratot alakítottak ki, ismertette a tanácselnök

A kürtőskalács fővárosa lesz Sepsiszentgyörgy

A kürtőskalács fővárosa lesz Sepsiszentgyörgy

Létrehozva: 2017. szeptember 26.
Több mint tízméteres kürtőskalács, finom székelyföldi édességek, boldog békeidők, vásári játékok, koncertek és remélhetőleg jó idő várja az érdeklődőket az első Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, amelyet szeptember 29-e és október 1-je között tartanak Sepsiszentgyörgyön

Négy fontos háromszéki műemléket restaurálnak uniós forrásból

Négy fontos háromszéki műemléket restaurálnak uniós forrásból

Létrehozva: 2017. szeptember 26.
Európai uniós alapokból újítják fel a Lemhény és Kézdialmás között található Szent Mihály műemléktemplomot, a médiában megjelentektől eltérően hamarosan megkötik az előszerződést, pontosított Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közgyűlésén, amelyet kedden a megyeházán tartottak.

Közös fellépést sürgetnek az anyanyelvi oktatás védelmében

Közös fellépést sürgetnek az anyanyelvi oktatás védelmében

Létrehozva: 2017. szeptember 25.
Kovászna Megye Tanácsa szeptember 19-én, rendkívüli tanácsülésen fogadta el állásfoglalását, amelyben kérik, hogy az ukrán államfő ne hirdesse ki a törvényt, amely megfosztja az ukrajnai nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. Az ügyet sürgeti Tamás Sándor elnök, aki Teodor Meleșcanu külügyminisztert tájékoztatta a megyei önkormányzat döntéséről, és Grüman Róbert alelnök, aki az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa romániai tagjaihoz fordult, hogy közösen kérjék az október 18-20. között Strasbourgban ülésező testületet, hogy foglaljon állást az ukrajnai új oktatási törvény kapcsán

Pincér és szakács képzésre várják a jelentkezőket

Pincér és szakács képzésre várják a jelentkezőket

Létrehozva: 2017. szeptember 22.
„A Művészeti és Népiskola felnőttoktatási projektjei keretén belül a művészeti tevékenységek mellett a konkrét, megélhetést biztosító képzésekre is hangsúlyt fektetünk. Az a célunk, hogy azokon a területeken, amelyeken a helyi vállalkozók hiányról számolnak be, plusz képzési lehetőséget hozzunk létre, azok számára, akik itthon akarnak érvényesülni” – fogalmaz Gáj Nándor, a sepsiszentgyörgyi intézmény vezetője

Borvíz és palacsinta a Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján

Borvíz és palacsinta a Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján

Létrehozva: 2017. szeptember 20.
Szeptember 25-ig lehet jelentkezni

Az ukrajnai magyar és román kisebbség mellett áll ki Kovászna Megye Tanácsa

Az ukrajnai magyar és román kisebbség mellett áll ki Kovászna Megye Tanácsa

Létrehozva: 2017. szeptember 19.
Egyöntetű szavazattal fogadta el Kovászna Megye Tanácsa rendkívüli tanácsülésén az ukrajnai új oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását, amelyben leszögezik, hogy az önkormányzati képviselők egyhangúlag elítélik a kijevi parlament döntését, amely megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait

Költségvetéskiigazítás – a szociális hálót erősítik

Létrehozva: 2017. szeptember 18.
Évek óta most először történt meg, hogy a kormány által megszabott költségvetéskiigazítás során nem kapnak pénzt az önkormányzatok

Egy nap falu a városon - Teltház az Agrofeszten

Egy nap falu a városon - Teltház az Agrofeszten

Létrehozva: 2017. szeptember 17.
A várakozásnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett AgroFeszt, amely egy napra a városba hozta a vidéket. Szebbnél szebb haszonállatok, kiállításra méltó szarvasmarhák, hatalmas mezőgazdasági gépek, jóféle kézdiszéki pityóka és hagyma, szalmabála, hintó – külsőségekben és tartalmában is meglehetősen vonzó volt a verőfényes vasárnapon megtartott gazdanap. Több mint ötven háromszéki gazda aktív bekapcsolódásával jöhetett létre az, hogy Sepsiszentgyörgyre egy nap erejéig beköltözzön a falu, annak is a legjava

Egyre többen burrogtatnak Csernátonban

Egyre többen burrogtatnak Csernátonban

Létrehozva: 2017. szeptember 17.
Évről évre nő a Csernátoni Burrogtató hírneve, szeptember harmadik hétvégéjén mondhatni „életre kelnek” a csernátoni Haszmann Pál Múzeum gépgyűjteményének közel százéves darabjai. Szombaton az ötödik alkalommal megszervezett Csernátoni Burrogtató gépésztalálkozón már nemcsak a gyűjtemény gépjeit hozták működésbe, hanem a térség még használatban levő, veterán traktorjai is felvonultak. Ebben az évben összesen 19 veterán mezőgazdasági gép vonult végig Csernáton utcáin, a sort egy 1925-ös McCormik traktor vezette, a kormánynál Haszmann Lajos volt

KulTúra a Végeken – tájak, ízek, székelyek

KulTúra a Végeken – tájak, ízek, székelyek

Létrehozva: 2017. szeptember 16.
A Zala és Kovászna testvérmegyék közötti együttműködés jegyében, a kulTúra a Végeken pályázat keretén belül szeptember 14–18. között a Zalaegerszegen megszervezett Tájak, ízek, székelyek rendezvényen vett részt a háromszéki küldöttség

Édes ízek sétánya a Kürtőskalács fesztiválon

Édes ízek sétánya a Kürtőskalács fesztiválon

Létrehozva: 2017. szeptember 15.
A Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében mutatkoznak be a székelyföldi csokoládé és édességgyártó cégek

Háromszék a stresszen túli világ - Bukaresti bloggerek élményei Kovászna megyében

Háromszék a stresszen túli világ - Bukaresti bloggerek élményei Kovászna megyében

Létrehozva: 2017. szeptember 14.
Szeptember 10–13. között kilenc bukaresti blogger részesült felejthetetlen élményben a Háromszéken tett kirándulásuk során, akik ezúttal is a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületének meghívására érkeztek a térségbe

Takács Nikolas és Ráduly Botond Manó a Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján

Takács Nikolas és Ráduly Botond Manó a Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján

Létrehozva: 2017. szeptember 14.
Koncertek, néptáncelőadások, gyerekfoglalkozások, Édes ízek sétánya, rekordkísérlet keretezi az Év székelyföldi kürtőskalácsa versenyt, amely a Kürtőskalács fesztivál gerincét képezi. Mint ismeretes, szeptember 29-e és október 1-je között Sepsiszentgyörgy főterén tartják az első Kürtőskalács fesztivált. A szervezők továbbgondolták a korábbi kürtőskalácssütő versenyeket, így idén, új hagyományt teremtve, nagyobb lélegzetű rendezvényt terveztek: méltó ünnepet Székelyföld szimbolikus édességének

AgroFeszt – falu a városon

AgroFeszt – falu a városon

Létrehozva: 2017. szeptember 12.
Állatsimogatóként vonult be a köztudatba a Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett AgroFeszt, amely idén nagyobb lélegzetvételű rendezvényként várja az érdeklődőket. Termékbemutató, szarvasmarha-kiállítás, kulturális programok, gyerekelőadás, sétakocsikázás, vásári kulináris kalandok szerepelnek a szeptember 17-én, vasárnap sorra kerülő eseményen, a szervezők erről tartottak kedden beharangozó sajtótájékoztatót

Ösztöndíj Háromszék turizmusának fejlesztéséért

Ösztöndíj Háromszék turizmusának fejlesztéséért

Létrehozva: 2017. szeptember 12.
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán végző hallgatók közül három részesült elismerésben a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által meghirdetett pályázat keretén belül

Egy csepp Székelyföld Heves megyében

Egy csepp Székelyföld Heves megyében

Létrehozva: 2017. szeptember 11.
Székelyföld, köztük Háromszék kulturális, gasztronómiai és turisztikai értékeit ismerhették meg azok, akik az egri Szépasszony-völgybe látogattak a hétvégén

Idén másodszor ingyenes szűrővizsgálat Háromszéken

Idén másodszor ingyenes szűrővizsgálat Háromszéken

Létrehozva: 2017. szeptember 8.
Idén, Kovászna megyében második alkalommal végeztek egészségügyi szűrővizsgálatot magyarországi szakemberek. Közel ezer gidófalvi, étfalvazoltáni, angyalosi és fotosmartonosi lakos élt a lehetőséggel szeptember 4-8. között

Meleg ebéd bevezetését szorgalmazza a megyei önkormányzat

Meleg ebéd bevezetését szorgalmazza a megyei önkormányzat

Létrehozva: 2017. szeptember 8.
A tej-kifli-alma program helyett inkább a napi egy meleg ebédet biztosító programot szorgalmazná Kovászna Megye Tanácsa – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Henning László alelnök, aki arról is beszélt, a kormány augusztusban változtatott a tej-kifli programon és a metodológiáról csak tegnap döntöttek, így a közbeszerzési folyamatot azután indíthatják el, hogy a módszertan megjelenik a Hivatalos Közlönyben

Aktív, sokszínű öregkor - idősgondozási workshop a megyeházán

Aktív, sokszínű öregkor - idősgondozási workshop a megyeházán

Létrehozva: 2017. szeptember 7.
Lehetséges az aktív időskor, sőt, be kell hozni a köztudatba az egészséges öregkor fogalmát, ugyanis az öregedés nem járt feltétlenül együtt a betegséggel, bezárkózással, leépüléssel – hangzott el azon a nemzetközi idősgondozási workshopon, amelyet Kovászna Megye Tanácsánál tartottak csütörtökön.

Több mint tanfelszerelés -Töretlen sikernek örvend az Iskolatáska program

Több mint tanfelszerelés -Töretlen sikernek örvend az Iskolatáska program

Létrehozva: 2017. szeptember 7.
Idén 2050 előkészítő osztályos diák részesül tanfelszerelésben a Kovászna Megye Tanácsa által immár ötödik éve sikeresen működő Iskolatáska Programnak köszönhetően

A kürtőskalács méltó megünneplésére készül Háromszék

A kürtőskalács méltó megünneplésére készül Háromszék

Létrehozva: 2017. szeptember 5.
Kovászna, Hargita és Maros megyei kürtőskalácssütő cégek jelentkezését várják a Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljára, ahol megméretkezhetnek az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért. Az első alkalommal megszervezésre kerülő rendezvény szervezői  keddi sajtótájékoztatón beszéltek Háromszék új gasztronómiai, turisztikai eseményéről

Hegyimentő Közszolgálat létrehozásáról döntött a megyei tanács

Hegyimentő Közszolgálat létrehozásáról döntött a megyei tanács

Létrehozva: 2017. augusztus 31.
Négy hegyimentő alkalmazását hagyta jóvá augusztusi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ennek megfelelően a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központ Hegyimentő közszolgálatot indít

Természet az élet forrása - Zöldtábor Szentkatolnán

Természet az élet forrása - Zöldtábor Szentkatolnán

Létrehozva: 2017. augusztus 31.
Augusztus 28-a és 30-a között negyedik alkalommal szervezett Természet az élet forrása címmel zöldtábort a kézdivásárhelyi Zöldnap Egyesület. A hagyományokhoz híven a tábor ismét környezetvédelemmel kapcsolatos témát választott, az idén a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának megőrzésén volt a hangsúly

Párbeszéddel lehet az előítéleteket lebontani

Párbeszéddel lehet az előítéleteket lebontani

Létrehozva: 2017. augusztus 30.
Már diákkorban érdemes a román-magyar párbeszédet elkezdeni, lebontani az előítéleteket a magyar közösség iránt – hívta fel a figyelmet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Sepsibesenyőn, ahol az ifjúsági táborban a Pro Democrația Egyesület tartja éves demokráciatáborát

Gidófalván végeznek egészségügyi szűrést a kecskeméti orvosok

Gidófalván végeznek egészségügyi szűrést a kecskeméti orvosok

Létrehozva: 2017. augusztus 28.
Szeptember 4-én indul Gidófalva községben az az ingyenes egészségügyi szűrőprogram, amely Kovászna megyei és Bács-Kiskun megyei együttműködés keretében jött létre

A székelyföldi ásványvízipar a helyi közösséget gazdagítsa

A székelyföldi ásványvízipar a helyi közösséget gazdagítsa

Létrehozva: 2017. augusztus 25.
Több mint 70  résztvevővel megkezdődött péntek délelőtt a 13. Kárpát-medence ásványvizei című nemzetközi tudományos konferencia, amelynek első ízben ad otthon Sepsiszentgyörgy

Háromszékre irányítani az ásványvízipar figyelmét

Háromszékre irányítani az ásványvízipar figyelmét

Létrehozva: 2017. augusztus 22.
"Székelyföld a büszkeség forrása, és egyben borvíz nagyhatalom. Romániában több mint 500 településen tartanak nyilván ásványvízforrásokat, ezek egyharmada a mi régiónkban található. Ez több mint 2000 forrást jelent. Csak Háromszéken több mint 600 ásványvizet és gyógyvizet tartanak számon. Célunk, hogy a beüzemelt kezelőközpontok és népi feredők használatba adásával párhuzamosan többet foglalkozzunk a borvíz gazdasági vonzatával"

10 évvel az EU-s csatlakozás után Háromszéki vállalkozások fotós szemmel Fotópályázat

10 évvel az EU-s csatlakozás után Háromszéki vállalkozások fotós szemmel Fotópályázat

Létrehozva: 2017. augusztus 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ fotópályázatot hirdet Háromszéki vállalkozások fotós szemmel címmel

Gombásztábor Bálványosfürdőn

Gombásztábor Bálványosfürdőn

Létrehozva: 2017. augusztus 18.
Augusztus 18-án, péntek délután mintegy száz résztvevővel kezdődik Bálványosfürdőn a László Kálmán Gombászegyesület XVII. nemzetközi gombásztábora és konferenciája

Jóváhagyták a Sepsi-SIC Sportegyesület tagdíját

Jóváhagyták a Sepsi-SIC Sportegyesület tagdíját

Létrehozva: 2017. augusztus 18.
Rendkívüli tanácsülésen hagyta jóvá Kovászna Megye Tanácsa a Sepsi-SIC Sportegyesület II. félévi tagdíját, amelynek értéke 34.300 lej. Az elmúlt öt évben 3,7 millió lejjel támogatta a megyei önkormányzat ebben a formában az egyesületet, tájékoztatta a tanácsosokat Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve: "más településekhez, más megyékhez viszonyítva a Sepsi-SIC lényegesen kisebb összegből lényegesen nagyobb eredményt tudott elérni, ezért is fontos, hogy támogassuk ezt az egyesületet, hogy folytatni tudják a női kosárlabdában elért sikersorozatot".  

Székely zászló – az önazonosság és az autonómiaharc jelképe

Székely zászló – az önazonosság és az autonómiaharc jelképe

Létrehozva: 2017. augusztus 17.
Nagy érdeklődést váltott ki a székely zászló több mint négy évszázados történetét bemutató előadás a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson Londonban. Dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus egyedüli magyarként vett részt a rangos eseményen, ahol előadásában szülőföldjének történelméről, szimbólumairól beszélt a világ minden sarkából érkező küldötteknek, a kongresszusi tapasztalatokról csütörtökön sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján számolt be

Szent László-szobrot avatnak Kézdiszentléleken

Szent László-szobrot avatnak Kézdiszentléleken

Létrehozva: 2017. augusztus 17.
Szent László határvédő lovagkirály emlékének szentelik idén Háromszéken az augusztus 20-ai őrtűzgyújtást. A hagyományoknak megfelelően Perkőn lobbannak fel elsőként a őrlángok, majd további 23 háromszéki településen gyújtanak őrtüzet – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki arra buzdította a helybéli lakosságot,hogy minél többen vegyenek részt az őrtűzgyújtáson

Megalakult a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány

Megalakult a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány

Létrehozva: 2017. augusztus 10.
Huszonnyolc Kovászna megyében működő ifjúsági szervezet kezdeményezésére alakult meg a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány. Az ilyen típusú alapítványokat speciális törvény szabályozza, amely értelmében ezek közhasznú státussal rendelkeznek

Magyarok Kenyere: jótékonykodás és nemzeti összetartozás

Magyarok Kenyere: jótékonykodás és nemzeti összetartozás

Létrehozva: 2017. augusztus 9.
A hét éve működő Magyarok Kenyere program mára az egész Kárpát-medencére kiterjedő jótékonysági kezdeményezéssé nőtte ki magát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében megvalósuló karitatív kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek

Szeptemberben tárgyalnak Strasbourgban a háromszéki civilek petíciójáról

Létrehozva: 2017. augusztus 9.
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa hivatalos levélben tájékoztatta Kovászna Megye Tanácsát, hogy a benyújtott, 150 háromszéki civil szervezet és történelmi egyházi képviselő által aláírt petíciót szeptemberben tárgyalja a kongresszus elnöksége

Háromszékről indul a 11. Székelyföld Kerékpáros Körversenye

Háromszékről indul a 11. Székelyföld Kerékpáros Körversenye

Létrehozva: 2017. augusztus 7.
Történetében először indul Háromszékről Székelyföld Kerékpáros Körversenye: a 11. alkalommal megszervezett verseny megnyitóját és a prológot Sepsiszentgyörgyön tartják, a verseny első szakasza csütörtökön kezdődik Orbai-, Kézdi- és Sepsiszéken áthaladó útvonalon, majd Erdővidéket is érintve Székelyudvarhelyre érkezik a mezőny

Könyv az Erdélyi Kárpát-Egyesület Háromszéki Osztályának történetéről

Könyv az Erdélyi Kárpát-Egyesület Háromszéki Osztályának történetéről

Létrehozva: 2017. augusztus 2.
125 éve, 1892. április 3-án került sor Potsa József, Háromszék vármegye főispánjának kezdeményezésére az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei osztályának létrehozására. Erre a jubileumi eseményre emlékezve jelentette meg Kovászna Megye Tanácsa a Bethlen Gábor Alap támogatásával az Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Háromszéki Osztályának története 1892-1945 között című kiadványt

Háromszék a román sajtóban

Háromszék a román sajtóban

Létrehozva: 2017. július 28.
Július 13-15. között Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete meghívására újra megyénkbe látogattak az országos sajtó képviselői, ez alkalommal Kézdiszék és Orbaiszék nevezetességeit tekintették meg

Megkezdődött az EKE 26. vándortábora

Megkezdődött az EKE 26. vándortábora

Létrehozva: 2017. július 26.
A természetjárás, honismeret és környezetvédelem köré épült hasznos előadások, gyerek és felnőtt foglalkozások, valamint túrák várják a kedden, a Rétyi Nyírben rajtolt Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület 26. vándortáborának résztvevőit

Megkezdődött a jelentkezés a 3. Székelyföldi Fotó Biennáléra

Megkezdődött a jelentkezés a 3. Székelyföldi Fotó Biennáléra

Létrehozva: 2017. július 25.
Mától, július 25-től lehet benevezni a Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Hargita Megyei Kulturális Központ által harmadik alkalommal meghirdetett Székelyföldi Fotó Biennáléra

Nemzeti érték lehet a Kovászna-módszer

Nemzeti érték lehet a Kovászna-módszer

Létrehozva: 2017. július 25.
Kilenc értéket terjesztett fel a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Magyar Értéktárba, ebből most hatot fogadott el a bizottság

Az élhető vidék – Új lendületet kap a Háromszéki Települések Modernizációs Programja

Az élhető vidék – Új lendületet kap a Háromszéki Települések Modernizációs Programja

Létrehozva: 2017. július 21.
437 millió lej a Kovászna megyei víz- és csatornarendszer, úthálózat, iskolák és óvodák építésére

Medvekérdés és városi legendák

Medvekérdés és városi legendák

Létrehozva: 2017. július 19.
A településekre bejáró nagyvadak problémájáról vitáztak Tusványoson

Szívélyesség vagy jog? Többnyelvűség gúzsba kötve.

Szívélyesség vagy jog? Többnyelvűség gúzsba kötve.

Létrehozva: 2017. július 19.
Anyanyelvhasználat terén tulajdonképpen ex lex állapot van, hiszen, ami megvalósítható Kovászna és Hargita megyében, az már Maros megyében sem működik maradéktalanul, a többi megyékben nem is sikerül ezeket a jogokat kikényszeríteni

Letették az Erdővidék úthálózatának korszerűsítését célzó uniós pályázatokat

Letették az Erdővidék úthálózatának korszerűsítését célzó uniós pályázatokat

Létrehozva: 2017. július 16.
Kovászna megye mellett Brassó és Hargita megye is letette azt a pályázatát, amelynek eredményeképpen megújul Erdővidék úthálózata

Átadták az oltszemi maratonhajtó pályát

Átadták az oltszemi maratonhajtó pályát

Létrehozva: 2017. július 9.
Az országos kettesfogathajtó versenyen részt vett 18 fogat díszfelvonulásával ért véget a Bodok napokkal egybekötött rendezvény, amelyen hivatalosan is átadták az oltszemi kezelőközpont melletti maratonhajtó pályát  

Testvérmegyei ajándéktábor

Testvérmegyei ajándéktábor

Létrehozva: 2017. július 4.
Veszprém Megye Önkormányzata meghívására és a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány támogatásával 24 háromszéki gyerek nyaralt június végén a Balaton melletti Csopaki Üdülőfaluban

Világszinvonalú fogathajtó pálya Oltszemen

Világszinvonalú fogathajtó pálya Oltszemen

Létrehozva: 2017. július 4.
Az oltszemi kezelőközpont előtti, a nemzetközi versenyek szervezésére alkalmas maratonhajtó-pálya ad helyet a július 7-9. közötti országos kettesfogathajtó verseny második fordulójának, valamint a XIV. Bodok községi napoknak

A lakosságot veszélyeztető medvék kilövését kérik

A lakosságot veszélyeztető medvék kilövését kérik

Létrehozva: 2017. július 3.
"Nem a romániai medvepopuláció megtizedelését akarjuk elérni, hanem Kovászna megye esetében annak a 10-12 problémás medvének a kilövését kérjük, amelyek gondot okoznak az embereknek, lejárnak a falvakba, kárt tesznek a gazdaságokban"

Regionális döntőre készülnek a lécfalvi önkéntes tűzoltók

Regionális döntőre készülnek a lécfalvi önkéntes tűzoltók

Létrehozva: 2017. június 29.
Kovászna Megye Tanácsa 4400 lejjel támogatja lécfalvi önkéntes tűzoltó alakulatot, amely Háromszéket képviseli az önkéntes tűzoltók versenyének regionális döntőjén

Újjáépítik Erdővidék úthálózatát

Újjáépítik Erdővidék úthálózatát

Létrehozva: 2017. június 29.
Erdővidék úthálózatának újjáépítését célzó uniós pályázatokról, a gyermekvédelmi rendszer átalakításáról, további térfigyelő kamerák elhelyezéséről döntött többek között júniusi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely ez alkalommal Nagybaconban ülésezett

Szent László - hatalom és dicsőség A lovagkirályra emlékeztek Gelencén

Szent László - hatalom és dicsőség A lovagkirályra emlékeztek Gelencén

Létrehozva: 2017. június 27.
Szent László napján a magyar lovagkirálynak szentelt emlékév alkalmából a gelencei Szent Imre műemléktemplomban kiállítás és szakmai konferencia keretében emlékeztek meg a nagy elődről a Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Pro Patria Egyesület által szervezett eseményen

Erdővidék kiemelt turisztikai célpont

Erdővidék kiemelt turisztikai célpont

Létrehozva: 2017. június 26.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületének meghívására a napokban újabb bukaresti bloggerek, televíziós műsorvezetők, a román celebvilág ismert szereplői látogattak a „Kúriák földjére”

Természetjárás, honismeret, környezetvédelem Lehet regisztrálni az EKE vándortáborba

Természetjárás, honismeret, környezetvédelem Lehet regisztrálni az EKE vándortáborba

Létrehozva: 2017. június 26.
A Rétyi Nyírben egy hónap múlva, július 25-30. között tartják az EKE 26. vándortáborát – a rendezvényről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, felhívva az érdeklődők figyelmét, hogy július 20-ig lehet regisztrálni a www.heke.ro honlapon

Alig van szabad dátum a zabolai Csipkésben

Alig van szabad dátum a zabolai Csipkésben

Létrehozva: 2017. június 23.
A táborozási idény kezdetével jóformán alig maradt olyan időpont, amikor a zabolai Csipkésben újabb csoportot tudnánk fogadni. A szállást, a felszerelést és a tábor egészét felújítottuk olyan szintre, amit jónak lehet minősíteni. A beruházás meghozta a gyümölcsét

60 év után új hidat építettek Orbaiteleken

60 év után új hidat építettek Orbaiteleken

Létrehozva: 2017. június 21.
Június 21-én, csütörtökön szalagvágással hivatalosan is átadták a megyei és helyi önkormányzat képviselői azt a 100 ezer euró értékű hidat, amely Orbaitelek Szörcse felőli határában a Feketeügyet szeli át

10 évre meghosszabítják a Központi Fejlesztési Régió és Brandenburg tartomány közötti fejlesztési megállapodást

10 évre meghosszabítják a Központi Fejlesztési Régió és Brandenburg tartomány közötti fejlesztési megállapodást

Létrehozva: 2017. június 20.
Június 20-án, kedden tartotta Szovátán soros ülését a Központi Fejlesztési Régió. A napirendek között szerepelt a Központi Fejlesztési Régió költségvetésének jóváhagyása, a Regionális Operatív program 2014-2020 ütemtervének meghatározása, beszámoló a 2007-2013 időszakban letett európai uniós pályázatok helyzetéről és az elért eredményekről, valamint más ügyrendi kérdések

Kiemelten támogatja az egyházakat a megyei önkormányzat

Kiemelten támogatja az egyházakat a megyei önkormányzat

Létrehozva: 2017. június 19.
A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református lelkészi hivatalban írták alá a 14 legnagyobb értékű pályázat finanszírozási szerződését az egyházak képviselői és Tamás Sándor megyei tanácselnök

Ünnep a Székelyföldi Vadásztalálkozó

Ünnep a Székelyföldi Vadásztalálkozó

Létrehozva: 2017. június 18.
Tizennyolc Kovászna, Hargita és Maros megyei, valamint a Vadászati Kulturális Egyesület képviselőinek ünnepélyes felvonulásával kezdődött szombaton délelőtt Árkoson a hetedik alkalommal megszervezett Székelyföldi Vadásztalálkozó

Iktatták Strasbourgban a háromszéki civilek petícióját

Iktatták Strasbourgban a háromszéki civilek petícióját

Létrehozva: 2017. június 16.
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusánál pénteken iktatta Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke azt a petíciót, amelyet több mint 150 háromszéki civil szervezet és történelmi egyházi képviselő írt alá

Nagy az igény az ingyenes szűrőprogramra

Nagy az igény az ingyenes szűrőprogramra

Létrehozva: 2017. június 16.
Ötödik alkalommal érkeztek magyarországi orvosok és asszisztensek Kovászna megyébe ingyenes egészségügyi szűrést végezni, ezen a héten a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház 20 szakembere Sepsibükszádon és Mikóújfaluban a helyiek és a Málnás községhez tartozó falvak lakóit vizsgálta meg

Tanulnak a jövő mesterei

Tanulnak a jövő mesterei

Létrehozva: 2017. június 15.
A kovácsolás, a kádárkodás, a népi bútorkészítés de még a fafaragás is olyan mesterségek, amelyeket az eltűnés veszélye fenyeget. Ilyen körülmények között  kulcskérdéssé válik a mesterek következő generációjának képzése

 Elkészült a Mikó-kastély falképeinek restaurálási terve

 Elkészült a Mikó-kastély falképeinek restaurálási terve

Létrehozva: 2017. június 15.
Az elmúlt fél évben restaurátorok végeztek sürgősségi beavatkozásokat az oltszemi Mikó-kastély falképein, a szakemberek restaurálási tervet is összeállítottak, amely alapján majd el lehet kezdeni a nagyobb lélegzetű helyreállítást

Újra Székelyföldi Vadásztalálkozó

Újra Székelyföldi Vadásztalálkozó

Létrehozva: 2017. június 13.
Június 16-17-én Sepsiszentgyörgyön és Árkoson szervezi meg a VII. Székelyföldi Vadásztalálkozót Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Vadászati Kulturális Egyesület és a Vadon Egyesület

Lécfalvi csapat nyerte az önkéntes tűzoltók versenyét

Lécfalvi csapat nyerte az önkéntes tűzoltók versenyét

Létrehozva: 2017. június 11.
Ügyességüket, gyorsaságukat, összehangoltságukat mérték össze a háromszéki önkéntes tűzoltók, akik vasárnap délelőtt Dálnokon részt vettek a Kovászna megyei önkéntes tűzoltók versenyén. A reggeli megnyitón a házigazda település polgármestere, Bartók Ede Ottó köszöntötte a résztvevőket

VIII. Háromszéki Huszártoborzó: székelyföldi lovas közösség vagyunk

VIII. Háromszéki Huszártoborzó: székelyföldi lovas közösség vagyunk

Létrehozva: 2017. június 11.
Lódobogás és felcsendült huszár nóták jelezték Kézdiszék településein, hogy az utcán és a piactéren nagy dolog készül. Az emberek tudták, megjöttek a huszárok, mintha csak a történelem ismételné önmagát

Kézdiszéken tartják a huszártoborzót

Kézdiszéken tartják a huszártoborzót

Létrehozva: 2017. június 7.
Kézdiszéken tartják június 10–11. között a Háromszéki huszártoborzót, amelyet ebben az évben Kiss Sándor huszárezredes, a 11. Székely Határőr Huszárezred parancsnoka emlékének ajánlanak

Szombaton tartják a XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozót

Szombaton tartják a XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozót

Létrehozva: 2017. június 7.
Tizenkettedik alkalommal tartják meg június 10-én, szombaton Kézdiszentléleken a Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozót a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében

Elbírálták a pályázatokat

Elbírálták a pályázatokat

Létrehozva: 2017. május 31.
Kovászna Megye Tanácsa szerdai soros ülésén megszavazta az idei költségvetésből a művelődési, sport, szabadidős és ifjúsági, valamint az egyházi pályázatoknak odaítélt összegeket. Idén a megyei önkormányzat sport tevékenységre 600 000 lejt, ifjúsági szervezetek számára 125 000 lejt, kulturális és szabadidős tevékenységekre 700 000 lejt,  az egyházak támogatására 1 500 000 lejt különített el

Nőtt a Háromszékre látogató turisták száma

Nőtt a Háromszékre látogató turisták száma

Létrehozva: 2017. május 31.
Az idei első negyedévben a tavalyhoz képest huszonöt százalékkal nőtt a Kovászna megyébe látogató turisták száma, derült ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból, amelyeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ismertetett

Aláírták a Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló szerződést

Aláírták a Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló szerződést

Létrehozva: 2017. május 30.
Székelyföld legkorszerűbb múzeuma lesz a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum

Háromszéken segítenek a magyarországi orvosok

Háromszéken segítenek a magyarországi orvosok

Létrehozva: 2017. május 30.
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot végeznek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház orvosai és asszisztensei 2017. június 12-16. között Sepsibükszádon, Mikóújfaluban és a Málnás községhez tartozó Málnásfürdő és Zalánpatak lakói számára

A szükség közelről látszik

A szükség közelről látszik

Létrehozva: 2017. május 24.
Kovászna megyében több mint 1700 idős vagy rászoruló beteget látnak el a civil vagy egyházi szervezetek munkatársai, a szociális ellátás fontos szegmensét biztosítva

Megoldáskeresés az erdélyi magyarság problémáira

Megoldáskeresés az erdélyi magyarság problémáira

Létrehozva: 2017. május 24.
Sepsiszentgyörgyön ülésezik a magyarság ügyeivel foglalkozó parlamenti albizottság

Átadták a FUEN vezetőségének a háromszéki civilek petícióját

Átadták a FUEN vezetőségének a háromszéki civilek petícióját

Létrehozva: 2017. május 18.
A Kolozsváron zajló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) kongresszusa arra is jó alkalom, hogy a Háromszéken tapasztalható prefektusi visszaélésekre, az anyanyelvhasználatért folytatott küzdelmünkre irányítsuk a figyelmet, fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke

Európa Nap Sepsiszentgyörgy központjában

Európa Nap Sepsiszentgyörgy központjában

Létrehozva: 2017. május 15.
A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ többéves hagyományához híven idén is megünnepelte Európa Napját

Májusi ünnepségek szórványban

Májusi ünnepségek szórványban

Létrehozva: 2017. május 15.
Nemcsak Manchesterbe és Budapestre, hanem a szórványvidékre is eljutottak a székelyföldi előadók május második hétvégéjén

Székely siker Manchesterben

Székely siker Manchesterben

Létrehozva: 2017. május 14.
Hétvégén Manchester főterén zajlott az első alkalommal megszervezett Góbéfest

Otthonról hazajöttek Budapestre a székelyek

Otthonról hazajöttek Budapestre a székelyek

Létrehozva: 2017. május 13.
A péntektől vasárnapig tartó budapesti 3. Székely Fesztivál hagyományos kézműves termékekkel, népművészeti bemutatókkal, turisztikai kínálattal és sokszínű programmal várja az érdeklődőket

Európa-napot tartanak szombaton

Európa-napot tartanak szombaton

Létrehozva: 2017. május 12.
A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Központ idén is megszervezi Európa-napi rendezvényét

Tiszta környezet gyermekeinkért, unokáinkért

Tiszta környezet gyermekeinkért, unokáinkért

Létrehozva: 2017. május 10.
Környezettudatosságra nevelő országos kampányhoz csatlakozott Háromszék a Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerének Közösségi Fejlesztési Egyesületén (ADI SIMD – Kovászna) keresztül

Karvezető képző Baróton

Karvezető képző Baróton

Létrehozva: 2017. május 8.
Egyre népszerűbbek a vidéki kórusok

Megnyugtató megoldás: legyen a magyar is hivatalos nyelv

Megnyugtató megoldás: legyen a magyar is hivatalos nyelv

Létrehozva: 2017. május 8.
Nehéz jogokat érvényesíteni úgy, hogy a jogi körülmények és a jogértelmezés között  bizonytalanság van, ha eltérő értelmezések érvényesülnek

Megkezdi működését a lécfalvi hulladékgazdálkodási központ

Megkezdi működését a lécfalvi hulladékgazdálkodási központ

Létrehozva: 2017. április 28.
Nyáron beindítják Kovászna megye integrált hulladékkezelési rendszerét, ezzel egy 10 évig tartó folyamat végére értek

Megnyitotta kapuit a RomUdvar

Megnyitotta kapuit a RomUdvar

Létrehozva: 2017. április 28.
Ínycsiklandozó gasztro-turisztikai kínálat

Cél: a magyar is legyen hivatalos nyelv Székelyföldön

Cél: a magyar is legyen hivatalos nyelv Székelyföldön

Létrehozva: 2017. április 27.
Kifüggesztették a magyar pályázati űrlapot is

A prefektúra ellenzi a kétnyelvű pályázati űrlapot

A prefektúra ellenzi a kétnyelvű pályázati űrlapot

Létrehozva: 2017. április 26.
Kötelező feladat az elnöki jelentés elkészítése, de ugyanakkor fontos is, hiszen mérlegkészítésre, számvetésre is lehetőséget ad, a számok mögött a megyei önkormányzat munkaközösségének munkája van

Háromszéket népszerűsíti a Blue Air turisztikai magazinja

Háromszéket népszerűsíti a Blue Air turisztikai magazinja

Létrehozva: 2017. április 26.
Négyoldalas riportban népszerűsíti Háromszéket a Be Blue Air magazin

Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

Létrehozva: 2017. április 24.
Április 28-án, pénteken nyitja meg kapuit a vasárnapig tartó RomUdvar - tájak, ízek, utazások - turisztikai kiállítás

Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

Létrehozva: 2017. április 22.
Jelesre vizsgáztak értékeinkből a csernátoni Végh Antal Általános Iskola Székölykök-, valamint a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulóinak Sicer nevű csapatai

Kastély Erdélyben konferencia Árkoson

Kastély Erdélyben konferencia Árkoson

Létrehozva: 2017. április 22.
Gyakorlati útmutató segítheti a háromszéki kúria és kastély tulajdonosok munkáját

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

Létrehozva: 2017. április 12.
A Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló pályázat költségvetéséről, a civil szervezeteknek szóló pályázatok leadási határidőjéről döntöttek többek között a Kovászna megyei tanácsosok a szerdai rendkívüli gyűlésen

Mixertanfolyam és verseny

Mixertanfolyam és verseny

Létrehozva: 2017. április 11.
Szinte észrevétlenül alakult ki a különböző kevert italok iránti érdeklődés az elmúlt évtizedek során

Vonzó Háromszék Moldovában

Vonzó Háromszék Moldovában

Létrehozva: 2017. április 11.
A Moldovai Köztársasági Kisinyovban (Chișinău) április 6-9. között megszervezett Turism.Leisure.Hotels-2017 nevű vásáron népszerűsítették térségünket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai

Barátunk a természet

Barátunk a természet

Létrehozva: 2017. április 10.
A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ április 7-én, pénteken vetélkedőt szervezett A minket körülvevő természet címmel

A neonatológia csapatmunkát igényel – átadták a felújított újszülött osztályt

A neonatológia csapatmunkát igényel – átadták a felújított újszülött osztályt

Létrehozva: 2017. április 7.
Szombattól a felújított neonatológia osztály is fogadja kis pácienseit a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban

Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

Létrehozva: 2017. április 7.
Zajlanak a Kőrösi Csoma Sándor Napok

Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

Létrehozva: 2017. április 6.
Több mint négyszáz orvos vesz részt Kovásznán az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya által szervezett 27. Tudományos Ülésen

Kőrösi Csoma Sándor Napok programja 2017. április 6–8.

Létrehozva: 2017. április 5.
Idén április 6-8. között szervezik meg Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Napokat, a fürdőváros legrangosabb kulturális rendezvénysorozatát

Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

Létrehozva: 2017. április 3.
Odafigyelünk a bakancsos turizmusra

A szociális védelem lelki feladat

A szociális védelem lelki feladat

Létrehozva: 2017. március 30.
Átadták a Sepsiszentgyörgyi  Közösségi Szolgáltatási Komplexumot

Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács

Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács

Létrehozva: 2017. március 30.
Raportőri megbízást kapott Campanari-Talabér Márta (FIDESZ) és Grüman Róbert (RMDSZ)

Út, híd, kórház, szociális háló

Út, híd, kórház, szociális háló

Létrehozva: 2017. március 30.
Elfogadták Kovászna megye 2017-es költségvetését

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Létrehozva: 2017. március 25.
Szellemi lámpásokra van szükség

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Létrehozva: 2017. március 24.
Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

Létrehozva: 2017. március 23.
Hivatalosan is megkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken, a rendezvénysorozat nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Sepsiszentgyörgyön

Közkedveltek a háromszéki kúriák és fürdők Brassó megyében

Közkedveltek a háromszéki kúriák és fürdők Brassó megyében

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna megye is képviselte a térséget a március 17-19. között Brassóban megszervezett erdélyi turisztikai vásáron (TTF – Transylvania Tourism Fair) a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és az Aquasic Egyesület által

Nyitokonferencia 2017 - Turizmus Éve Haromszeken

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az idei esztendőt Háromszéken a Turizmus Évének nyilvánította

Székelyföldi összefogás a katolikus iskoláért

Székelyföldi összefogás a katolikus iskoláért

Létrehozva: 2017. március 18.
Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek március 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán

Szabadon ünnepelünk

Szabadon ünnepelünk

Létrehozva: 2017. március 14.
Idén is munkaszüneti nap március 15-e Kovászna Megye Tanácsa alkalmazottai számára

Kezdődik a kommandói tábor építése

Kezdődik a kommandói tábor építése

Létrehozva: 2017. március 10.
A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő intézmény 2015-ben vette át a kommandói tábort, a megyei önkormányzathoz pedig 2009-ben került a leromlott állapotban levő létesítmény, amelyet már tíz éve nem működtetett a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság

Székelyek a 40. Hungexpón

Székelyek a 40. Hungexpón

Létrehozva: 2017. március 4.
Székelyföld is jelen van a március 3–5. között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén.

Kiegyensúlyozni a helyi költségvetést

Kiegyensúlyozni a helyi költségvetést

Létrehozva: 2017. február 28.
Kovászna Megye Tanácsa február 28-ai soros ülésén döntött, hatáskörének megfelelően, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt, a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból elkülönített összegek elosztásáról

Online sorszám a gépjárművek bejegyzésénél

Létrehozva: 2017. február 27.
Márciustól online lehet sorszámot igényelni Kovászna megyében is a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Közszolgálatnál járműbejegyzésre, átíratásra, forgalomból való kivonásra, ideiglenes rendszám kiállítására és a forgalmi engedély kiváltására

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

Létrehozva: 2017. február 23.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához (FAPT), a tagfelvételről az Országos Turisztikai Vásáron (TTR 2017 Romexpo) tartott vezetőségi gyűlésen döntött a szövetség.  

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 23.
„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Létrehozva: 2017. február 22.
19 csapat nevezett be a XII. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra

Új székhelyen a Europe Direkt Információs Központ

Létrehozva: 2017. február 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ új székhelyen folytatja tevékenységét.

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Létrehozva: 2017. február 20.
Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

Székelyföldi értékek a Romexpón

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Niculina Țînțar kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Niculina Țînțar kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Létrehozva: 2017. január 16.
Sepsiszentgyörgyön, Mihai Eminescu költő születésének napján, január 15-én, az Árkosi Kulturális Központ falai közt zajlott a Román Kultúra Napja Kovászna megyei eseménysorozata – ezúttal került sor a Háromszék Kultúrájáért díj átadására is.

Új iskola épül Kommandóra

Új iskola épül Kommandóra

Létrehozva: 2017. január 11.
„Rossz helyzetekből is lehet jól kikerülni: a részint leégett, részint súlyosan megrongálódott kommandói iskolát új épülettel pótoljuk. A sajnálatos eset rövid távon megnehezíti a község diákjainak helyzetét, viszont új iskolát építünk, amely már az aktuális követelményeknek felel meg, így, reményeink szerint a következő tanévet már sokkal jobb körülmények közt fejezik be a megye legmagasabban fekvő településén” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro